Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
This post was last modified: 15.03.2016, 12:17 by Mornar.
Pozdrav drugari! Nije me bilo baš dugo. Nakon što sam se naložio na kuvanje piva prošlo je mnogo vremena do kad sam zaista preuzeo nešto po tom pitanju. Bio sam aktivan na drugom forumu, ne znam ni ja što, a ovde sam prvo otvorio nalog.
Elem, kupljena je oprema u majstoru za pivo, sve sem lonca za kuvanje, u ovom slučaju bačve.
U nedelju sam kuvao prvu turu APA i sve sam zas*ao. Kuvao sam 15l. Prvo nisam mogao da održavam 68c tokom kuvanja sladovine, znala je ići preko temperatura, jer je takav gorionik, gotovo se ugasio a drži jaku temperaturu. Drugo, roknem hmelj tokom kuvanja sladovine, zbunio se jbg. Kuvao sve ukupno 65min. Treće Zagrijem odredjenu količinu vode da isperem trop(slad) medjutim slad upio mnogo vode tako da sam morao i hladnom vodom ispirati. Stavim 17l na kuvanje nakon toga i izmjerim OG koji nisam trebao mjeriti tada. Opet neznanje. Kuvao tako 60min sa sve temperaturom nestabilnom ponovo. Hladio sam tako što sam bure stavio u veći škaf u koji sam ubacio crijevo kroz koje je non stop išla voda. Brzo je spala temperatura do recimo 30c, a posle veoma veoma sporo. Na kraju odustao na nekih 26c. Umjesto 15l imao 16l tečnosti u koju sam dodao kvasac i izmućkao. Nakon 2 sata nakon nekih savjeta prokuvam 25g hmelja u 2l vode i ubacim to u fermentor i opet izmućkam. Sad sam iz radoznalosti mjerio gustinu, pokazuje 1.067.
Znači usr* sam sve.Sad
Sutra opet kuvam novih 15l od ostatka sirovina.
Imam par pitanja:

Da li se recimo u sat vremena kuvanja računa i 5-10min zagrijavanja vode ili ne?
Da li smijem mješati sladovinu tokom kuvanja? Da li smijem mješati tečnost (zaboravih stručan naziv) pri hladjenju? Čini mi se da ne bih smio tad zbog oksidacije?
Kad mjerim temperaturu dal sladovine ili čiste tečnosti, kako postaviti termometar, jer ako njegovo dno stavim bliže dnu bačve, ono normalno pokazuje veću temperaturu nego pri vrhu tečnosti?
Kako provjeriti da li radi kvasac u fermentoru?
OG mjerim nakon hladjena i sipanja u fermentor?

Udavih sve ovolikim postom, znam... Ako ima ko voljan da odgovori, hvala mu.

p.s.
Recept je sledeci(prepisano sa papira):
Recept je za 15 l.

Boil time: 60min
Batch size 15l (fermentor volume)
Boil size 15l
Efficiency: 50%

OG 1.049
FG 1.011
ABV 4.9%
IBU 41.19
SRM 11.09

3,9kg German Pale Ale
0,4kg UK Crystal 60L
0,25kg German Wheat Malt

HOPS:
20g cascade 60min
20g cascade 15min
10g cascade 5min
10g amarillo 5min
(svi su Pellet, cascade je AA:7, a Amarillo je AA:8.6)

Kvasac US-05
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Pozdrav i tebi.

Pa nisi ništa previše pogriješio, jedino ne znam zašto si kuhao hmelj naknadno i dodavao u fermentor. Evo kontam da je to sve prokuhano i da se pivo neće pokvariti. Valjalo bi kada bi sladovinu ohladio na nižu temperaturu. I valjalo bi da ti je tokom ukomljavanja temperatura do 70 stepeni. Bude li previše iznad 70 i još predugo možeš naštetiti enzimima.

Ne shvatam ovo prvo pitanje. Možeš sladovinu mješati sa čilerom, lagano, u toku hlađenja. Tako će se prije ohladiti. Uroniš termometar koliko možeš i tako mjeriš. Ne bi ti to trebao biti neki veliki problem za očitanje temperature. Provjeriš po krauzenu i mirisu fermentacije, to su ti 2 najsigurnija znaka za početak fermentacije. Mi obično OG mjerimo nakon presipanja sladovine u fermentor.
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Znam da je preglupo pitanje, a jel malo istočim piva na slavinu u recimo menzuru i pomirišem ili kako?
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Nemoj ništa istakati ni otvarati. Ne diraj ništa, skloni sa svjetlosti i pokušaj kontrolisati temperaturu. Neka bude do maksimalno 20 stepeni. Osjetit ćeš, kada nagneš glavu, iznad fermentora specifičan miris fermentacije, možda malo kiselkast da tako kažem. Takođe, formirat će se nešto pjene, odnosno krauzen,, i ako je fermentor providan jasno će biti uočljiv.
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Ok tout, držim se tvojih savjeta. Istočio sam jedno 200ml da vidim gustinu iz radoznalosti, ali neću više. Jutros je temperatura fermentora bila 18c, večeras 17c. Hvala matori još jednom.
Još samo jedno pitanje za turu što ću sutra praviti. Pošto počinjem sa 12l (odnos 1:2.6) i kontam da će ispariti 2l, znači ostaje 10, ja bih trebao to ispirati sa 7l vode da bih dobio 17l koja će opet nakon sat vremena kuhanja spasti na 15l. Jesam li u pravu?
Kad sam juče to radio, slad je upio dosta vode i onda sam morao još vode ispirati da bih dobio tih 17l...
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
To je dobra temperatura za us-05. Ja mislim da će biti i taman jedna kesica za tako gustu sladovinu. Nadodaj malo vode za ispiranje, taman da namiriš toliko koliko ti treba da postigneš tih 17 l. Ti sada šteliš sve za svoj sistem. Možda bi trebao koristiti kakav pivarski program, ako već ne koristiš. Ako još nešto nije jasno slobodno pitaj, i sutra u toku kuhanja.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Moj ti je savjet da dobro proucis sve korakevi da to sebi skiciras na papiru, kao podsjetnik. Ti si ovako citajuci ubjedjen da znas sve, ali tokom kuvanja pravis greske. Znaci dobar plan napravi i drzi se istog. Takodje za hmelj, ako ne koristis nikakav program, imas tajmer na telefonu. I pocinjes odbrojavati od onog trenutka kad sladovina pocne da kljuca.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Slažem se pivar, i napravio sam ja podsjetnik kad sam kuvao, ali trebao je biti detaljniji. I upravo sam tajmer sa telefona koristio. Nakupilo se drugara i još nekih ljudi dok sam kuvao, i gužva me dodatno zbunila. Danas sam kuham pa ćemo vidjeti kako će biti...
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
This post was last modified: 15.03.2016, 07:24 by Beerokrata.
Svakako proučiti sve korake ali ipak za početak nije loše imati neki podsjetnik, nešto poput ovog.
http://cdn2.brewersfriend.com/brewersfri...lgrain.pdf
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Hvala beerokrata.
Jedno pitanje ljudi. Po receptu bih trebao ubaciti 20(60min)+20(15min)+10gr(5min) cascade i 10gr(5min) amarillo hmelja, a ja imam samo 30gr cascade-a. Smijem li ubaciti malo vise amarilla da nadomjestim razliku ili?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
slobodno ubaci.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
napravi svoju checklistu, meni je kod prva dva-tri kuhanja puno pomogla.
obavezno sve korak po korak i cekiras. dok se malo rutina ne stekne.

ako neki korak moras raditi paralelno (npr. da zagrijavas vodu za ispiranje dok cekas da prodje vrijeme ukomljavanja) to sebi posebno naznaci..

od treceg-cetvrtog puta trebace ti samo recept, da znas sta cega koliko ide i kada.. Wink

sretno.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools