Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
This post was last modified: 15.03.2016, 01:36 by Mornar.
Sad sam radio tako, i ispostovao sve procedure ali mi OG 1.062
Kuvao slad 60min na 66-68c, zatim 10min podigao na 72.
Isprao vodom koja je bila na oko 50-55c nisam mogao sa 75c. Dalje kuvao na 68c 60 min. Dodavao hmelj po uputstvu. Spustio temperaturu za 25min na 24c. Dodao sam kvasac(rehidriran) i ostavio, pa sta bude.
Probao sam pivo, i za razliku od prošlog puta sad ima baš lijepu gorčinu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
(15.03.2016, 01:05 )Mornar Wrote: .. Dalje kuvao na 68c 60 min. Dodavao hmelj po uputstvu...

kako mislis dalje kuvao na 68°C 60 min?

kad sve stavis u lonac za kuhanje (zavrsio si ukomljavanje i ispiranje) moras da kuhas, znaci da vri i to pravo da vri ono rolling boil, da kljuca 60 minuta..
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
ni meni ovo nije jasno...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Moje neznanje. Procerdah 30l piva. Mislio sam da se i to kuva na 68c... Sta cu, prosuti sve iz fermentora i krenuti iz pocetka cim nabavim sirovine.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Pa možda nećeš. Kažeš da si skuhao hmelj i ubacio u fermentator. Kuhanje sat na 68°C ti je fino pasterizovalo sladovinu. Ostavi u fermentatoru pa vidi na šta će to da liči. Možda je nekada davno pivo takvo bilo. Možda.
To će ti biti eksperiment.
Za slijedeće kuhanje prođi kroz cijelo uputstvo što su kolege ostavile na forumu.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
(15.03.2016, 01:56 )Mornar Wrote: Moje neznanje. Procerdah 30l piva. Mislio sam da se i to kuva na 68c... Sta cu, prosuti sve iz fermentora i krenuti iz pocetka cim nabavim sirovine.


Sent from my iPhone using Tapatalk

nemoj prosipat. nikad ne znas sta ce biti. Wink

jos jedna mi stvar nije jasna, zasto nisi mogo zagrijat vodu na ispiranje na 75-78 stepeni?

50-55 ce ti rashladiti sve jos vise (sladovina ne smije pasti ispod 55). bolje onda da radis bez ispiranja ako ne mozes postici zeljenu temp..
WWW Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Zato sto nisam imao u cemu zagrijati, imao neku malu serpicu u kojoj sam zagrijao vodu i spojio sa hladnom. Posto sam vidio da neki rade sparging hladnom vodom, ja kontao da je bolje i topla nego hladna kad vec ne mogu napraviti 75. Ocigledno nemam dovoljno znanja, a ujedno i nestrpljiv, pa kao "skontacu ja kako to ide". Hvala vam svima na pomoci.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Ni meni nije bilo jasno to "kuhanje", ali sve kontam misliš na ukomljavanje. Dobro je, sad malo iščitaj forum i ovdje postavlhaj pitanja, ako bude nešto nejasno. Biće više sreće sljedeći put.
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
This post was last modified: 20.03.2016, 10:50 by Mornar.
Imam jedno pitanje drugari. Da li držim ovo moje "pivo" u fermentoru 21 dan pa flaširam ili mogu ranije flaširati pa staviti da odstoje flaše? Pošto bih da oslobodim fermentore da mogu kuvati nove ture.
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
(20.03.2016, 10:19 )Mornar Wrote: Imam jedno pitanje drugari. Da li držim ovo moje "pivo" u fermentoru 21 dan pa flaširam ili mogu ranije flaširati pa staviti da odstoje flaše? Pošto bih da oslobodim fermentore da mogu kuvati nove ture.

veći dio fermentacije bude gotov kroz par dana, tako da je moguće ostaviti kraće u fermentoru. međutim, kvasci rade (iako dosta "usporeno") i 20tak dana, tako da bih ti ja preporučio da ostaviš 20tak dana.
Najsigurnija metoda je da mjeriš FG 3 dana za redom, i ako je blizu ciljane, i ne mijenja se u ta 3 mjerenja, onda flaširaš...


No ako imaš ih gdje držati, dodatni fermentori su najbolja opcija Wink
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Da, da, mislio sam da se podrazumijeva da mjerim FG 3 dana za redom Smile
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
možeš i ranije, ako ti je baš stalo. ali će pivo biti mutnije Wink
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools