Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
samo jedna opaska Smile

Ne mjeri se FG tri dana za redom, nego se mjeri dva puta sa razmakom od 72 sata. ako u tom periodu nije doslo do promjene gustoce, pivo je najvjerovatnije sigurno za flasiranje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

U pravu si šefe, 3 days apart. Smile
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Taj "lag time" ili vrijeme odlezavanja u fermentoru nakon sto je fermentacija zavrsila je bitan jer za to vrijeme se odvijaju razni procesi kojim nestaju neke nepozeljne stvari u pivu, tako da je preporucljivo da se ostavi te tri sedmice u fermentoru. Psenicna piva se mogu i ranije flasirati, jer su kod njih neki od tih ukusa i pozeljni.
Ja ova nepsenicna flasiram 21. dan, izmjerim samo jednom FG na taj dan flasiranja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Ako mogu opet da se umijesam Smile 'Lag time' je vrijeme od ubacivanja kvasca u sladovinu do pocetka fermentacije. To je vrijeme u kojem se kvasac adaptira na nove uslove, apsorbira sav dostupan O2 iz okruzenja i trosi zalihe glikogena uz pomoc kojeg gradi celijsku membranu. Znaci to su prvi sati nakon sto se doda kvasac u sladovinu. Sto je kraci 'lag time', odnosno sto prije krene fermentacija to bolje. To je takodjer znak da smo dobro pripremili sladovinu i kvasac, da je sladovina dobro zasicena kisikom, da je pitching temperatura bila dobra i da kvasac nije sokiran. Normalno vrijeme za lag time je izmedju 6 i 12 sati, ali zavisno od mnogih faktora moze potrajati i krace, ali i duze.

A sto se tice postfermentacijskih procesa koje spominjes, u pravu si.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(21.03.2016, 02:25 )pivska mušica Wrote: Ako mogu opet da se umijesam Smile 'Lag time' je vrijeme od ubacivanja kvasca u sladovinu do pocetka fermentacije. To je vrijeme u kojem se kvasac adaptira na nove uslove, apsorbira sav dostupan O2 iz okruzenja i trosi zalihe glikogena uz pomoc kojeg gradi celijsku membranu. Znaci to su prvi sati nakon sto se doda kvasac u sladovinu. Sto je kraci 'lag time', odnosno sto prije krene fermentacija to bolje. To je takodjer znak da smo dobro pripremili sladovinu i kvasac, da je sladovina dobro zasicena kisikom, da je pitching temperatura bila dobra i da kvasac nije sokiran. Normalno vrijeme za lag time je izmedju 6 i 12 sati, ali zavisno od mnogih faktora moze potrajati i krace, ali i duze.

A sto se tice postfermentacijskih procesa koje spominjes, u pravu si.

Lapsus.. mislim na ono vrijeme poslije Wink
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Moze neki recept za Pils, tura 15l? Nemam veci lonac za kuvanje pa pravim po 2 ture od 15l... Ako moze i neka kombinacija da napravim dvije-tri razlicite ture sa istim baznim sladom, ogranicen budzet sta da se radi Smile
Mislio sam uzimati sirovine od Oldbridza.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

To ti je lager. Imaš li uslove za lager? Obično ide i dekokcija. Ako si početnik bilo bi dobro da se malo ispraksaš na ale pivima, pa onda da pređeš na lagere.
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 22.03.2016, 11:05 by Mornar.
Mislio sam da je pils malo drugaciji od lagera. Za lagere samo znam da stoje na razlicitim niskim temperaturama radi bistrenja... :/
Moze onda neki ale, samo da nije indian, moze i dry stout nesto tipa ginis Smile

Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Ginis klasični ide ovako:
70% bazni
20% ječmene
10% roasted barley
Kvasac s-04
Za gorčinu neki engleski hmelj na 60 minuta (ekg, target...)
Ukomljavanje 64 stepena 90 minuta
Kuhanje 90 minuta
Og 1.038 fg 1.008
Ibu 45
Abv 3.8%
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Hvala!

Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Mali update što se tiče mog prvog (upropaštenog) piva Smile
Da podsjetim, dvije ture po 15l sam kuvao, u obje sam zeznuo to što sam sladovinu kuvao na 68c umjesto na 100c, a u prvoj još i to što sam hemlj kuvao zajedno sa sladom, pa sam posle u fermentor dodao 1-2l prokuvanog hemelja da bi dobio bilo kakvu gorčinu.
Flaširao sam obe ture, u prvoj je FG 1.015, u drugoj 1.010. Druga je ok, prva nak. Dobro je da sam išta dobio, očekivanja su bila nikakva. Šećer sam dodavao preko dozera, i smaranje je tako raditi.
Nisam još kupio beer tree ili kako se već zove, pa sam koristio gajbu pivsku koju okrenem naopako, i stane 8 flaša da se cijedi, koje su stoje u škafu sa vodom sa oxijem. To je to.
Jedno pitanje, par flaša sam ubacio u frižider. Smijem li i ostale ubaciti?
Jedva čekam da kuvam novu, valjda konačno i "ispravnu" turu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

biće treća sreća najveća Big Grin

možda će ti lakše biti da prilikom flaširanja rastopiš šećer, staviš ga u bottling bucket (posebnu plastičnu bačvu) i na to preliješ pivo nego da u svaku bocu doziraš šećer.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools