Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mikro pivare
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Mikro pivare
(07.06.2016, 09:42 )raix Wrote: Ok. Ali zmajska, kabinet ili ko drugi su kraft pivare. Oni kupce i traze po vitavom svetu. A koncept Elephanta je brew pub. Nihovi kupci su komsije.
Danas komsije, a sutra Rodney preko bare...
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 07.06.2016, 10:29 by danny_boy.
(07.06.2016, 09:39 )spageti Wrote: Slazem se sa @Rodney, treba ici dzonom pa kome se craft svidi taj ce ga piti, kome se ne svidi nece.
Treba napraviti pivo sa karakterom a ne igrati na kartu "napraviti cemo nesto izmedju da se svidi lagerasima'. Ma ko ih jebe neka lupaju po zuji, sarajevskom ili sto ja znam po cemu vec ne. Npr kad su izletili Nova Runda, Zmajska i sl. (kako ja to dozivljavam) nisu napravili nesto bezlicno nego pivo sa karakterom, nesto totalno novo u ovim krajevima,znali su sto zele i imaju moj respect. Za razliku od Medvedgrada koji radi pivo vec 25 godina i imali su opremu da naprave bilo sto a nisu... cekali su da im netko drugi pripremi trziste i sad odjednom kad je to postalo popularno kuhaju IPE, belgijance, witove, stoutove i sl.
Treba imati u vidu da ce kuhati ture od 50L, sto ce mozda nekad "otici" za dan. To otvara mogucnost eksperimentisanja sa raznim vrstama piva.

Sto se tice pivnice Medvedgrad njima sto se mene tice svaka cast na pivama. Lagere koje toce su vrhunski, pri tome ne mislim na ova flasirana koja nemaju puno veze sa njihovom ponudom sa tocionika. Neki dan sam kupio nekoliko njihovih flasiranih i samo Agram stout ima prolaz. Craft ne znaci samo Ale pivo, iako se cesto poistovjecuje. Ja sam prvi put probao njihova piva prije nekih 8 godina i od tada kada sam u ZG obavezno idem kod njih i osim pretprosle godine (kada su tocili jako mlad lager) nikada se nisam razocarao.

To da se nikada nisu usudili rizikovati i ponuditi nesto vise tj. neki posten Ale je istina i tu su svakako pogrijesili. Ali cinjenica je da je pivnica Medvedgrad prvi ozbiljniji craft na ovim prostorima.
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Kao sto neko rece, najbitnije je da konobari dobro poznaju materiju, tj. bar ono od krafta sto ima u ponudi u kafani. Dizajnirajte i postavite letke po stolovima o pivama koje cete ponuditi ili neka vam ove pivare koje cete prodavati daju neke svoje postojece. Imajte od starta i zahmeljena, gorka piva, ali i ove laganije tipa blonde ale, pilsner i weizen i sl.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Sve zavisi sta je covjeku cilj. Uglavnom su dva cilja:
1. hoce da prave pivo da se proda. "Imam svoje pivo" varijanta.
2. hoce da pravi nova uzbudljiva piva, eksperimentisu, probavaju nove stilove i slicno.

Prva grupa uglavom hoce da stavi u standardnu ponudu neke kafane i to svoje pivo. Uglavnom vidi kako idu lokalni lageri i nece puno da talasa - stavi lagani pale ale, stavi porter... To je sve ok, piva su dobra, mnogo bolja od Jelena, Lava, Sarajevskog.. I to je novo i uzbudljivo u BiH, ali nije u craftu.

Druga grupa je ono sto se meni vise svidja. Eksperimentisati i praviti nesto novo, teziti ka boljem pivu/receptu/sastojku, novim stilovima...
U slucaju Slona, imati 50l opremu i ne praviti nesto novo i drugacije pivo je grehota, da napravi lose pivo popice se 40l. I da baci nije steta. Ako on sa 40l ne bude eksperimentisao ne znam sta ocekivati od vecih pivara. Moze se pricati o isplativosti ali onda nema smisli praviti svoje pivo nego prodavati industrijske lagere, komercijalne kraftove i to je to. Zmajska ima tu prednost da je napravila dva najbolja piva u tom stilu u ex-yu: porter i pale ale i sad mogu da samo njih prave.

Mislim da su sad sve "registrovane" kraft pivare u BiH spadaju u prvu grupu (zbog finansija naravno) ali neki imaju potencijal da prerastu u grupu 2.

I da se osvrnem na Medvedgrad, nisam ih ranije smatrao craft sve dok nisu poceli praviti ove nove serije (IPA, Wit, Hoppy Lager, Saison). Ja sam vecinu njihovih ale serija probao tocene i veoma svjeze i to su bila top HR craft piva tada. U flasici vidim da su losija iz nekog razloga. Posto smo bili u obilasku Medvedgrada, mislim da se trenutno ne moze niko porediti s njima, tesko ce iko uskoro dostici to sto su oni i kvalitetom i ponudom (pabovi i pivo).
Find Odgovori
omesih Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Rodney je sasvim u pravu - ne odustajemo od pravih craft vrijednosti!

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Mikro pivare
Nisam ja niš u pravu, to su činjenice. Obišao sam mali milion craft pubova i prvi preduslov je beer somelier. Konobar mora imati svako pivo u malom prstu.

Drugo pravilo je pravilno skladištenje. Craft nema šta da radi u frižiderima pored Jelena na 4 stepena. Treće pravilo su odgovarajuće čaše. Nema stouta u pilsner čaši i slično.

A gazda mora da apdejtuje ponudu svakih mjesec dana.

Sve je to u Bosni naravno otežano milion puta, prevashodno zbog plitkog džepa ionako skromne i male publike. Međutim, uz različite sadržaje, publika se može privući makar pub bio i u Bosanskom Grahovu.

A što se tiče vlastite proizvodnje, pitko je relativan pojam. Kao i ambicije. Ako je gazdi cilj da privuče zidare iz obližnje mahale nekim laganim pšeničnim pivom, treba poštovati. Međutim, mislim da bi mu više bilo drago da neko maksuz pređe 3-400 km da proba tu neku njegovu IPA ili Barley Wine...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Craft ne mora da bude zahmeljen da uši otpadaju, alkohola da mornarima ispumpavaju želudac i dvadeset vrsta slada da ne zahvali. Balansirano craft pivo uvijek ima karaktera. A sem toga, ljudi fino kažu da trenutno finansijska situacija na terenu nije sjajna.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
Rexar Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(15.05.2016, 08:28 )Divlji Wrote: Pozdrav za ekipu!

Konačno jedna tema gdje ja mogu biti od koristi, budući da sam do sada samo čitao i tražio odgovore. Smile

Uglavnom, na moju žalost, pravnik sam po zanimanju, tako da znam ponešto o ovoj temi. Uglavnom, govoriću o propisima u Republici Srpskoj, jer tu živim i radim, a tu uskoro krećem i u registraciju nano pivare za potrebe jednog beer bara, koji za nekih desetak dana, zajedno sa drugom, otvaram u Istočnom Sarajevu. Što se tiče Federacije, u velikoj mjeri sam siguran da je situacija gotovo identična. ali ako se neko bude ozbiljno nosio mišlju da pređe na komercijalnu proizvodnju, rado ću pokušati da pomognem i "iskopam" propise za Federaciju.

Elem, situacija je sljedeća. Nano pivara ili brew pub se mogu osnovati kao preduzetnička radna ili kao društvo sa ograničenom aktivnošću. Moja preporuka je da to bude preduzetnička radnja, iz razloga što je mnogo jednostavnije i mnogo jeftinije. "Mana" je to što na ovaj način odgovarate za eventualni dug "firme" svom svojom imovinom (čak i ličnom), a ne samo imovinom firme.

Dakle, registracija preduzetničke radnje se vrši u opštini (najčešće je to Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti). Preduzetničku radnju možete osnovati i ako ste nezaposleni i ako ste u radnom odnosu, možete biti samo vlasnik preduzetničke radnje i da zaposlite drugo lice, a možete i sami raditi uz taj drugi posao koji imate. Prilikom registracije u opštini se, između ostalog, određuje i šta će to biti djelatnost konkretne preduzetničke radnje (osnovna djelatnost i eventualno dodatne). Postoji i propis koji definiše koje se to djelatnosti mogu raditi u formi preduzetničke djelatnosti, a koje ne mogu. Proizvodnja piva, na našu sreću, može. Smile Dakle, ako osnivate nano pivaru, onda vam je "proizvodnja piva" osnovna djelatnost, a ako je to brew pub, onda je to "ugostiteljska djelatnost", s tim da imate dodatnu djelatnosti "prozvodnju piva". Kad je u pitanju brew pub, opisana procedura je za slučaj da se i prizvodnja i služenje piva odvija u istom oslovnom prostoru. Ukoliko se prizvodnja odvija na nekoj drugoj lokaciji, onda osnivate tzv. "izdvojeni oslovni prostor" (kao poslovna jedinica kod d.o.o.) sa sjedištem na toj lokaciji i sa posebnom "šifrom djelatnosti" (proizvodnja piva).

Nakon ovog koraka, idete u Poresku upravu da podnesete zahtjev za izdavanje JIB broja (registracija u Poreskoj upravi), nakon čega izrađujete pečat i otvarate račun u nekoj od komercijalnih banaka.

Što se tiče uslova za proizvodnju piva, proips koji to definiše je propis koji definiše minimalno-tehničke uslove za proizvodnju hrane, s tim što postoje "opšti" i "posebni" uslovi za proizvodnju hrane. Za proizvodnju piva je dovoljno ispuniti "opšte uslove". Oni se tiču, uglavnom prostora i higijene, a ako nekoga bude interesovalo, skeniraću i postviti propise na forum. Takođe, postoji i Pravilnik o pivu na nivou BiH, koji definiše određena ptanja o samom pivu, procesu, kvascima, itd... Takođe, ako nekoga bude zanimalo, postaviću na forum.

Na kraju, neko je postavio pitanje akciza i deklaracija. Stvar sa tom oblašću je sljedeća. Onog trenutka kad se pivo proizvede u nano/mini/mikro ili bilo kojoj drugoj pivari i stavi na tržište, ono postaje roba i na njega se odnose svi propisi koji se odnose na promet druge "nespecifične" robe. Dakle, propisi o trgovini definišu pitanje deklaracije, a propisi iz oblasti indirektnog oporezivanja pitanje akcize na pivo. Uz sve to, naravno, ide i fiskalizacija (fiskalana kasa).

Kao što vidite, procedura je i komplikovana i nije. Komplikovana je u mjeri u kojoj je komplikovana za većinu proizvodnih djelatnosti, ali oblast je definsana važećim propisima. Problem je "samo" što ne postoji lako dostupan izvor informacija za one koje žele pokrenuti proizvodnju, a naši službenici u oštinama, po pravilu, nezainteresovani i neupućeni. Naravno, neke od ovih obaveza povećavaju potrebnu incijalnu investiciju, a neke, kao što je akciza, povećavaju i samu cijenu koštanja pojedinačnog proizvoda (flaše ili kega).

Nadam se da je bilo od koristi. Ako sam nešto reskočio ili ako nekoga zanima još nešto, rado ću pokušati da pomognem. U svakom slučaju, nadam se da ću vas uskoro ugostiti u Mr. Elephant-u u Istočnom Sarajevu, a za par mjeseci i poslužiti našim vlastitim pivom. Smile

Pozdrav!

kako si resio problem strucnog kadra??ovde u Srbiji je potrebno imati tehnologa sa minimum dve godine radnog iskustva??
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 25.07.2016, 01:40 by svestenik.
Izasao prilog i o nasem forumskom kolegi Smile

http://www.atvbl.com/proizvodio-pivo-iz-...nike-foto/
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Poznat mi je ovaj odnekud..
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(25.07.2016, 02:36 )gajba Wrote: Poznat mi je ovaj odnekud..
meni pljunuti Zis....samo ovaj je ljepši ,mlađi ,okretniji...
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Nevjerovatno, jutros snimali prilog i obavili prije nego sto sam zavrsio kuhanje Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools