Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da kao što je gajba rekao, vrijednost gustoće sladovine je veća nakon kuhanja, nego prije kuhanja što je sasvim logično, jer za vrijeme kuhanja ispari cca. 10% vode, smanji se volumen sladovine, a ostane u njoj ista količina šećera, tako da je vrijednost poslije kuhanja, naravno - veća.

međutim skrenuo bih pažnju samo da se termin 'OG' (original gravity) koristi isključivo za uzorak koji je izmjeren nakon kuhanja. ono što mjerite prije kuhanja se zove pre-boil gravity i nije nam toliko važno poslije, osim što iz toga uzorka možemo otprilike vidjeti gdje se krećete i iz njega možete procijeniti da li ste imali dobru/planiranu ekstrakciju šećera.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska, imam sad jedno drugo pitanje. odnosno dva. Smile

recimo, da bi iskoristio manje slada mogu li iskoristiti ječmene pahuljice do 1kg za povećanje postotka alkohola i OG-a? kupovne,jasno. Kakav će imati utjecaj na okus,aromu i samo pivo?

drugo, kakvo je tvoje mišljenje o mauribrew ale kvascima?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
'do 1 kg' mi ništa ne znači jer ti možeš imati 5, 10 ili 20 kg ječmenog slada u receptu uz taj jedan kilogram. znači moramo pričati u postotcima. prije svega moraš znati da ječmene pahuljice nisu slađene i ne sadrže svoje enzime za konverziju, tako da moraju koristiti enzime iz ječmenog slada i moraju se zajedno ukomljavati. to znači da ima određena granica do koje je ječmeni slad 'sposoban' svojim enzimima da prerađuje škrob iz drugih neslađenih žitarica.

generalno nekih 25% bi trebao biti maksimum.

međutim moraš znati da će ti ječmene pahuljice znatno promijeniti okus piva i zavisno od stila piva ih i koristiš. na primjer u stoutu su OK jer imaju puno proteina i daju punoću okusa i formiraju 'tijelo' piva, ali u nekom svijetlom laganom pivu, na primjer APA-u, 25% ječmenih pahuljica se baš i ne bi uklopilo dobro. također, od njih ćeš imati jaki chill haze i što ih više staviš taj problem će biti izraženiji.

što se tiče mauribrew kvasaca koristio sam njihov weizen kvasac i bio sam jako zadovoljan, a imao sam i ale ali sam ga poklonio @buky-u. on kaže da mu je odvratno to pivo ispalo Big Grin

ma kad su kvasci u pitanju vjerujem samo fermentisu, wyeastu i white labsu. mada je i brauwerkstatt prolazan. sve ostalo ne baš....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
e što se mauribrew kvasca (ale) tice opet čitam da su na stranim forumima zadovoljni sa njim a temp fermentacije je 22-24 dok odlezavati treba na manje od 10c. to je sluzbena obavijest sa stranice kvasca. zanimljivi su i stilovi koje su navwli: english ale,porter,kolsch,stout...zvuci primamljivo Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
probaj pa nam javi Big Grin u biti za te kvasce kruži priča da su ustvari to oni generički 'no name' kvasci koji su godinama dolazili uz coopers kitove a koje su ljudi većinom bacali u smeće Big Grin i koristili neke poznate kvasce za fermentiranje tih piva iz kitova. mauribrew, koliko sam shvatio primarno se bavi proizvodnjom vinskih kvasaca. mnogo žalbi po internetu o problemima sa ovim kvascem, a s druge strane ima i pozitivnih komentara. ne znam stvarno šta bih ti preporučio.

a to što su oni napisali da isti kvasac može ići za english ale i za kolsch je u najmanju ruku smiješno Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
mislim, zato i pitam jer ne znam,a da se ne zaletim sa kupnjom istih. ipak fermentis je provjeren ali ipak treba pretraživati i dalje. Smile


a što se pšeničnog piva tiće, imam 2 vrečice pšeničnih pahuljica no ništa pšeničnog slada. da li bi mogao napraviti sa nekih 1.5kg i 3.5kg pilsnera neko pšenično pivo (uz dakako kvasac za pšenična piva) ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
to bi ti prije ličilo na neki wit. možeš probati
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
sirova pšenica pretpostavljam tu ne bi puno pomogla..
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
posto sam morao cekati da mi bude gotov paypal tek sam danas narucio sa hopandgrape hidrometar. HYDROMETER - Wine Or Beer
£3.15

1

£3.15

Total item(s) : 1
Order total : £3.15
Shipping Charges : £0.00
STANDARD SERVICE : £0.00
Total including Shipping : £3.15 mene zanima zasto mi ovde ne pise cijena postarine? kolika ce biti postarina i kad mogu ocekivati da ce hidrometar stici?
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Javit ce ti se gospodja ili gospodjica (nisam siguran, pivska je "raja" sa njom on to bolje zna Big Grin ) Patsy na mail i reci ce ti kolika je postarina.
I onda ces to posebno platiti preko paypal.a

beer-chugger
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
poštarinu će ti naknadno obračunati. uvijek kad nešto kupuješ pošalji mail i pitaj koliko će te izaći poštarina. za ovaj hidrometar ti to neće biti puno. maksimalno 2 funte ako se ja dobro sjećam....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
u koritu sa stiroporom kao izolatorom imam problem sto trop stopa cijevi i onda je izlaz komine vrlo malen pa ga nakon nekog vremena ni nema. posto je sistem jos u razvoju zanima me da li pri ukomljvanju infuzijskim sistemom mogu staviti taj slad u dm vrece kako bi povecao cirkulaciju komine kroz pipicu bez toga da ga trop zastopa na izlazu. da li to steti razgradnji skroba u secere jer prekrupa mora cirkulirati kroz vodu da bi skrob ispustio secere?

u vrecama dm bi bio rasporedjen slad i na njega dodana voda za ukomljavanje. mana bi pretpostavljam bilo kvalitetno mjesanje slada jer pri zgusnutom rasporedu koliko sam shvatio pretvaranje skroba u secere je niza sto implicira i manju iskoristivost ili sam u krivu.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools