Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brewcrafter25
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Brewcrafter25
GF je za mene bolji izbor. Plus GF ima svoju aplikaciju, podršku sa hrpom recepata, može i rakija Smile, bolji kontroler sa kontrolom pumpe. A nije baš toliko skuplji.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 26.07.2016, 02:37 by spajder76.
termometar je vrh.Moze li se mozda kupiti bez njega ili one "ćase":
http://www.olx.ba/artikal/22290144/digit...ermometar/
mozda mi zaracunaju termometar 50Eura
12-og idem gore i nije los za 500 eura
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

(26.07.2016, 02:34 )AleksandarV Wrote: GF je za mene bolji izbor. Plus GF ima svoju aplikaciju, podršku sa hrpom recepata, može i rakija Smile, bolji kontroler sa kontrolom pumpe. A nije baš toliko skuplji.

Pa oko 600 KM nije bas "malo" skuplje (bez carine i sta vec jos ide uz to).
A sad aplikacija, hrpa recepata i sl. jeste korisno ali po meni nije nista ni specijalno.
Chilller mozda jeste "lošiji", ali na ovoliku, da ne kazem malu kolicinu, nije eliminatoran bas. Mozda 10ak min vise?

Pokusavam skontati po netu kakvih recenzija, ali da sam se "zagrijao", jesam Big Grin
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja nigdje ne vidjeh grijace, sto znaci da su ispod lonca i ne dolaze u direktan kontaktakt sa sladoviom, sto je slucaj kod braumeistera. Nisam siguran kako je kod grainfather-a, ali ovo je definitivno bolja opcija.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Brewcrafter25
Evo gledam, pa skoro pa isto kako klon koga je Rodney vidio u radnji kod njega u komšiluku. A ima i onaj Brewster za skoro iste pare.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Brewcrafter25
This post was last modified: 31.07.2016, 02:47 by Beer Ranger.
Da i ja nešto kažem o GF.
Odmah i na prvu, to je odličan sistem imajući u vidu mogućnosti/cijena. S druge strane, proizvođači se trude i već su napravili par nadogradnji (ventil-kontroler brzine recirkulacije, drugačiji filter, bolji chiller, hopspider). Osim toga, jako su fer u slučaju reklamacija i kvarova jer intervenišu kod prodavača da se dio zamjeni, a ovi drugi se znaju praviti ludi ali...
Open source zajednica GF je već poprilično velika i jaka pa su napravljena 2 potpuno nova kontrolera (ja imam jedan, zasnovan na ArdBir SF), od kojih je noviji touch screen. Sa tim kontrolerima je baš lijepo raditi (iako sam ja bio protivnik automatizacije a sada sam svjestan da je to bilo bezveze) jer ne moraš više koristiti GF aplikaciju na tabletu ili BS (osim za kreiranje recepta). Konačno, ko ne voli automatiku ima manual mod, pa bujrum. Bitno je da se u kontroler može pohraniti 10 naj recepata.

Može se, uz dodatni dio za destilaciju, koristiti i za proizvodnju rakije.

I na kraju, jedna, u najmanju ruku bizarna namjena: GF Ameri masovno koriste za kuhanje hrane, ala teletina (ili piletina) ispod sača, odnosno pečenje na pari. Bare sa njim i povrće a prave i džemove i sl.

Kao što rekoh, vrijedi svake marke. Lagan za upotrebu i održavanje. Grijači su ispod dna lonca i nemaju direktan dodir sa sladovinom.

Nezgodan za nabavku zamjenskih dijelova a kod nas je inače sve nemoguće kupiti pa nam ovo i nije neki problem, jer smo navikli da se patimo. Oni koji žive u EU, sve za njega mogu kupiti a u principu može pregoriti grijač koji se i ovdje može napraviti po mjeri, zatim se može pokvariti orig. kontroler koji je u stvari STC-200 a on se da jednostavno zamijeniti sa istim ili još boljim STC-1000 koji se može programirati (to je treća moguća varijanta drugačijeg kontrolera ali se sa njom ne dobija ništa revolucionarno). Ostali mogući kvarovi su fizičke prirode (lomljenje staklenog poklopca, silikonski dihtunzi i sl.).
Sve u svemu, preporučujem GF za sve pivare koji nemaju dovoljno prostora za svoj hobi.

Odmah predlažem:
1. izmjenu kontrolera (ako se sjećate, ja imam skoro sve dijelove za 7-8 kontrolera, sklapanje je free, a dijelovi po nabavnoj cijeni. To sam nabavio kada sam kupovao dijelove za svoj kontroler, pa usput, kada već čekam isporuke da uštedim vrijeme i drugima). Da, nije baš sve besplatno. Plaća se sa 2 X po 2 domaće pive (Fenixu koji sklapa kontr. i meni kao organizatoru, logističaru i rd.) Smile
2. Kupovinu ili izradu hopspider-a od inox mrežice Coaser 800 micron, 304 grade SS, Diameter 15cm, Length 30cm with SS support band and single hook.

Eto, toliko o mojim iskustvima sa GF.

Napomena: Svi zainteresovani kućni pivari iz SA mogu dobiti GF na probno kuhanje, a dobro bi bilo da se organizuje javno kuhanje za grupe od 5-6 pivara. U idućoj sedmici će konačno biti montiran GF2 jer sam uspio uz pomoć nekih kolega nabaviti sve orjginalne dijelove za njega i kao što sam već ranije rekao GF2 sam namijenio za popularizaciju homebrewing-a.

Da i još nešto. Kada bih imao prostora napravio bih eHERMS ala BRUTUS 10 od 50 litara.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Brewcrafter25
Novi GF dolazi na jesen btw. Niko još ne zna da li će trenutni onda biti znatno jeftiniji ili...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
acopjanic Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Brewcrafter25
Slazem se sa kolegama koji su komentirali GF..pravi dobro pivo i za taj novac je odlican sistem.

Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Brewcrafter25
Vjerujem da će biti jeftiniji jer će svi htjeti da prodaju zalihe starih GF.
Konačno, on je i sada jeftiniji za nekih 50-80£ u odnosnu na prve verzije koje nisu imale ni sigurnosni ni leptir ventil za kontr. protoka pumpe. Ko živi u EU možda će moći nabaviti i second hand GF Smile

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Kod mene trenutno GF cijena je snižena i iznosi nekih 760 EUR s dostavom. To je cca 500KM skuplje od ovog brewcraftera. Nego @Rodney gdje si saznao da izlazi v.2 grainfathera i zna li se koja će biti unaprjeđenja?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Brewcrafter25
Ovaj jaro što ima shop, kaže da je dobio obavijest za jesen i da je već unaprijed rezervirao. To je ustvari treća verzija.

Velikih izmjena sem kontrolera izgleda da neće ni biti. Barem je to njegova predpostavka, jer GF nije zvanično izašao s tom objavom već je samo poslao pismo dobavljačima da dolazi nova verzija na jesen.

Find Odgovori
acopjanic Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Brewcrafter25
Ja sam negdje nasao podatak da je samo kontrolor izmjenjen i da ce se moci nadograditi stari modeli.Novi kontrolor ce biti oko 200 australijskih dolara.

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools