Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


top cropping
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Danas pretocio na sekundar 40l i stavio 6ml extrakta cascade.Kvasca ko u prici.Moglo se i odvaditi jer se bas vidi onaj bijeli dio.Odsad ovako radim:prva tura 23l,druga 30l i treca do vrha oko 45l.Samo sto cu u trecoj turi odvaditi vise od pola kvasca
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
A već si odvadio pola ako se dobro sjećam. Mislim prije naljevanja sladovine na stari kvasac... Ma to ti je veliki overpitch u svakom slučaju. Baš javi kako si zadovoljan s pivom. A na kolikom FG je završilo?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
This post was last modified: 15.02.2015, 12:39 by spajder76.
zadnje mjerenje 1008.(nisam sada mjerio).Drugo upravo pijem i neznam dali sam pozelio SNPA ali je dobro.Mozda sam pogrijesio sto sam stavio extrakt u fermentor(6 dana) a ne u sekundar ili prilikom flasiranja.Mislim da i velika kolicina kvasca odvuce okus piva i prekrije u velikoj kolicini hmelj.Za 5/6 dana flasiram pa cu dodati jos 2/3ml
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
http://www.aleiens.com/video/top-cropping-yeast-from-a
Usput,sad citam da se moze i lager kvasac skidati top croppingom
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: top cropping
(11.05.2015, 03:59 )spajder76 Wrote: http://www.aleiens.com/video/top-cropping-yeast-from-a
Usput,sad citam da se moze i lager kvasac skidati top croppingom
moze lager naravno,odavno vec tako radim
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Ima li neko kakva iskustva sa S23?Naime,juce sam pokusao skinuti kvasac top croppingom ali na povrsini je bila samo tanka kora.Kada sam otvorio fermentor pomislio sam da je pivo uzela infekcija.Toliko je smrdilo na sumpor i pokvarena jaja.Ipak sam odlucio da bar uzmem uzorak i izmjerim.Za 3 dana kvasac je pojeo do 1014.Mislio sam da necu moci probati uzorak koliko je smrdilo.Kada sam probao imao je ugodan okus i bolji nego ijedno ale pivo u tom stadiju.Bilo je dosta kvasca u soluciji ali nisam osjetio da se pivo inficiralo.Treba li onoliko da se osjeti taj kvasac i da baca na mirisom na sumpor?Inace mi je ovo prvi lager i nisam radio sa lager kvascima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
To ti je s lager kvascima potpuno normalno. Ne brigaj, sav sumpor će nestati. Uradi samo diacetil rest prije nego ga staviš na lagering.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Vec sam razmisljao o drugoj turi ali sam se nadao da je takav lager kvasac.Al,brate,pravo smrdi u komori
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Namjeravam u sledecem kuhanju koristiti nottingham ale kvasac.Interesuje me dali je iko koristio i da mi kaze kada je najzesca fermentacija da skinem top cropingom kvasac .Par puta me je prevario us 05kvasac a pranje kvasca je malo komplikovanije
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: top cropping
Mi smo ga u eipa koristili. u 36-48 sati odradio sve i uspio sam nešto malo pokupiti. doduše dobro smo ga obezbjedili sa o2, pa je i fermentirao odlično. ja bih to u tih prvih 36 sati odradio.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
(05.10.2016, 08:08 )mange_tout! Wrote: Mi smo ga u eipa koristili. u 36-48 sati odradio sve i uspio sam nešto malo pokupiti. doduše dobro smo ga obezbjedili sa o2, pa je i fermentirao odlično. ja bih to u tih prvih 36 sati odradio.
S obzirom da je vrlo "bistar" kako sam procitao,mislim da moram biti spreman da brzo odradi fermentaciju i nakon dva-tri dana da pokupim sa povrsine
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
(05.10.2016, 08:17 )spajder76 Wrote:
(05.10.2016, 08:08 )mange_tout! Wrote: Mi smo ga u eipa koristili. u 36-48 sati odradio sve i uspio sam nešto malo pokupiti. doduše dobro smo ga obezbjedili sa o2, pa je i fermentirao odlično. ja bih to u tih prvih 36 sati odradio.
S obzirom da je vrlo "bistar" kako sam procitao,mislim da moram biti spreman da brzo odradi fermentaciju i nakon dva-tri dana da pokupim sa povrsine
Sva sreca pa sam nakon 24h pokupio nesta kvasca sa povrsine.Da sam sacekao jos jedan dan morao bi ga prati.Inace veoma brz kvasac(poceo sa burnom fermentacijom u 12h).Lici mi na fermentaciju lager kvasaca s obzirom da se na povrsini ne stvori gusti sloj kvasca
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools