Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cereal mash
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
Cereal mash
Ima li neko iskustva sa ovim?

Za korištenje neslađenih žitarica (dodataka) a posebno kod nekih stilova koje zahtijevaju sirovu pšenicu, ječam, zob...

Obično se koriste pahuljice koje su već prošle proces gelatinizacije koje dozvoljavaju proces pretvaranja skroba i šećera u alkohol.
Dodatni problem pretstavlja nedostatak enzima za ovaj proces jer oni nastaju prilikom maltinga (odnosno slađenja) žitarica.

Znači, ukoliko se koristi sirov ječam, kukuruz, riža, heljda, ili bilo koja neslađena žitarica, potrebno je uraditi taj proces dodatnim korakom ukomljavanja; koji, koliko sam shvatio izgleda ovako:

U količinu neslađenih žitarica, dodati 10- 15% baznog slada iz ukupnog grain bill-a i potopiti u vodu u omjeru 4-6 l/ Kg. Dodavanje baznog slada se radi jer neslađene žitarice ne posjeduju enzime za kasniju pretvorbu čećera u alkohol
Uraditi rest na određenoj temperaturi, zavisno od vrste žitarice, odnosno:

Ječam: 60-65C)
Pšenica: 58-64 C)
Raž: 57-70 C)
Zob: 53-59 C)
KukuruzSad62-74 C)
RižaSad68-78 C)

Rest se radi 5- 20 min.
Nakon toga, polako dići temperaturu do kuhanja i polako kuhati 20- 30 min uz konstantno mješanje da ne zagori i da se ne skori.

Nakon toga dodati u čitav mash i nastaviti normalno ukomljavanje.
obratiti pažnju da se dodaje određena količina na dosta višoj temperaturi od temperature ukomaljavanja i treba paziti na početnu temperaturu mash-a jer će ukupna temperatura otići gore, znači treba koristiti neki kalkulator, kao za dekokciju ili step mash.
Ukoliko ima neko iskustva sa ovim, moje pitanje je da li bi se dobio isti efekat restom i kuhanjem neslađenih žitarica bez dodavanja baznog slada, i dodavanjem u mash. Pogotovo ako se radi o manjem procentu neslađenih žitarica, znači 3-5% ukunog grain bill-a?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cereal mash
a zasto to radis? zar nije jednostavnije uzeti par kila pahuljica i dodati direktno u mash? cemu dodatni posao?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Cereal mash
Slažem se. Po svim napisima, efekat je isti. Čisto želim da probam, ako izuzmemo cijenu koštanja
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cereal mash
pa cijena koštanja kad uzmes struju/plin i rad potrosen na zelatinizaciju ti je ako ne bolja, onda u najgorem slucaju ista kao kad kupis pahuljice.

Pahuljice probaj kupiti na veliko, negdje sam vidio da se prodaju, neko je tu na forum kacio cini mi se vrece po 20-30kg pahuljica od nekog. tu ti je naravno cijena daleko niza nego ova na malo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Cereal mash
Firma Gamus iz Tuzle radi pahuljice na veće količine, jer oni prepakuju i u mala pakovanja...
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Cereal mash
pahuljice kod Gamusa 2,70 KM, sirov ječam 0,5 KM..
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools