Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


DYACETIL REST
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: Dubrovnik
DYACETIL REST
This post was last modified: 20.11.2016, 03:23 by MadMug.
Ajde majstori što vi kažete na Dyacetil Rest??

Zadnje 3-4 pive radio sam stanku od 2 dana za dyacetil rest na temperaturi od 15°c
Inaće radi se od Ale pivama sa WLP001 White labs, Wyeast American Ale ili Safale 05 kvascima.

Raspored fermentacije je išao ovako
Ubacivanje kvasca na 18°c,
5 dana na 18 °c
zatim svaki dan po jedan stupanj podizati do 21 °c
Držim 10 tak dana na 21°c
i onda spuštam na 15°c za Dyacetil rest i držim 2 dana
Nakon toga Cold Crush 4 - 5 dana.

E sad problem je što su mi skrenuli pažnju da se Dyacetil rest radi podizanjem temperature a nikako ne spuštanjem sa 21 na 15 što sam ja radio.
Pokušao sam malo guglati i vidim da je Dyacetil stanka obavezna kod lagera više negoza Ale pive ali ne mogu skontati kad se radi taj diacetyl rest radi ako se podiže temperatura, neću valjda poslje CC vračat se na 15°c to nema smisla???

Da li netko od vas to radi i kad se to radi??

Hvala, Hvala, hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: DIACETYL REST
Ne radiš nikako dyacetil rest za ale piva. Samo za lagere.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: Dubrovnik
RE: DIACETYL REST
(20.11.2016, 12:00 )pivska mušica Wrote: Ne radiš nikako dyacetil rest za ale piva. Samo za lagere.

Ok, a koliko loše može biti ako ga napraviš, mislim na ova 3,4 piva koja sam već napravio: Jedan Ale, jedna Ipa pa Brown Ale i Porter.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: DYACETIL REST
This post was last modified: 20.11.2016, 03:33 by spageti.
Nema nista lose osim gubitka vremena i zajebavas kvasac Smile
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 495
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Visoko
RE: DYACETIL REST
Mislim da da postupak koji radis je suvišan, samim time što fermentiraš na 18 C pet dana pa podigneš temperaturu na 21 C deset dana pomazes kavascu da da razgradi molekule diacetyla jer ga "Ale" kvasac na toj temperaturu razgradi veoma brzo, čak mislim da se veoma rijetko pojavljuje kod ale piva i kvasaca koje si ti pobrojao . Problem diacetyla je znatno veci kod lagera jer proces znatno duže traje da se isti razgradi i potrebna je veca temperatura.
Stavi nos u čašu, osjeti ljubavi našu!
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: Dubrovnik
RE: DYACETIL REST
Ok, izbacujem onda tih dva dana na 15°c iz prakse. Riješena dilema.

Ostalo mislim da je ok kod rasporeda fermentacije za Ale pive i ovu vrstu kvasca?
Imam li tu što mijenjati??

Hvala!!
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: DYACETIL REST
This post was last modified: 21.11.2016, 10:51 by raix.
Ubaci kvasac na 18 i drzi tako tri nedelje. Nema tu mnogo filozofije.

Sa ovim kvascima sto si naveo.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: DYACETIL REST
nahrani kerove i ništa ne diraj.. Wink
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools