Beerokrata
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Pale
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 20.05.2016, 12:04 by Beerokrata.
(11.03.2016, 07:40 )zis Wrote: (11.03.2016, 06:31 )bhgr1 Wrote: (11.03.2016, 05:56 )Stane Wrote: Jel tebi treba mliječna kiselina?
Da, trenutno se igram sa acidulated sladom, ali ovo bi bilo bolje..
Može i sirćetna kiselina (esencija 80%), nikad drugu nisam ni koristio pa vidi.
Zis, ubacuješ li istu količinu sirćetne kiseline, kao što bi recimo mliječne, ili nešto preračunavaš? Kakva je situacija sa limunskom kiselinom?
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(20.05.2016, 08:38 )Skemba Wrote: Ako imam tekući kalcijum klorid 33%, koliko ml stavljam za 1 gram?
0,9% NaCl je 9 grama NaCl u 1000ml vode.
Po toj logici bi trebalo biti 330g CaCl2 u 1000ml vode, 0,33g CaCl2 u 1ml. 1g CaCl u 3ml rastvora.
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 30.01.2017, 06:44 by danny_boy.
(30.01.2017, 09:50 )Sile Wrote: Burtonizirao bih vodu za ESB. Dakle, kalcijev sulfat bi trebao dodati, ali slijep sam po profilu vode. Ima li neko uvriježeno pravilo (pr. 1mg k.sulfata povećava 1 stupanj njemačkih jedinica tvrdoće vode i sl.)?
Ne ide to tako, jer zavisi od toga na koju količinu vode dodaješ...
Ovo ti je traženi profil vode:
Ca Mg Na Cl SO4 HCO3
Burton On Trent, UK 295 45 55 25 725 300
Pa sve mozes proracunati lako u bilo kojem kalkulatoru, jesi probao?
Samo skrećem pažnju da postoje neki podaci da ni u Burtonu nisu koristili baš 100% tu vodu,i savjetuje se da se ne ide baš na te profile. Moj savjet je da malo pogledaš neke preporuke na internetu oko toga prije nego presoliš
|
|
|
bijeli prah
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 19
Joined: Jan 2017
Reputation:
1
Location: Split
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
ajme meni, bolje da nisam provirija na ovu temu, koliko toga samo oko vode, jadna majko. :rofl:
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(08.02.2017, 09:35 )zlimfur Wrote: (07.02.2017, 11:13 )bijeli prah Wrote: ajme meni, bolje da nisam provirija na ovu temu, koliko toga samo oko vode, jadna majko. :rofl:
ne brini, prirodan je slijed da kuhas godinu-dvije, pa tek onda krenes razmisljati o finesama i kako odlicno pivo napraviti jos boljim.
i bez prilagodjavanja vode tvoja piva ce biti nemjerljivo bolja od svega sto se moze kupiti u standardnoj ponudi.
Slažem se. Podešavanje vode je ono završno fino podešavanje. Puno tu ima teorije, ali to je za one koji žele da se uključe dublje u materiju. Svakako da ne moraš sve znati da bi prilagođavao vodu. Dovoljno je samo osnove, tipa na šta koji mineral utiče, kako podesiti pH i kako unijeti na neki softver. To se može brzo naučiti, bez potrebe za razumijevanjem procesa i sasvim je dovoljno.
|
|
|
braco
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 38
Joined: May 2013
Reputation:
0
Location:
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Trebam preporuku za dobar ph metar
Sto uzeti?
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
|
|
|
mbed
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 41
Joined: May 2015
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
|
|