Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blacksmith (beginer)
Pantherk4 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Wink  Blacksmith (beginer)
- Postovani velemajstori, majstori i pocetnici ovoga zanata, evo da se i ja ovom prilikom javim kao pocetnik u proizvodnji kraft piva. Blush

- Izvinjavam se sto otvaram novu temu, ali imao bih svasta nesto ovdje jos dadavati naknadno a i nisam se mogao odluciti gdje da postavim.

- Jos 2010 sam prvi put cuo od jednog radnog kolege kako je negdje pio domace pivo i da je bio odusevljen. Tada sam se bio zainteresovao za ovu temu, medjutim nije bilo nekih foruma puno o tome ili ja bar tada nisam naisao, samo sam imao par okvirnih informacija o samoj proizvodnji sto i nije bilo toliko bauk koliko mi je bio problem nabavka sirovina, sto me je zapravo i nazalost odbilo da sam odustao. Huh

- Medjutim negdje u Maju 2016 me je opet mi je spomenuo drugi kolega sa posla kako je negdje cuo da se pravi domace pivo, ponovo me je zainteresovao sa tom temom pa smo u sustini zajedno krenuli istrazivati, medjutim sada je bila druga prica naisli smo na dosta podataka i foruma o ovome sto me je zaista iznenadilo, pa me je samim time i podstaknulo na dalje istrazivanje. Smile

- Kolega medjutim ima ozbiljniju namjeru u ovome svemu, pa se nije htjeo bazirati na razmisljanje puno o opremi, pa je zajedno sa jos jednim svojim drugom narucio iz Njemacke Braumeister od 50L, a ja sam za pocetak htjeo i zelja mi je bila da imam vlastiti proizvod domaceg kvaliteta u svom domu da mogu uzivati u tom gustu da posluzim svoje goste vlastitim proizvodom a i sam se opustim uz koje kvalitetno pivce Smile

- I tako je krenula lagano priprema i nabavka osnovne opreme I sirovina sa svih strana od HOPSi hmelj i specijalni sladovi, osnovni bazni u Gradisci, iz Majstora za pivo sitnica i raznih potrepstina, sa ebay itd...

- U medjuvremenu sam i dalje radio na edukaciji dok sam prikupio svu neophodnu opremu i sirovine, mucio sam se po drugim forumima i stranim pojmovima sa kojim se prvi put susrecem, i tek negdje u Novembru sam naisao na ovaj ,,Volimpivo.ba" Smile i sa odusevljenjem iznenadio se zapravo koliko vas je u ovim aktivnostima, te ste zaista olaksali moje muke kao i vecini nas prvacica sa kojima nesebicno dijelite vase znanje i stvarno vam treba dodjeliti orden humanosti. I do maksimuma ste razradili sve moguce teme i detalje nemam rijeci.

- I onda je dosao konacno i taj dan kuhanja 16.01.2017 sam skuvao svoju prvu verziju American Pale Ale. Nasao sam negdje na netu neki recept za 50l pa sam preko aplikacije Beersmith podesio priblizno tim vrijednostima posto mi je target bio 20 L u fermentoru.
- Za bazni slad sam koristio Pilsner NG a specijalni Crystal 80L, za gorcinu sam stavio Columbus , a za aromu Amarilo i Simcoe zadnju minutu i odradio sam Dry Hop isto sa Amarilom i Simcoe i kvasac US- 05, koristio sam i Iris moss za bistrenje. Za vodu nasao sam jedan obliznji izvor gdje sam sa TDS metrom izmjerio 92 ppm pa sam tu jos dodatno koristio 50% destilovana 50% ova izvorska od 92 ppm i PH sam prilagodio na 5,4, minerale cu se potruditi prilagoditi kasnije dok skontam hemijski sastav vode u Prijedoru.

- Najveci strah me je bio od infekcije pa sam koristio Izosan i spricao sve zivo ali na kraju je sve ispalo kako treba. Imao sam malo problema, slad mi je bio malo sitnije samljeven, termometri su mi pokazivali razlicitu temperaturu po nekoliko stepeni i malo sam se mucio sa cijedjenjem sladovine. Ali sam se potrudio da ispostujem proceduru skolski, za fermentaciju sam napravio komoru od stiropora i koristio staklene demizone sto mi je omogucilo da prakticno pratim proces fermentacije. Primarna je odradjena 7 dana i onda sam prelio u sekundarni galon i odradio suho hmeljenje gdje sam drzao 9 dana i 3 dana cold crush i potom flasiranje. U flasama sam ostavio 9 dana nisam dirao do prve probe.

- I evo konacno sam docekao i ovaj dan da pijem svoje prvo pivo koje je i van svakih mojih ocekivanja ispalo dosta dobro, sve drustvo i kolege koji su probali su stvarno pozitivno iznenadjeni sto me na kraju zapravo i cini sretnim da nema nikakvih nezeljeni okusa i moram priznati da miris ima nevjerovatan za sto je predpostavljam zasluzan Dry Hop. S' obzirom da sam od kraft piva imao priliku da pijem samo Zisov Pale Ale, neku IPU u limenci koju mi je donio kolega iz Slovenije i Bomarovo toceno, tako da nisam strucan tacno odrediti kvalitet pa sam cekao komentar ove dvojice kolega sto su uzeli Braumeistera s tim sto imaju vise iskustva i popijenih kraft piva, pili su Kabinetova, Medvedgrad i mnoga komercijalna strana piva, cak su mi i oni protvrdili da je pivo odlicno i da nista ne mjenjam sto se tice ovoga stila ali imam ja tu ipak malo nekih stvari prepraviti jer sam sam sebi najbolji kriticar.

- Ako nista, bar cu raditi na promiciji krafta na ovom podruciju BIH uz ovu dvojicu pomenutih kolega vec gore, i potruditi se predstaviti kraft u sto najboljem svijetlu i da bar jedan dio mojih poznanika upaznam i uputim da nisu samo Lageri piva koja postoje, vec da ima i kvalitenijih Smile vidim Libor je sa podrucija Prijedora pa se nadam da cu se upoznati sa njim i kao sa vecinom vas profesionalaca da svoje znanje prosirim i usavrsim. Pozdrav svima Zivjeli
- Evo i par slikica kako je zapravo ispalo ovo moje pivo Smile

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Blacksmith (beginer)
dobro ti nama došo. ti si ovo poprilično studiozno napravio. što bi rekli prvo pa muško - odmah i suho hmeljenje, presipanje u sekundar (što većina nas ne radi uopšte) i tako to.

piva odlično izgleda i samo nastavi. želim ti puno dobrih tura i minimum infekcija. pa da nam se i priključiš u udruženju i to.
WWW Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Bravo majstore! Sve po ps.u Big Grin
Dobro nam dosao! Nadam se da se uskoro vidimo na nekom od druzenja Big Grin
Find Odgovori
Pantherk4 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala vam puno zaista, imao sam dosta vremena na poslu da svaki dan se po malo informisem i pokupim znanja sto vise, sto mi je na kraju sve i proslo kako treba. Mozda cak i bolje sto je sve islo polako i detaljno da smanjim eventualne greske, jer greota bi bilo da kojim slucajem upropastim dragocijeni hmelj i ostale sirovine Big Grin Vec za koji dan cu kuvati i drugu turu pa cu probati popraviti jos nekih detalja, a potom nastaviti dalje sa experimentisanjem i kuvanjem drugih stilova piva Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Dobro došao na forum. Svaka čast, samo naprijed.

Ne znam koliko ti izosan djeluje samo špricanjem. Koliko se sjećam treba nekoliko minuta da djeluje. Pripazi tu malo. Ili si možda mislio na star san?
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

svaka čast. tek prva tura, a već možeš nekima i savjete dijeliti Smile

samo tako nastavi i nadam se da se vidimo na nekom od budućih forumskih druženja
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 14.02.2017, 12:02 by lakosta88.
Cestitam na ovome kakav pristup imas svemu. Negdje sam se nasao u ovom tvom postu. Negdje smo i u isto vrijeme kuhali prvu turu.a i sam sam mjesecima citao i prikupljao opremu i na kraju vrlo jednostavno dosao do jako dobrog piva bez ikakvih problema. Nadam se da ce ovakvi postovi uticati na one koji tek trebaju da se odvaze i odrade prvu turu. Priprema opreme,citanje literature,iskustava iskusnijih,sve je to jako bitno. Na kraju onaj merak otvorit SVOJE iz frizidera i sipat ga u casu s osmjehom Smile puno srece kolega u narednim kuhanjima. Lijep pozdrav
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Čestitam , odlično izgleda pivo i sad ne okljevaj samo kuhaj. Živio
Stavi nos u čašu, osjeti ljubavi našu!
Find Odgovori
Pantherk4 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 14.02.2017, 05:53 by Pantherk4.
(13.02.2017, 11:24 )mange_tout! Wrote: Dobro došao na forum. Svaka čast, samo naprijed.

Ne znam koliko ti izosan djeluje samo špricanjem. Koliko se sjećam treba nekoliko minuta da djeluje. Pripazi tu malo. Ili si možda mislio na star san?

Hvala mange, Izosan sam koristio, i svu opremu koja je dolazila u direktni kontakt sa pivom sam potapao i drzao po 10 min i vise, a spricao sam svu drugu pratecu opremu od povrsina gdje sam spustao demizone ruke i povrsine oko kojih se radilo itd...

(13.02.2017, 11:56 )lakosta88 Wrote: Cestitam na ovome kakav pristup imas svemu. Negdje sam se nasao u ovom tvom postu. Negdje smo i u isto vrijeme kuhali prvu turu.a i sam sam mjesecima citao i prikupljao opremu i na kraju vrlo jednostavno dosao do jako dobrog piva bez ikakvih problema. Nadam se da ce ovakvi postovi uticati na one koji tek trebaju da se odvaze i odrade prvu turu. Priprema opreme,citanje literature,iskustava iskusnijih,sve je to jako bitno. Na kraju onaj merak otvorit SVOJE iz frizidera i sipat ga u casu s osmjehom Smile puno srece kolega u narednim kuhanjima. Lijep pozdrav

Hvala drug, e bas taj osjecaj da imas nesto licno i svoje je nevjerovtan, Jedino mi se pola drustva naljutilo sto nisam obezbjedio dovoljnu kolicunu da svi degustiraju Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Aha, to je to Big Grin što prije pređi na star san, uštedit češ vremena sebi puno
Find Odgovori
Nojeva barka Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Čestitam Blacksmith!
Drago mi je da si uspio u svom naumu i napravio svoje pivo,koje je zaista odlično.
Upravo je i supruga probala tvoje pivo i oduševila se, tako da sada i ja u kući imam punu podršku da krenem sa kuvanjem.
Nadam se da ćemo se i mi uskoro javiti ovdje da spomenemo naše prvo kuvanje.

Pozdrav svim članovima ovog veoma pozitivnog foruma
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Čestitke i dobro došao!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools