Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem sa fermentacijom
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Problem sa fermentacijom
To je to, don't worry Smile
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Moguce onda da sam ja previse ocekivao od fermentacije, spremio se da mjenjam flase svaki cas Big Grin
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 08.02.2017, 12:14 by dandrug.
Prvu turu pravim, slabo sam šta pročitao sa ovog foruma jer sam lijen pa sad imam isti problem kao prethodnici, prije 5 dana skuvao pivo i vrenjača mirnija od mog pokojnog djeda.
Pravio sam pale ale po receptu oldbridza, kvasac safale-o5 čitava kesica.
Plastični je kanister od 10 litara u njemu je oko 7 litara "piva".
Ja nisam hidrirao kvasac već sam slad na 20 stepeni crijevom pretakao iz lonca u fermentor i nakon pola sam istresao kvasac direkt iz kesice u fermentor i nastavio pretakati do kraja.
Pored fermentora sam stavio flašu sa vodom i u njoj mjerim temperaturu gdje se nadam da je i u fermentoru slična i temperatura mi se kreće od 17 do 19 stepeni. Držim sve ovo pokriveno kako svjetlost ne bi uticala.
Oko fermentora miriše na zrele jabuke.

Da li sam šta zajebao zato što nisam pripremio kvasac u toploj vodi ili sladu? I koje su šanse da od ovoga postane pivo?

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

malecki problem je samo overpitching, na ovu kolicinu ti je bilo dosta pola kesice kvasca.. ali trebalo bi biti pivo ako si sve ostalo ispostovo..

a ako dobro vidim, ti imas trag na burencetu od krauzena.. to bi mogo biti znak da je burna faza vec prosla..
WWW Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(08.02.2017, 12:13 )dandrug Wrote: Prvu turu pravim, slabo sam šta pročitao sa ovog foruma jer sam lijen pa sad imam isti problem kao prethodnici, prije 5 dana skuvao pivo i vrenjača mirnija od mog pokojnog djeda.
Pravio sam pale ale po receptu oldbridza, kvasac safale-o5 čitava kesica.
Plastični je kanister od 10 litara u njemu je oko 7 litara "piva".
Ja nisam hidrirao kvasac već sam slad na 20 stepeni crijevom pretakao iz lonca u fermentor i nakon pola sam istresao kvasac direkt iz kesice u fermentor i nastavio pretakati do kraja.
Pored fermentora sam stavio flašu sa vodom i u njoj mjerim temperaturu gdje se nadam da je i u fermentoru slična i temperatura mi se kreće od 17 do 19 stepeni. Držim sve ovo pokriveno kako svjetlost ne bi uticala.
Oko fermentora miriše na zrele jabuke.

Da li sam šta zajebao zato što nisam pripremio kvasac u toploj vodi ili sladu? I koje su šanse da od ovoga postane pivo?

Jesi aerirao?
Možda si od lijenosti zaboravio pročitati da je potrebno aerirati.
Neću ti reći kako se to radi.... sjedni i čitaj.
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na odgovorima.
Ima neki trag na burencetu, mozda je od nekog hamolja a mozda od krauzena, ne smijem otvoriti strah me je.
Kad sam pretakao crijevom, drzao sam crijevo visoko iznad fermentora, tako aeriraju u ovom klipu https://www.youtube.com/watch?v=UR87EYBLp7E na 9:50 dijelu videa.
Ja samo sa ju tjuba učim i to me možda koštalo. Ovaj forum je ogroman, al na kraju ću ga izgleda morati pročitati.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ako si dobar sa engleskim najbolje ti je pročitati knjigu "How to Brew" od John Palmer. Ima ovdje besplatna verzija http://www.howtobrew.com/
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(09.02.2017, 12:48 )PaleAle Wrote: Ako si dobar sa engleskim najbolje ti je pročitati knjigu "How to Brew" od John Palmer. Ima ovdje besplatna verzija http://www.howtobrew.com/

biblija.

meni je u wcu stajala pola godine Big Grin
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Nisam mogao čekati da se fermentira 21 dan jer nisam znao šta se dešava, pa sam nakon 7 dana otvorio burence i probao pivo. Pivo je super okusa i dosta je slično originalu samo je sve intenzivno, valjda će odležavanjem doći na svoje. Znači bila je fermentacija iako nije vrenjača radila. Pivo sam flaširao, pa ću sad čekati 10 dana na temperaturi 17 do 20 stepeni i onda još 10 dana u frizideru. Tako bar piše na majstor za pivo sajtu.    
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

mi naše držimo 15-20 dana na 17-20 i onda može u frižider na hlađenje i pijenje Smile
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Nakon 8 dana od flaširanja je dobilo i pjenu i bistrinu. Ukusno je. Refraktometar pokazuje da ima 18 % alkohola i baš udara u glavu kad se pije, al je dobro, na hljeb bi ga mazao. Zna li neko zašto je toliko jako? Možda zato što je ukuvalo pa umjesto 10 l ispalo 6,5 ili zato što sam čitav kvas satresao u to.

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 22.02.2017, 09:36 by AleksandarV.
Da li si korigovao refraktometar? Zbog alkohola koji se sada nalazi u pivu moraš korigovati vrijednosti. Te ga bez korekcije ne možeš koristiti za očitanje FG-a.

https://www.northernbrewer.com/learn/res...alculator/

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools