Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvi put i odma promasaj :(
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
Prvi put i odma promasaj :(
This post was last modified: 24.03.2013, 11:03 by Silva86.
danas sam prvi put kuhao pivo i to Aurora ale po receptu musice.imao sam sve osim jecmenih pahuljica koje je on naveo u receptu. ocekivana kolicina sladovine je bila oko 25 L. sve je krenulo dobro, slad ubacen u mash tun i prilikom filtriranja mi se desilo da mi se filter zacepio. koristio sam filter napravljen od crijeva za vodokotlic. nisam imao drugog izbora nego da presipam sladovinu u drugu posudu i fiiltriram CJEDILJKOM. nakon nekih 3 sata mucenja imao sam samo 15 l sladovine. mozda ce neki misliti da nisam radio sparge. jesam. i tako posle kuhanja sam dobio kolicinu od 13 L. stavio sam na fermentaciju pa cemo vidjeti sta ce biti..nadam se da se nece inficirati Big Grin mislim da imam koju sliku pa cu postaviti nekad trenutno sam umoran ko konj. OG je dosta visok 1,064 mislim da je 1,060 gornja granica ali meni ne smeta.

nakon sto sam rastavio MT vidio sam da se cesma zacepila na na onoj mrezici. slad je bio dosta sitno izmljeven pa je to vjerovatno negdje prolazilo i zaglavilo se. jbg ako nista bar mogu reci da sam kuhao pivu Tongue
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvi put i odma promasaj :(
žao mi je što si prošao kroz tu muku oko presipanja. drugi put krupnije samelji slad. sistem cijeđenja sa mrežicom je odličan pod uslovom da je slad pravilno samljeven, odnosno da su ljuskice čitave.

da li imaš podatke o OG? da li si mjerio?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Prvi put i odma promasaj :(
This post was last modified: 25.03.2013, 12:18 by illuminated.
svi smo to prosli.

ja sam prvu turu cijedio na carsaf koji sam pricvrstio stipaljkama/stipavicama.

U neka doba kad je masa tropa u carsafu postala dovoljno teska, sve se otkacilo i pljusnulo dole u filtriranu sladovinu. Trop se ponovo pomijesao sa sladovinom jer je popustilo samo na jednom kraju a zid sobe u kojoj sam radio bio je sam zaliven sladovinom. Slomio sam se cisteci zid...OG nisam ni mjerio niti sam dosipao vodu za ispiranje. Totalna katastrofa.

tako da...samo lagano. prvo provjeri to kako si samljeo, daj sliku zakaci na forum da vidimo. koja je duzina crijeva od vodokotlica?

preporucujem ti crijevo za plin duzine 1,5m, u LUK-u na Stupu imas, ako si iz SA.

raja
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvi put i odma promasaj :(
a jest mi drago da si iskoristio novog smaju Big Grin

p.s.

nadam se da je čaršaf bio čist Big Grin Zivjeli hmeljmali
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
Re: Prvi put i odma promasaj :(
This post was last modified: 25.03.2013, 12:23 by elektropionir.
Moguce da nije Silva mljeo slad Smile
Ja sam imao "dzep" zadnje kuhanje i bas me poremetilo.
Nema odustajanja Big Grin

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Prvi put i odma promasaj :(
(25.03.2013, 12:19 )pivska mušica Wrote: a jest mi drago da si iskoristio novog smaju Big Grin

p.s.

nadam se da je čaršaf bio čist Big Grin Zivjeli hmeljmali

a carsaf sam bacio Smile
hehe..sto je najgore jos sam se i sprzio, jer su mi ruke bile zauzete drzeci kazan u kojem sam ukomio a zalilo me kad je pljusnulo. Jos kad sam vidio sladovinu kako curi niz zid a stan prije mjesec bio frisko renoviran i ofarban...

bilo u sljedecim sarzama jos gresaka...
- zaboravim jodnu probu
- sterilizujem sve, i onda sladovinu povucem ustima na slauf Smile
- mjerenje OG vrele sladovine sa greskom Smile
- filter koji sam pravio od cijevi za vodu se zacepio
- vrela voda za dosipanje na cca 80 stepeni me sprzila...
- razbijen piknik frizider koji brzo gubi temperaturu
- piknik frizider pusta sladovinu na ventilu
- zamotao dekom kazan da manje potrosim struje. Deka se istopila Smile
Morao sam je strugati sa kazana....

uglavnom...uhhhh
frizider
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Prvi put i odma promasaj :(
Illuminated - svaka cast da si jos ostao u ovom hobiju poslije tih pehova.

Ma od kad je mange tout stavio one instrukcije to je meni na laptopu uvijek otvoreno kad kuham. Nema sanse sa tim da bilo sta zaboravis u procesu.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Prvi put i odma promasaj :(
Illuminated drago mi je da nisam najgori hahahah Big Grin nisam ja mljeo sad vec sam narucio iz odlbridza. oni vjerovatno imaju jako dobar filter pa sitno melju radi bolje iskoristivosti.

nista, popravit filter i opet Big Grin moram vidjeti sa Edom iz Oldbridza dali mogu malo krupnije da melju da mi se opet ne zaglavi.. @pivska mušica OG je ostao visok 1,064 i to sam napravio gresku prilikom mjerenja jer je sladovina bila vruca.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Prvi put i odma promasaj :(
hahahaha
na to sam i mislio Big Grin
Meni je dva puta na granici bilo sa njihovim meljenjem. Dobro sam prosao...

burence
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Prvi put i odma promasaj :(
This post was last modified: 25.03.2013, 03:15 by illuminated.
(25.03.2013, 11:51 )Silva86 Wrote: Illuminated drago mi je da nisam najgori hahahah Big Grin nisam ja mljeo sad vec sam narucio iz odlbridza. oni vjerovatno imaju jako dobar filter pa sitno melju radi bolje iskoristivosti.

nista, popravit filter i opet Big Grin moram vidjeti sa Edom iz Oldbridza dali mogu malo krupnije da melju da mi se opet ne zaglavi.. @pivska mušica OG je ostao visok 1,064 i to sam napravio gresku prilikom mjerenja jer je sladovina bila vruca.

eh, jos kad pocnes sam da meljes...Smile onda ulazis u premier ligu Smile

ne vjerujem da je do Ede, jer ta mrezica od plina je meni isfiltrirala skoro pa brasno. kupi jos jednu pa nastiklaj, ubaci komadic cijevi pa stegni selnama.

jos jedan savjet ..kad se to desi ja sam znao podici slauf kroz koji se cijedi pa puhnuti nazad kroz cijev da malo rasteretim slada koji je zacepio, i paralelno malo kuhacom uskovitlaj trop. Ako imas mjesta u frizider dodaj vrele vode da podignes temp. na 78 ali nemoj prelaziti da smanjis viskozitet sladovine.

To ce ti malo narusiti OG, ali jebiga, bar ces zavrsiti posao. Drugog izbora nema.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvi put i odma promasaj :(
nije do ede nego je do mlina Big Grin stvar je u tome da oni imaju najvjerovatnije lažno dno i jednostavno mogu sebi priuštiti sitnije mljevenje bez da im to stvara probleme. vidio sam kako je samljeven taj slad i stvarno je to presitno za naše sisteme sa piknik frižiderom i mrežicom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Prvi put i odma promasaj :(
This post was last modified: 29.03.2013, 11:36 by Silva86.
obecao sam slike, ali na zalost imamo samo jednu. slikao bi ja jos ali kad imate problem kao sto sam ja imao, nije vam bas do slikanja. ovo je slika mog MT-a iako se on ne vidi Big Grin uglavnom mt sam napravio od malog kockastog bureta na koji sam stavio cesmu i filter od crijeva za vodokotlic. za izolaciju sam koristio onaj pucketavi najlon, imao sam ga dosta dobro je i sluzio, temperatura sa 68 opala na nekih 65. sljdeci put cu napraviti od stiropora kutiju koju cu staviti i onda opet obmotati ovim najlonom. bice slika samo da se nakanim da slikam Big Grin

http://img822.imageshack.us/img822/7096/img3307kp.jpg
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools