spajz
1.020 OG, 1,95% ABV
|
Pocetak
Pozdrav, vec sam se predstavio i rekao da sam nov u ovome i bas zsam zagrizao da sto bolje naucim, skontam i da to sve rezultirandibrim proizvodom tj. dobrim pivom.
E sad, vec na samom pocetku imam veliku prepreku..
Nabavljanje opreme i svega potrebnog za proizvodnju piva.
Iz Crne Gore sam, ne mogu da nadjem nacin da dodjem do potrebnih stvari. Postoji prodavnica (vise da je PUB nego prodavnica) Majstor za pivo u Podgorici ali oni se ne bave prodajom..
Da li neko ima iskustva ili je mozda neko iz Crne Gore pa da mi pomogne da dodjem do potrebnih stvari.. Ili barem da me navede sta da radim jer nebih da pokleknem na prvoj prepreci..
Hvala
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
RE: Pocetak
mi smo na početku imali istih problema. opreme nije bilo kupiti ni za lijeka, a htjeli praviti pivo. Onda malo istražuješ po internetu i razgovaraš sa iskusnijim pivarima i skontaš da se većina stvari može riješiti metodom "sam svoj majstor"
Mi smo imali sreće pa smo uspjeli naći dovoljno veliki inoxni lonac (60l), ako uspiješ naći odgovarajući lonac (i jedan manji za ispiranje), na konju si. veći dio ostatka opreme se može napraviti, a sića se može poručiti sa interneta.
Prvo prouči metode pravljenja piva, pa onda skontaj šta možeš nabaviti i sa kakvom opremom možeš raspolagati. Mi smo krenuli sa 2 lonca, a mash tun smo napravili od plastičnog bureta koje smo izolirali i napravili mu improvizirani bazooka filter. Fermentori su nam opet bili plastična burad, a hidrometar, termometre i tu siću smo našli što u oglasima, što na ebayu.
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
spajz
1.020 OG, 1,95% ABV
|
Hvala na odgovoru
Pa da, dobijao sam vec takve savjete.. Imam neke lonce od 40ak litara u koje bi mogao da radim ukomljavanje i kuvanje, a za fermentore bi se lako snasao da napravim ili da kupim negdje jer se to kupi i koristi se odredjeni vrijeme tako da nije problem. Problem su sirovine potrebne za pravljenje piva pa sam htjeo da budem zagrijan kad dodje vrijeme za nabavku, odnosno kad dodje vrijeme za to da znam gdje da trazim i kupim..
Jos uvjek sam u fazi ucenja i namjeravam da ostanem u ovoj fazi barem jos mjesec dana dok se sve ne slegne, a onda cu po malo u akciju..
Svejedno na brod sam jos 3 mjeseca tako da ne mogu pocet sa nicim do jula.. Za to vrijeme ocu da naucim..
Hvala jos jednom na odgoovoru, cekacu i druge da se obrate i da mi daju neke informacije o kupovini sirovina u Crnoj Gori ili uvoza istih..
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
nisam te dobro razumio, tebi su sirovine problem. nedavno sam baš u oldbridžu sreo par crnogoraca pivara koji su navratili po sirovine. ako se ne varam vi možete do 100 eura unijeti robe, to ti je sigurno minimalno 3-4 kuhanja, samo se organiziraš i isplaniraš šta ćeš kuhati, zaletiš se u mostar i kupiš
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
p.Ivo
1.060 OG, 5,91% ABV
|
Ja poznajem jednog pivara iz Crne Godine tacnije iz Podgorice ako hoćeš njegov kontakt javi u pp
Stavi nos u čašu, osjeti ljubav našu !
Stavi nos u čašu, osjeti ljubavi našu!
|
|
|
bijeli prah
1.020 OG, 1,95% ABV
|
imam pitanje oko aerizacije komine, koji su sve načini? znam za izlivanje iz kante u kantu, pa bušilicom ili baterijskom s nastavkom za mješat smjesu u građevini, ja to nemam, razmišljao sam o kuhinjskom mikseru? bi li moglo koristit?
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
|
Pocetak
This post was last modified: 31.03.2017, 09:06 by bosniamaj.
Je li neko radio sa nečim ovakvim?
Isplati li se to uzeti da više ne burgijam bušilicom?
http://s.aliexpress.com/QvyaeYnM
Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|