galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
|
RE: Danas kuvam!
Juce kuvao pale ale u pivari, koristio dio hmelja u sisarkama i listicima, inace prvi put ikad. Natrpam ih u one DM vrecice medjutim bas je bilo knap pa ih nekoliko odgrabim i pustim slobodno mimo vrecice i bas to mi je takav problem napravilo... Zastolao plocasti chiller i ispust, dva sata sam se borio i cistio, pokusavao i na kraju prospem ostatak od 90 litara najzahmeljenije sladovine u loncu... Uspio sam u fermentor prebaciti 170 litara... Ne mogu prezaliti.
Ako imate neki savjet kako protiv stopanja pucajte. Ne radim whirlpool pumpama jer nisu dovoljno jake a rucno mijesanje nema efekta.
Inace OG je 1.062 sto je znatno vise od planiranog. Ovo je trece kuvanje na novom sistemu i jos se uhodavam. Efikakasnost mu je znatno veca nego sto sam mislio - oko 85%.
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
|
(12.04.2017, 09:56 )galabl Wrote: Juce kuvao pale ale u pivari, koristio dio hmelja u sisarkama i listicima, inace prvi put ikad. Natrpam ih u one DM vrecice medjutim bas je bilo knap pa ih nekoliko odgrabim i pustim slobodno mimo vrecice i bas to mi je takav problem napravilo... Zastolao plocasti chiller i ispust, dva sata sam se borio i cistio, pokusavao i na kraju prospem ostatak od 90 litara najzahmeljenije sladovine u loncu... Uspio sam u fermentor prebaciti 170 litara... Ne mogu prezaliti.
Ako imate neki savjet kako protiv stopanja pucajte. Ne radim whirlpool pumpama jer nisu dovoljno jake a rucno mijesanje nema efekta.
Inace OG je 1.062 sto je znatno vise od planiranog. Ovo je trece kuvanje na novom sistemu i jos se uhodavam. Efikakasnost mu je znatno veca nego sto sam mislio - oko 85%. Možda ti može pomoći neki hop stopper ili bazooka, mada je i s tim borba ako ubaciš hmelj onako samo.
Hop spider bi mogao biti rješenje...
Dijelim tvoju bol
Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
(12.04.2017, 09:56 )galabl Wrote: Juce kuvao pale ale u pivari, koristio dio hmelja u sisarkama i listicima, inace prvi put ikad. Natrpam ih u one DM vrecice medjutim bas je bilo knap pa ih nekoliko odgrabim i pustim slobodno mimo vrecice i bas to mi je takav problem napravilo... Zastolao plocasti chiller i ispust, dva sata sam se borio i cistio, pokusavao i na kraju prospem ostatak od 90 litara najzahmeljenije sladovine u loncu... Uspio sam u fermentor prebaciti 170 litara... Ne mogu prezaliti.
Inace OG je 1.062 sto je znatno vise od planiranog. Ovo je trece kuvanje na novom sistemu i jos se uhodavam. Efikakasnost mu je znatno veca nego sto sam mislio - oko 85%.
imaju kupiti one čelične mrežice. mi od njih napravimo "kesu" koju stavimo oko česme, i većina hmelja ostane na tome. doduše još nikada nismo radili sa šišarikama, ali od peleta ostaje talog na njima
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
|
Meni se par puta desila ista stvar, ne znam sta je gore, sisarke ili listici.
Jednom sam pokusao staviti filter od inox mrezice od crijeva za bojler koji sam koristio u mash tun-u. Isto katastrofa.
Bazooka a širim otvorima mi sada odlicno sluzi (u zadnjem kuhanju sam koristio hmelj u listicima, bez problema). Nasao sam je na banggood.com.
Naravno za tvoj sistem sigurno treba veca bazooka.
Isto mislim da je bitno da otvor za ventil na koji izlazi sladovina nije na samom dnu lonca. Jer ako je na dnu zastopace sta god da stavis. Treba ga podesiti da bude na "granici" turb-a koji se istalozi i sladovine.
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|