Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnićki problemi
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
Početnićki problemi
Dobar dan.
Evo već par dana čitam sve moguće teme na ovo forumu, kako bi saznao što trebam raditi kao početnik i kako da mi pivo ispadne u redu. Nažalost, što više čitam - to imam više problema/pitanja.

Ako bi bila neka dobra duša da mi objasni moje nedoumice.

Dakle, kuhao bi pivo iz onoga "gotovog paketa" trenutno nemam mogućnosti raditi all grain, što zbog prostora, što zbog činjenica da nemam adakvatne temperatura za odlažavanje, što zbog tek rođenog djeteta itd....

Sve u svemu, prvo bih ovako pokušao, pa onda ako mi uspije i kad se malo spraksiram, uhvatim ritam i zanje, prešao bi na all grain kuhanje piva.

Moje nedoumice:

1. Koji gotovi paket preporučate? Ne mislim na stil piva, već na proizvođača, da je pouzdaniji i da su mu paketi kvalitetniji? Što se tiče stila, mislim da bih radio neki ale, koliko sam uspio pročitati sa lagerima je nešto teže zbog temperatura prilikom fermentacij i odležavanja?

2. Čitao sam da također nisu dobri (ili dovoljno dobri) kvasci koji dolaze sa paketom, pa koji onda preporučate da koristim?

3. Fermentaciju bi radio u inox bačvi, koja ima pipu, ima rupu za vrenjači (uglavnom u njoj sam fermentirao i vino jedne godine). Mogu li u inox bačvi, te da li treba neka posebna procedura za razliku od onih plastičnih starter kit bačvi?

4. Na kojim temperaturama je najbolje fermentirati, predpsotavljam da ovisi naravno o stilu pive i kvascu, ali recimo da pitam za ale pivo ?

5. Sterilizacija opreme - da li to mogu sa onim OXI sredstvom napraviti kvalitetno? Što se tiče baca - kupio bih nove boce - da i njih isti tako steriliziram, ili ih mogu prokuhati / ili sterilizirati u pećnici? Hoće li ovo dvoje biti dovoljno za nove boce?

6. Nakon flaširanja pive, na koliko stupnjeva (nakon što odleži par dana na sobnoj temp.) da držim boce ? Mogu li se boce držati u frižideru ili je to preniska temperatura? Koliko dugo da ih držim ?

Evo za sada su to pitanja, sigurno ću se još nečega sjetiti, ali za sada je dovoljno.

Hvala
Igor
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Početnićki problemi
Pozdrav Igore, i dobro nam došao.

Evo, ja ću probati ukratko da pomognem.

1. Ja sam za svoje prvo pivo koristio gotovi paket. Nemam pojma koji proizvođač, sve ti je to tu negdje, ja mislim.
Ovo s lagerima, jeste. Za lagere treba niža temperatura fermentacije, i još nekih peripetija (poput obaveznog startera), tako da je bolje da kreneš sa nekim ale pivom.

2. Često su ovi kvasci lošijeg kvaliteta, znaju dugo stajati, nikakve deklaracije na njima nema, itd. pa zbog toga preporučuju da se oni ne koriste. I ako ga budeš koristio, rehidriraj ga, da se ponovo aktivira prije fermentacije.
Na ovim gotovim paketima često pišu čudna upustva koja je najbolje ne poštovati, već potražiti kvalitetnije informacije na internetu.
U drugom slučaju, možeš kupiti neki "clean strain" kvasac koji ti je lako dostupan, poput Safale US-05.

3. Inox je još bolji. Samo, kao i za sve, obrati posebnu pažnju na čistoću i sterilizaciju.

4. Da, ovisi od stila piva. Za ale piva je to uglavnom oko 18-20 C.
Na kvascu imaš i preporuke proizvođača u kojem rasponu temperatura da se koristi, ali je dobro potražiti na internetu iskustva ljudi.

5. Ja sam prvi put sterilisao slično tako, plus još sam koristio IzoSan kao dezinfekcijsko sredstvo. Ali, ovo nije tako dobra opcija, jer se ova sredstva moraju ispirati nakon upotrebe. Inače mogu ostaviti nepoželjne mirise, prouzrokovati off flavoure i sl. A kad ispiremo, opet rizikujemo jer je oprema u dodiru sa vodom za koju ne znamo da li je kontaminirana.
Najbolja opcija ti je StarSan. To je sredstvo koje djeluje kontaktno i ne ispire se, tako da je najsigurnije i najpraktičnije.
Boce isto tako možeš StarSanom isprati, ali i prokuhavanje ili sterilizacija u pećnici će uraditi posao.

6. Generalno se preporučuje da pivo odleži neko vrijeme na sobnoj temperaturi, kako bi kvasac refermentirao dodani šećer i kako bi se pivo karboniziralo. Poslije možeš na hladnije mjesto. Optimalno je oko 3 sedmice.
Koliko ćeš ih čuvati najviše ovisi od toga koliko ćeš moći izdržati Big Grin


Ne znam da li sam šta propustio da napišem, ali pitaj ako nešto nije jasno, nema problema Smile

Zivjeli
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
This post was last modified: 03.07.2017, 08:35 by billy_tje_kid.
Hvala na odgovorima.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
U nedostatku boljeg objašnjenja, koji od ova dva stila mogu "manje zeznuti", to jest koji mi je "lakši" za napraviti - ale ili stout ? (da moram manje paziti na temperaturne promjene)
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 10:17 )billy_tje_kid Wrote: U nedostatku boljeg objašnjenja, koji od ova dva stila mogu "manje zeznuti", to jest koji mi je "lakši" za napraviti - ale ili stout ? (da moram manje paziti na temperaturne promjene)

ako si talentovan, možeš jednako dobro zeznuti oba, ali za prvo pivo bi svakako odabro pale ale.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 10:17 )billy_tje_kid Wrote: U nedostatku boljeg objašnjenja, koji od ova dva stila mogu "manje zeznuti", to jest koji mi je "lakši" za napraviti - ale ili stout ? (da moram manje paziti na temperaturne promjene)



stout je isto u ale vrsti piva. Ale su piva gornjeg vrenja.

radije gledaj koji stil se tebi više sviđa nego koji manje možeš zeznuti (isto ih možeš sve zeznuti Smile )

što se tiče pitanja iz prvog posta, definitivno bih preporučio da posebno kupiš kvasac, a te što dođu uz kit da baciš. a odabir kvasca ovisi o vrsti piva koju ćeš praviti. Da ne kompliciraš pretjerano prvi put, ako uzmeš neki pale ale odnosno "američke stilove" pale, ipa i sl, onda koristi us-05
ako ćeš praviti "engleske stilove" (stout, porter, bitter,...) onda preporučam s-04. Ali pazi sa njim da imaš dovoljno "head space" u fermentoru (tj da imaš dovoljno praznog prostora između piva i poklopca (recimo 1/3 prostora u fermentoru da je slobodna), jer zna imati jako burnu fermentaciju...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Hvala na savijetima, svakako će mi dobro doći. Mislim da prostor neće biti problem, ako imam cca 20ak litara piva, meni je inox negdje 120 litara zapremnine.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 11:34 )billy_tje_kid Wrote: Hvala na savijetima, svakako će mi dobro doći. Mislim da prostor neće biti problem, ako imam cca 20ak litara piva, meni je inox negdje 120 litara zapremnine.

to nije bas optimalno. za turu od 20ak litara, trebo bi koristiti fermentor do maksimalno 35 litara..

idealno je da je jedna trecina fermentora slobodna.
WWW Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Početnićki problemi
Moja preporuka za prvo kuhanje klon sierra nevada pale ale. Dosta jednostavno za skuhati a odlicno pivo. Evo linka http://volimpivo.ba/thread-13.html
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 11:37 )zlimfur Wrote:
(03.07.2017, 11:34 )billy_tje_kid Wrote: Hvala na savijetima, svakako će mi dobro doći. Mislim da prostor neće biti problem, ako imam cca 20ak litara piva, meni je inox negdje 120 litara zapremnine.

to nije bas optimalno. za turu od 20ak litara, trebo bi koristiti fermentor do maksimalno 35 litara..

idealno je da je jedna trecina fermentora slobodna.


Hvala. a ništa onda ću i taj manji fermentator nabaviti, a mislio sam da ću bez njega moći kad već imam ovaj inox Big Grin
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: Početnićki problemi
jedan od cestih problema je i razbijanje termometra,cesto u toku kuhanja-ili odstupanje ovih kineza za koji stepen-pa je i o tom dobro na pocetku razmisliti.Ja sam do sad2 razbio u toku kuhanja i 2 puta upfopastio djelimicno ture...
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Zar nije da kod ovih gotovih kitova temperaturu nije toliko potrebno pratiti, osim naravno temperature fermentiranja i odležavanja. Jer koliko sam čitao te upute, uglevnom piše da se voda prokuha do vrenja i stavlja u fermentator i onda se doda hladna voda do 23 litre. Ako sam ja to dobro sve shvatio ?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools