Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnićki problemi
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 07:54 )billy_tje_kid Wrote: Zar nije da kod ovih gotovih kitova temperaturu nije toliko potrebno pratiti, osim naravno temperature fermentiranja i odležavanja. Jer koliko sam čitao te upute, uglevnom piše da se voda prokuha do vrenja i stavlja u fermentator i onda se doda hladna voda do 23 litre. Ako sam ja to dobro sve shvatio ?
Da, tu nemaš ukomljavanje, samo kuhanje ekstrakta.
Ali, pazi, i tu hladnu koju ćeš dodati bi trebao barem prokuhati i ohladiti, a ne dodati direktno sa česme.

Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Da tako sam i planirao. Ima tu bluzu mene gdje radim jedan izvor vode, pa sam mislio možda da od tamo uzmem potrebnu količinu. Znam da je jako čista i vrlo kvalitetna voda sa tog izvora.
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: Početnićki problemi
Ne treba kuhati extract, osim ako ces raditi partial grain. Konzervu zahmeljenog extracta drzi u vrucoj vodi da omeksa i razrijedi se. Otvori i saspi u fermentor. Isperi sa vrucom vodom ostatak iz konzerve. Dodaj litru dvije vruce vode da razrijedis extract. Onda dospi hladnu vodu. Kolicina vode ce biti naznacena na uputama od kita. Vjerovatno ce po uputama trebati dodati i odredjnu kolicinu secera. To bi bilo dobro izbjeci tako sto ces dodati manju kolicinu vode (da dobijes zeljeni OG) ili da secer zamjenis sa dry malt extractom. Ali za prvi put odradi sa secerom. Da se ne zapetljas sa svim. Kad dobijes zeljenu litrazu i temperaturu u fermentoru aeriraj, dodaj rehidrirani kvasac, poklopi, pazi na temperaturu i cekaj...

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Super. Hvala na uputama. Još pitanje - aerirati (znam što ta riječ znači), ali kako se to točno radi? Miješanjem sa lopaticom da uđu mjehurići zraka ili neki drugi način? Negdje sam čitao da ima boca sa O2 i da se tako aerira, ali to mi je nekako prekomplicirano za početnika.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Početnićki problemi
(04.07.2017, 06:24 )billy_tje_kid Wrote: Super. Hvala na uputama. Još pitanje - aerirati (znam što ta riječ znači), ali kako se to točno radi? Miješanjem sa lopaticom da uđu mjehurići zraka ili neki drugi način? Negdje sam čitao da ima boca sa O2 i da se tako aerira, ali to mi je nekako prekomplicirano za početnika.
Za prvi put nakon hlađenja samo istresi sa visine, otvori kesicu US-05 kvasca i istresi u fermentor, zatvori fermentor, budi strpljiv, flaširaj i uživajbeer
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
This post was last modified: 05.07.2017, 12:01 by billy_tje_kid.
Mogu li odležavanje pive raditi u frižideru? Frižider bi mogao namjestiti na negdje između 7-10 stupnjeva. Ili je to preniska temperatura ?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
(05.07.2017, 12:01 )billy_tje_kid Wrote: Mogu li odležavanje pive raditi u frižideru? Frižider bi mogao namjestiti na negdje između 7-10 stupnjeva. Ili je to preniska temperatura ?

mislis nakon flasiranja?
ostavis jedno 10 dana do dvije sedmice na sobnoj temperaturi..

a onda ti moze lezati bilo gdje. bitno je da nije pretoplo, i da nije osuncano.. to na 7-10 stepeni ti je super. spremno za konzumaciju u svakom momentu.. Big Grin
WWW Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Da, mislio sam nakon onih početnih 10ak dana na sobnoj temperaturi, onda staviti na hladnije i tamnije da se "smiri".
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Početnićki problemi
Za aeraciju ti je dobro početničko riješenje mješalica za boju (ako imaš bušilicu)
http://dobrestvari.hr/index.php?id_produ...&id_lang=7
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
U petak napravljen prvi korak, piva je u fermentatoru, u podrumu na nekih 17 stupnjeva.
Pitanje - da li da fermentiram
1. onoliko koliko mi je pisalo na starter kitu cca 6-10 dana
2. da li da držim duže od toga ?
3. ili da se ravnam po izmjerenoj gustoći, pa da nakon što par dana bude konstantna da flaširam?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Početnićki problemi
koje pivo je u pitanju? kakav kit?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
(24.07.2017, 02:26 )pivska mušica Wrote: koje pivo je u pitanju? kakav kit?

Coopers real ale (ono pivo u konzervi)
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools