Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: Pozdrav svima!!!
(02.08.2017, 06:59 )danny_boy Wrote: (02.08.2017, 06:53 )padobranac Wrote: Ma meni je svako mišljenje dobrodošlo. Posebno od vas koji.se bavite proizvodnjom piva. Nisam ja u svakom slučaju mislio praviti nešto poput Zmajske, jer oni svoje pivo flasiraju i prodaju po lokalima i trgovinama. Ja nisam tiako mislio, već samo služiti svoje točeno pivo. Takvih pubova ima po Austriji, Njemačkoj, Belgiji... gdje imaju vlastito pivo. Kontam nije valjda da svaki pub ima milionska ulaganja u proizvodnju. A sa druge strane ako bih mogao postići da me cijena litra piva u proizvodnji košta 3 KM i da ga prodajem po 9 KM, naravno u odgovarajućim dozama od 0,3 i 0,5 litara, onda je to standardna ugostitljska marža od 300%. Ne znam, možda mi je logika pogrešna. Naravno da nemaju svi milionska ulaganja... Ali puuuno je koraka od zelje, nabavke opreme pa do prodaje piva. Uglavnom, pristup ti je dobar. Prvo ti postani dobar homebrewer pa ces onda sve ostalo sam skontati.
boldano je najtočniji odgovor u temi, po meni.
Moj savjet. Ne razbijaj glavu puno o pubu, zaboravi na njega za sada. Kreni sa mišlju da želiš napraviti dobro pivo za sebe. Pođi od osnova, vidi tko blizu tebe kuha ubrzo i da dođeš i provedeš dan kod tog homebrewera jer tako se najbolje "skonta" procedura.
pročitaj how to brew od palmera. kad završiš pročitaj još jednom. pređi početničke teme na forumu i skontaj sam koja oprema bi ti najbolje odgovarala za tvoje mogućnosti (kuhaš li u stanu, ili kući, imaš li mjesta za recimo jedan HERMS ili RIMS, ili nemaš mjesta ni za šta pa moraš raditi BIAB (namjerno koristim skraćenice da te natjeram da čitaš o pojmovima ))
Uglavnom, samo polako i bez žurbe, nama je od ideje za pravljenje piva pa do prvog kuhanja trebalo više od pola godine skupljanja opreme i znanja, i opet nismo prvo kuhanje sami odradili nego nam je @mange_tout došao i čitav dan sa nama kuhao i govorio šta da radimo i zašto...
Polako i bez preskakanja koraka...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
padobranac
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
RE: Pozdrav svima!!!
Hvala svima na iskrenim odgovorima i dobrim savjetima!
|
|
|
Mater
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation:
2
Location: S
|
RE: Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:10 by Mater.
(07.08.2017, 07:59 )Stane Wrote: Odlično, samo pazi kako ga bušiš, budi jako oprezan.
Najbolje je da ga rasklopiš pa vanjski i unutarnji dio da posebno bušiš Hvala, odlican savjet!!! Nemam frke za busenje, izbusim 14mm i dalje sirim sa dremelom.
Prvi fermentator kada sam radio:
Uzmem puntu 14,pun gas. Izbusim! Gledam di je dremel, hmm... trebam pol kantine raspremiti da dodem do njega. Maaa, rasirit cu malo sa puntom!!! Fakkkk!!! Sjebo kantu, pukla do pola! Jebo sam si mater. Sada je hrana za psa unutra, nakon sto sam je zastukao.
(07.08.2017, 07:22 )mange_tout! Wrote: @mater odličan mash. Gdje ga zbavi Imam i jedan bolji, kojeg se svi sjecate [
Svaki čovjek ima svoj blues!
|
|
|