Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Danas kuvam!
I ja sam skuhao ovih dana IPU i americki wheat.
Naravno, efikasnost u ***** radi mljevenja u oldbridzu, ali <3 Danny <3 mi je nabavio mlin, i napokon ću se i tog belaja riješiti.
Radio sam ispiranje kvasca prvi put, čisto da probam, pa ću i to vidjeti.
Sve u svemu, grainfather i @beerranger bogotaci <3 <3
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Danas kuvam!
(13.07.2017, 09:05 )Stane Wrote: Danas kuhan zombie dust a ujedno i testiran točionik sa friškim wit-om.
Kuhanje bez problema, točionik radi kao singerica, wit super samo da su još bile zuskove narandže...
Stane druže,izgleda da ipak ima nade

   

Dany je svjedok kako se sve smrzlo ali evo novog izdanka.Ako ovo uskrsnuće uspije ne brini za neprskane narandže.Takođe i ostale kolege pivari mogu računati na donaciju za potrebe pravljenja pive.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Danas kuvam!
U subotu skuhao lager...40l u fermentoru:
7kg pilsner slada
400gr crystala
100gr saaza
3.5l startera 34/70.
Neplanirano poslije kuhanja je bio OG1046 ali posto je prosla tura otisla cak do 1006...mislim da ce i u ovoj biti na kraju dovoljno alkohola.Kuhao cak 105min(nisam htjeo toliko),znam da sam extract gorcine stavio u FWH a saaz poslije kljucanja pola sata pa opet za pola sata i onda posto sam neplanirano produzio kuhanje znam da je zadnje bilo na 10min(4x saaz).Ne ganjam konstantnost recepta pa mislim da mi ne igra ulogu promjena recepta.Vec fermentira dan jer sam opet tek sutradan ubacio kvasac
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Danas kuvam!
Trenutno se u loncu krcka sladovina koja ce postati hefeweizen...
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Danas za promjenu?, kuvam APA
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(23.07.2017, 10:06 )Stane Wrote: Danas za promjenu?, kuvam APA

jašta, promjeni nešto u životu Big Grin
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Danas kuvam!
(17.07.2017, 12:42 )spajder76 Wrote: U subotu skuhao lager...40l u fermentoru:
7kg pilsner slada
400gr crystala
100gr saaza
3.5l startera 34/70.
Neplanirano poslije kuhanja je bio OG1046 ali posto je prosla tura otisla cak do 1006...mislim da ce i u ovoj biti na kraju dovoljno alkohola.Kuhao cak 105min(nisam htjeo toliko),znam da sam extract gorcine stavio u FWH a saaz poslije kljucanja pola sata pa opet za pola sata i onda posto sam neplanirano produzio kuhanje znam da je zadnje bilo na 10min(4x saaz).Ne ganjam konstantnost recepta pa mislim da mi ne igra ulogu promjena recepta.Vec fermentira dan jer sam opet tek sutradan ubacio kvasac

Probao uzorak i mislim da je previse 100gr saaza na 40l.Nije ono strasno ali se osjeca travnati okus.Doduse jos ima odlezavanja i mislim da ce nadoci kroz mjesec dana.Rano mi je zavrsio sa vecinom fermentacije(7-i dan) i onda sam radio diacetil rest 3dana i vec je na 4c i planiram tako jos 5dana i u keg i dio u flase.Ono...puna usta ukusa
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Danas kuvam!
Danas se kuhaju dvije ture. Apa i nesto sto bi trebao biti brown ale ali vjerovatno bude tamnije dosta. Imam nekog slada koji kontam da treba iskoristiti jer dugo stoji. Pa cemo vidjet sta ce izaci na kraju.
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 09.08.2017, 12:26 by spajder76.
Kuham lager:
U boilu oko 37l
Pre OG 1046
Slad:bazni 6.4kg i 0.5kg crystal
Hmelj:za gorcinu extract i cascada
Kvasac:starter 3.5l w34/70
Zanimljivo mi je da je ph prilikom ukomljavanja bio 5.5 pa nista nisam dodavao.
Voda 100ppm ...namjeravam suho hmeljiti sa cascadom jedan keg

već smo napominjali nekoliko puta da se na ovoj temi ne obavlja diskusija u vezi sa receptima. Ima čitav podforum za postavljanje recepta. Suzdržite se od postavljanja i diskusije o receptima na ovoj temi. Administracija.
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Danas kuvam!
Skuhan Pale Ale, oko 42 litra u fermentoru. Pivili Smile

Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Pozarevac
RE: Danas kuvam!
Evo i mog prvog kuvanja. Nije bilo danas vec juce. Od 16 - 21h dok sam sve na kraju posredio proslo je vremena ali se nadam da cu vremenom steci rutinu.

Inace recept je Sierra Nevada Pale Ale Clon, recept koji se vrti po forumu, uz nesebicnu pomoc Mange_tout!-a koji mi je pomogao da prevazidjem pocetnicke probleme mislim da ce da ispadne dobro. Od opreme imam elektricni lonac 27l, mash tun od prenosnog frizidera 32l i zamrzivac sanducar 210l + termoregulator kao fermentacionu komoru tako da mogu vrlo lepo da kontrolisem temperaturu.

Da li je 18,5C dobra temperatura za ovu fermentaciju?
[attachment=1962][attachment=1963]
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Čestitke na kuhanju, može ta temperatura samo pripazi da ne bude oscilacija.
Strpljenja i ne otvaraj fermentor ako nemoraš
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 24 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools