Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cold Crash
abertosa Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 13
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: pazin
RE: Cold Crash
pitanje je bilo da li spuštanje temperature naglo ili razvučeno, već piše da bi na finalnoj temperaturi trebalo držat 3 do 5 dana, dobio sam odgovor, hvala Smile
a drugo pitanje da pitam na drugi način, imam u fermentoru ESB s S-04 kvascem, da li da ga ohladim ili nema potrebe pošto se vrhunski taloži?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Cold Crash
bolji će ti biti esb. on traži bistroću. mi i jesmo radili na esb cold crash i možda na još par piva. dakle, bez obzira što je s-04 dobar flokulant, ja bih odradio cold crash.
Find Odgovori
abertosa Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 13
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: pazin
RE: Cold Crash
ok, hvala na savjetu, ide onda esb na hlađenje Big Grin
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Cold Crash
Kod mene pumpa povuce dosta taloga sa dna lonca za kuhanje tako da ja lupam cold crash na sve... cak sam i na stout lupao.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Cold Crash
U ovim prvim uvodnim postovima piše o blagodatima cold crasha Big Grin mi još fermentiramo sa bocama smrznute vode, pa nam je lijeno raditi cold crash. da imam škrinju na većini piva bi ga radili.
Find Odgovori
padobranac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Cold Crash
Imam pitanja vezana za cold crash, ne mogu sebe nazvati ni početnikom jer nemam nijedan komad opreme, pa se nadam da ćete biti strpljivi samnom.

1. Da li je cold crash ono pod moranje ili je moguće preskočiti ovaj postupak i flaširati pivo nakon završetka fermentacije i dobiti dobro pivo? Mutno, ali dobro.

2. Da li se na cold crash pivo stavlja sa primarnim fermentorom ili se prije pretače u sekundarni, pa onda na cold crash?

3. Da li bi rezultat bio bolji ako bi se istovremeno radio cold crash i sekundarna fermentacijom sa želatinom, kako je @mušica negdje opisao? Naravno kao početnik to ne mislim raditi, nego onako da znam.

4. I još jedna stvar, pošto tek učim termine, ako sam dobro shvatio ako se FG ne promijeni između dva mjerenja znači da je fermentacija završila. Ali kako znam da su "diacetyl rest"? Jer vidim da je i to neophodno prije stavlja na cold crash.

Hvala unaprijed na odgovorima!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Cold Crash
što bi reko ac/dc, it's a long way to the top if you wanna rock'n'roll.. de ti prvo skuhaj turu, do cold crasha ima puno toga.. Wink

1. cold crash služi da ti se mlado pivo što bolje slegne, kako bi što manje onog hamelja (eventualnih ostataka zrna, komadića hmelja, irske mahovine i ostalih čvrstih dijelova koji su prošli do fermentora), a i ostalih komponenti dospjelo u flaše. znači, može i bez njega.

2. po pravilu bi trebalo pretočiti u sekundarni, ali to niko od nas ne radi, jer je to dodatni rizik kad je infekcija u pitanju.

3. kako je mušica opiso postupak, tretman želatinom je čisto kozmetički postupak za bolji izgled piva. 'nači, kad ti sve bude ok, aroma, gorčina, alkohol, sladna strana, pjena, lacing, itd, onda se pozabaviš izgledom piva, do tada opet poslušaj ac/dc.. Wink

4. koliko ja znam, diacetyl rest se radi samo za piva donjeg vrenja. kod ale-ova se to ne radi.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Cold Crash
4. Potrebno je i diacetil odraditi kada ale piva fermentiramo nisko na 15-16-17 stepeni. Npr kolsch, alt ili npr ako sa peticom nisko fermentiramo
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Cold Crash
(04.08.2017, 11:13 )mange_tout! Wrote: 4. Potrebno je i diacetil odraditi kada ale piva fermentiramo nisko na 15-16-17 stepeni. Npr kolsch, alt ili npr ako sa peticom nisko fermentiramo

da.. ali do kölscha i do alta, ima da se nakuha pale aleova.. Wink
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Cold Crash
(04.08.2017, 12:23 )zlimfur Wrote:
(04.08.2017, 11:13 )mange_tout! Wrote: 4. Potrebno je i diacetil odraditi kada ale piva fermentiramo nisko na 15-16-17 stepeni. Npr kolsch, alt ili npr ako sa peticom nisko fermentiramo

da.. ali do kölscha i do alta, ima da se nakuha pale aleova.. Wink

ima i te, nismo se ni mi pozabavili altom i kolschom Big Grin međutim dosta smo drugih piva nisko fermentirali sa US-05, pa smo podizali temperaturu da se odradi ovaj proces
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Cold Crash
(04.08.2017, 04:16 )mange_tout! Wrote:
(04.08.2017, 12:23 )zlimfur Wrote:
(04.08.2017, 11:13 )mange_tout! Wrote: 4. Potrebno je i diacetil odraditi kada ale piva fermentiramo nisko na 15-16-17 stepeni. Npr kolsch, alt ili npr ako sa peticom nisko fermentiramo

da.. ali do kölscha i do alta, ima da se nakuha pale aleova.. Wink

ima i te, nismo se ni mi pozabavili altom i kolschom Big Grin međutim dosta smo drugih piva nisko fermentirali sa US-05, pa smo podizali temperaturu da se odradi ovaj proces
beer
Find Odgovori
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Pozarevac
RE: Cold Crash
Da li kod cold crash-a mora stalno da se doliva tecnost u vrenjacu s obzirom da se smanjuje zapremina piva te time potpritisak moze da povuce vazduh ili u toj fazi fermentacije vazduh ne moze toliko da steti?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools