Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

zizak??
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

zizak??
Ljudi upomoc!Zna li neko sta je ovo i sta ciniti sa doticnim organizmima?

da ne bude baci slad?sladom sam vrlo zadovoljan i kuham sa njim od aprila 2017.g.Ostalo ga je 40-tak kg.Prvi put da ovako nesto vidim iako mi je vremenom padalo na pamet hoce li se pojaviti neke bube.Slad je izvrsno skladisten tako da predpostavljam da se ovo vec nalazilo u njemu.Tek kada sam izvagao za mljevenje i stavio u ovu plasticnu kantu one su pocele izlaziti.Jos se ne pojavljuju u ovom alu sanduku u kojem inace drzim slad

Ja cu ovu turu skuhati,izbaciti ove sto izlaze ali sta dalje?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: zizak??
Kuhaj, sta ima veze. Čini mi se da im svjetlost smeta, pa možda ne bi bilo loše da se malo ostavi na svjetlostiizvagani slad prije mljevenja. Par minuta. Mislim da će tako izaći. Ovo kroz sjećanje govorim. Bila je priča o ovoj gamadi i prije.
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(07.10.2017, 11:54 )mange_tout! Wrote: Kuhaj, sta ima veze. Čini mi se da im svjetlost smeta, pa možda ne bi bilo loše da se malo ostavi na svjetlostiizvagani slad prije mljevenja. Par minuta. Mislim da će tako izaći. Ovo kroz sjećanje govorim. Bila je priča o ovoj gamadi i prije.
To je izgleda surinamski brasnar, tamo gde je cuvan slad ili neke druge zitarice i njihovi proizvodi se javlja, a pre skladistenja nove robe magacin nije dobro ociscen. Mozda probati kroz neko krupnije sito protresti slad.[Image: 80c599d1163d9a3345a3d58d011d9dc9.gif]

Sent from my SM-J710F using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Valjda nije problem ako ih malo ima. Javljalo se i nama, pa smo kuhali. Neka proteina Big Grin biće pjena bolja. Može valjda i kroz sito.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Predpostavljam da ce biti ok, ali svaki put kada budes donosio novi slad na to mesto oni ce prelaziti u sirovinu. Verovatno ako duze stoji sirovina postoji mogucnost da se roba greje, cim se greje postaje vlaznija,plesni, gubi na kvalitetu, razni nezeljeni mirisi se javljaju.

Sent from my SM-J710F using Tapatalk
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Probaj ih ubiti sa co2. Ako škrinja dihtuje trebalo bi uspjeti. Ja sam ostavio vreću na balkonu prošle zime i ubila ih je niska temperatura.
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.10.2017, 09:33 )zuzko Wrote: Ljudi upomoc!Zna li neko sta je ovo i sta ciniti sa doticnim organizmima?

da ne bude baci slad?sladom sam vrlo zadovoljan i kuham sa njim od aprila 2017.g.Ostalo ga je 40-tak kg.Prvi put da ovako nesto vidim iako mi je vremenom padalo na pamet hoce li se pojaviti neke bube.Slad je izvrsno skladisten tako da predpostavljam da se ovo vec nalazilo u njemu.Tek kada sam izvagao za mljevenje i stavio u ovu plasticnu kantu one su pocele izlaziti.Jos se ne pojavljuju u ovom alu sanduku u kojem inace drzim slad

Ja cu ovu turu skuhati,izbaciti ove sto izlaze ali sta dalje?

Imao sam sličan problem prije prošlog kuhanja jer mi je slad stajao neko vrijeme. Prema mušičinom pisanju od ranije sam ubacio slad u zamrzivač dan-dva i problem riješen, nisam ništa prosijavao
Zivjeli
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Momci hvala vam.Poslje mljevenja nisam vidio ništa čudno i skuhao turu.
Adnane tvoja je imala logike pa sam sutradan iznjeo kopletan slad na sunce.Rasuo sam ga u nekoliko škafova -posuda ali ni poslije par sati nije se pojavio ni jedan.Sasvim je moguće da su izašli iz specijalnog slada(Carahell 1,6 kg) koji stoji kod mene duže od godinu dana.U posebnoj kesi ali zajedno sa osnovnim sladom.
Ako se kod sljedećeg kuhanja pojave, što rekao Jakov u kese po 5-10 kg i u zamrzivač na par dana.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Pobježe gamad Big Grin ma čini mi se da smo nešto pričali u vezi svjetlosti. Ne mogu se sjetiti konkretno, možda i griješim. Čini mi se da je zamrzivač još bolja opcija Big Grin
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

i meni se ovo pojavi, posebno kod specijalnih sladova, koji dugo cekaju da dodju na red. ali do sad nisam obraco paznju, niti sam nesto posebno cini glede toga, dok ja pripremim sve da ukomim, stoji ti onako na svjetlosti i cini mi se da se razbjeze do vode.

ako se ne razbjeze, onda znam zbog cega mi je tijelo kod pive malo deblje.. Wink
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 09.10.2017, 08:01 by Stane.
Ja do zadnjeg kuhanja nisam vidio ziska, ali zadnje kuhanje (wit) odem kod susjeda po pšenicu od prošle godine (koristio prije i bila super), nakon par minuta u kanti krenuli izlaziti iz kante u kordonima, čekao jedno sat vremena ali kordon isti, uzmem pšenicu od ove godine vidim da su se počeli cahuriti, ali skuham wit za festival u Srebreniku, pa sta bude (htio ga nazvati zizakwit?), da ne bude sve tako jednostavno i slad koji mi je odstajao dosta vremena, počeo napadati zizak.
Uglavnom wit je s kuhan i nije bilo nikakvih mana
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Jucer bi svi jos zizak wita.. Wink

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools