ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
|
Legalizacija proizvodnje piva
Pozdrav drugari,
Zanima me da li BiH konkretnije u RS-u postoji nesto kao zakonska osnova da se legalizuje proizvodnja piva kao sto ljudi legalizuju proizvodnju rakije? I da li neko slucajno zna koja je polazna tacka tj. kome se obratiti za pokretanje legalizacije i kako se registruje kao gazdinstvo, s.p. ili kako vec?
Pozdrav ljudi :-D
|
|
|
zis
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: Legalizacija proizvodnje piva
(26.08.2017, 10:45 )ringostar19 Wrote: Pozdrav drugari,
Zanima me da li BiH konkretnije u RS-u postoji nesto kao zakonska osnova da se legalizuje proizvodnja piva kao sto ljudi legalizuju proizvodnju rakije? I da li neko slucajno zna koja je polazna tacka tj. kome se obratiti za pokretanje legalizacije i kako se registruje kao gazdinstvo, s.p. ili kako vec?
Pozdrav ljudi :-D
Može se prijaviti obrt, u opštini odsjek za privredu. Prijaviš zanatsku radnju za proizvodnju piva, poslije toga ideš u okružni sud da dobiješ potvrdu da se ne vodi postupak protiv tebe, platiš 40 km opštinske takse , platiš 25 km potvrdu iz suda. Kad ti izdaju riješenje trebaš otići u poreznu i zatražiti poreski broj . Kad dobiješ broj pošalješ zahtjev ministastvu privrede da te upišu u registar čini mi se da košta 10 km. Istovremeno pošalješ zahtjev upravi za indirektno oporezivanje da te uvedu u akcizu(20 km) i otvoriš transakcijski račun u banci. Napraviš pečat firme(45 km).Središ prostor za proizvodnju po uputstvu iz pravilnika o proizvodnji hrane, najbolje je da otiđeš pitati sanitarnog inspektora šta su min.teh. uslovi. Skuhaš prvu turu i pošalješ je na analizu (193 km). Dođe inspektor iz uprave za ind.opor. u kontrolu pogona, poslije 7-10 dana stigne riješenje i uprave za ind.opor. i kreneš raditi. To sve traje 15 dana. Poslije neka ti je bog na pomoći.
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
|
This post was last modified: 11.10.2017, 02:20 by AleksandarV.
Mogu te povezati sa kolegama tehnolozima. Odakle si iz Sarajeva?
Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Mislim Federacija ili RS?
Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
|
Kakva je razlika RS i FBiH,jel to samo analiza , il ima još nekih stvari...
ja kolko sam upoznat u RS se placa analiza za prvo kuhanje a u FBiH za svako.
pravilnik o pivu je skoro isti (vrsta piva, sastojci,deklarisanje itd).
-e sad ovaj dio sa akcizama mi je nejasan, znam da kad se radi o akciznoj robi da su procedure/kontrole zeznute.
akciza na pivo je cini mi se 0.2 KM po litri, e sad kako ide sa akciznim skladištem , mjesečnom prijavom proizvodnje ,akciznim brojevima?
i na kraju kakve su šanse da se ovo naše pivarstvo izdvoji iz zakonskih okvira koji tretiraju pivare velikih kapaciteta..., kolika je naša snaga i interes da se to izlobira? poz
|
|
|