Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Električki biab u pvc kanti
mange_tout! Offline
Admin

RE: Električki biab u pvc kanti
polako, biće i od inoxa. bitno je da se kuha.

ništa kolega, uživaj Big Grin
Find Odgovori
vujko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 04.10.2017, 02:31 by vujko.
(03.10.2017, 03:15 )Alexius Wrote: Pozdrav Vujko!
Ako može, poslikaj malo i daj na forum, da se ljudi ne čude o čemu pišem!
Vidiš, da postom više, prijatelj Mater, me pita putem spota, na čemu sam.
Očito ljudi ne poznaju poor man biab kettle (tako ga nazivaju po tuđim forumima)...
Hvala ti za post! Wink

Ovako to kod mene izgleda:
[Image: UKWLetY.jpg]
[Image: JDpvgZM.jpg]

Mene je izrada ove posude za ukomljavanje koštala 10KM (desestkonvertibilnihmaraka)! Kupio sam samo česmu sa kugla ventilom i podloške, uzela mi 20 min. vremena dok sam izbušio rupe za grijač i česmu i
sve to spojio. Grijač i spojnice sam imao od ranije, kantu sam dobio. Za lažno dno sam iskoristio postolje za roštilj iz mikrotalasne.
Evo tabela o plastici:
[Image: bXUwlM3.jpg]

Vreća iz DM koju ljudi godinama koriste za BIAB je od poliestera, tako da PP kanta u svakom slučaju može da posluži za ovu namjenu. Pa prenosni frižideri koji se koriste za ukomljavanje su napravljeni od polietilena koji je niži temperaturni rang od PP.

Ja sam dve ture piva ukomljavao u ovoj kanti i nisam imao nikakvih problema. Mana ovog sistema je sto je sve "mekano" i mora se veća pažnja posvetiti prilikom čišćenja da nešto ne odlomiš i koristiti mekšu krpu da se ne izgrebe jer je polirana plastika . Naravno, da sam morao sve da kupujem, da bi išao na neku trajniju i čvršću varijantu, ali za početak je ovo odradilo posao.
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala!
Evo, to ču postat na naš forum!
Nek se čude i gledaju! ?
Find Odgovori
ha11oga11o Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(04.10.2017, 02:28 )vujko Wrote:
(03.10.2017, 03:15 )Alexius Wrote: Pozdrav Vujko!
Ako može, poslikaj malo i daj na forum, da se ljudi ne čude o čemu pišem!
Vidiš, da postom više, prijatelj Mater, me pita putem spota, na čemu sam.
Očito ljudi ne poznaju poor man biab kettle (tako ga nazivaju po tuđim forumima)...
Hvala ti za post! Wink

Ovako to kod mene izgleda:
[Image: UKWLetY.jpg]
[Image: JDpvgZM.jpg]

Mene je izrada ove posude za ukomljavanje koštala 10KM (desestkonvertibilnihmaraka)! Kupio sam samo česmu sa kugla ventilom i podloške, uzela mi 20 min. vremena dok sam izbušio rupe za grijač i česmu i
sve to spojio. Grijač i spojnice sam imao od ranije, kantu sam dobio. Za lažno dno sam iskoristio postolje za roštilj iz mikrotalasne.
Evo tabela o plastici:
[Image: bXUwlM3.jpg]

Vreća iz DM koju ljudi godinama koriste za BIAB je od poliestera, tako da PP kanta u svakom slučaju može da posluži za ovu namjenu. Pa prenosni frižideri koji se koriste za ukomljavanje su napravljeni od polietilena koji je niži temperaturni rang od PP.

Ja sam dve ture piva ukomljavao u ovoj kanti i nisam imao nikakvih problema. Mana ovog sistema je sto je sve "mekano" i mora se veća pažnja posvetiti prilikom čišćenja da nešto ne odlomiš i koristiti mekšu krpu da se ne izgrebe jer je polirana plastika . Naravno, da sam morao sve da kupujem, da bi išao na neku trajniju i čvršću varijantu, ali za početak je ovo odradilo posao.

Pozdrav!

Par pitanja;

- jesi li probao to pivo iz plastike? Ako do sada jesi, i ako valja, po meni je prica gotovaSmile Znaci da valja i to je - to.

- gdje si kupio silikonske podloske? obisao sam citavu Hercegovinu i jednostavno - nema!

S druge strane, sta valja ili ne valja od opreme,... ja se obicno zamislim kako i u cemu su stari pivari radili.... ono kada termometar nije postojao, a kamo li neke druge moderne stvari. Samo cistoca i da ne zagori, ostalo sve moze, popit ce se svaka.

Hvala i sretno s kuhanjem obojici Smile
It Is the Business of the Future to Be Dangerous!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Električki biab u pvc kanti
This post was last modified: 12.10.2017, 10:13 by AleksandarV.
@Mater, nisi ni ti ljepše ušao u grupu, posebno riječnik. Molim bez nipodaštavajućih komentara prema novim članovima. Što nije stigao da pričita nije problem. Plastika može bez problema. Ako se ukomljava u piknik frižideru mogu i 2/3 hermsa od plastične buradi.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(12.10.2017, 10:12 )AleksandarV Wrote: @Mater, nisi ni ti ljepše ušao u grupu, posebno riječnik. Molim bez nipodaštavajućih komentara prema novim članovima. Što nije stigao da pričita nije problem. Plastika može bez problema. Ako se ukomljava u piknik frižideru mogu i 2/3 hermsa od plastične buradi.

Ja sam se bar predstavio i napisao gomilu gluposti.

Nipodastavajucih, necu komentirati jer neznam niti sto znaci.

Drugi puta procitaj temu od pocetka do kraja sa razumjevanjem, onda napisi nesto smisleno!
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
vujko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

[/quote]

Pozdrav!

Par pitanja;

- jesi li probao to pivo iz plastike? Ako do sada jesi, i ako valja, po meni je prica gotovaSmile Znaci da valja i to je - to.

- gdje si kupio silikonske podloske? obisao sam citavu Hercegovinu i jednostavno - nema!

S druge strane, sta valja ili ne valja od opreme,... ja se obicno zamislim kako i u cemu su stari pivari radili.... ono kada termometar nije postojao, a kamo li neke druge moderne stvari. Samo cistoca i da ne zagori, ostalo sve moze, popit ce se svaka.

Hvala i sretno s kuhanjem obojici Smile
[/quote]

Evo da odgovorim na ovaj post, nakon što sam flaširao svoju prvu turu Smile! Kum i komšo su mi bili pomagači.
Pivo sam probali i apsolutno nikakve neželjene okuse nismo osjetili. Na tebi je odluka da li hoćeš ili nećeš da koristiš plastiku u proizvodnji piva.

Što se tiče silikonskih gumica, njih sam kupio od drugara koji je iste naručio sa ebay-a. Ja sam cijelu Banja Luku obišao i nisam ih uspio naći. Slučajno sam u razgovoru sa njim spomenuo šta tražim i on mi je rekao da ima, jer se bavi servisom pumpi i kompresora.

Pozdrav
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

@Mater
"Inace, i krava mukne kada ude u stalu.Lijepo se predstaviti kada ulazis nekome u kucu?

Nemoj ovo shvatiti kao ribanje i ribarsko prigovaranje,nije mi naum niti namjera uciti nekoga pameti,jer i sam sam relativno nov/mlad u ovom sportu/hobiju."

Prvo nekoga uvrijediš a onda izvini. Ne ide to tako.

Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Riješili su oni to među sobom tako da nema potrebe za daljnjim diskusijama, ajmo o kantama..
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(13.10.2017, 11:39 )Stane Wrote: Riješili su oni to među sobom tako da nema potrebe za daljnjim diskusijama, ajmo o kantama..

Najbolje da se ovakve razmirice riješe u privatnim porukama, inače ovaj forum je bio (i ostaće nadam se) mjesto konstruktivne rasprave gdje će svako pronaći informacije koje traži.

Ukoliko nekoga nerviraju postovi koje postavljaju početnici neka zaobidje te postove, a uvijek će se naći neko na forumu ko će naći vremena i strpljenja u smislu podrške novim članovima. Onog momenta kada se početnici budu počeli napadati zbog pitanja ovaj forum će izgubiti onaj svoj prepoznatljivi "duh". Zato je moj prijedlog da administratori sve one koji narušavaju pravila foruma upozore, te ukoliko ne urodi plodom da i baniraju.

Zivjeli
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Nesuglasice su riješene. Hajmo o kantama što kaže kolega @stane
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Iako radim sa inoxom, misljenja sam da dobra plastika nije veliki grijeh. A pod dobrom plastikom podrazumjevam na prvom mjestu PE-HD i PP.

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools