Mater
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation:
2
Location: S
|
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 06.11.2017, 04:20 by Mater.
(06.11.2017, 03:27 )lakosta88 Wrote: (06.11.2017, 01:55 )Mater Wrote: (06.11.2017, 12:43 )lakosta88 Wrote: Tuga. Najgore kad nesto lose krene sve se poremeti i onda nastaje panika strah od infekcije i sl. Koji ti je filter na mt-u? Jucer sam ko za vraga koristio flex cijev od vodokotlica. Kada je zapelo stavio sam onaj od bakrenih cijevi.
Promaklo mi da sam morao skociti i po plin, nakon sto sam ukomio. Kuhanje je ispalo totalni promasaj, vidimo kakvo ce pivo ispasti, nadam se ok.
Ja koristim ono za plin sire i od 1m. Sa psenicnim nisam imao problema. Da nisi pustio brzi protok odmah u startu?
Bice to dobro pivo. Na to od pocetka pazim, otvaram postepeno i nikada do sada nisam imao frke, iako nisam bas mnogo koristio flexi, u vecini slucajeva sam na bakru. Zadnji put kada sam prao petljao sam oko njega i mozda je to razlog zasto je stopao, stvarno ne znam.
Na mom vodokotlicu je puno veci promjer cijevi, razmisljao sam skinuti njega a namontirati ovaj sto koristim. Na kraju mi se nije dalo petljati. Nikako da stignem do inox centra kupiti perforirani lim i od njega napravim lazno dno. Ljen sam , do sada je sve funkcioniralo dobro pa sam odgadao.
Planiram si napraviti herms. Za pocetak samo HLT,a ostalo po malo. Neznam kaze kobra da sam spalio na mozak, mozda i jesam.
Zanima me kako ste vi upgrejdali svoju opremu i koliko vam je vremenski trebalo? Mozda se pozurujem, mozda nebi trebao?
Svaki čovjek ima svoj blues!
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation:
3
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
|
RE: aMater Kuhanja
Kakvo ti je podesavanje mlina ? Da ne melje presitno pa imas puno brasna ?
Nadji duze crijevo, ta investicija se isplati. Ja sam u lokalnom baucentru svojevremeno nasao isto to crijevo ali duzine 1 metar. Oba kraja sam spojio na T racvu pa to pricvrstio na ventil. Sa tim sistemom nikad problema nije bilo u procesu ukomljavanja.
Kasnije sam ga prebacio u kotao za kuhanje, jednako efikasno zadrzava i cestice hmelja kad dodje vrijeme za pretakanje u fermentor.
|
|
|
Mater
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation:
2
Location: S
|
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018, 08:57 by Mater.
(06.11.2017, 10:09 )svestenik Wrote: Kakvo ti je podesavanje mlina ? Da ne melje presitno pa imas puno brasna ?
Nadji duze crijevo, ta investicija se isplati. Ja sam u lokalnom baucentru svojevremeno nasao isto to crijevo ali duzine 1 metar. Oba kraja sam spojio na T racvu pa to pricvrstio na ventil. Sa tim sistemom nikad problema nije bilo u procesu ukomljavanja.
Kasnije sam ga prebacio u kotao za kuhanje, jednako efikasno zadrzava i cestice hmelja kad dodje vrijeme za pretakanje u fermentor.
neda mi se zezati sa cijevima,samo sam ekpeimentirao da vidim sto me bolje sluzi.Ostajem pri bakru,za sada menije izdao.
Sto se lonca za kuhanje tice,mislio sam isto bakreni,filter,cjedilo ili kako vec...napraviti.Vidjeh na nekoj drugoj temi tu na forumu,ne sjecam se cijoj.Zanima me kako se ponasa i dali ce biti OK.
Mali update.
Zadnje kuhanje je proteklo kako je,tj.nikako.Fermentacija nije krenula a proslo je tri dana.Bio sam prisiljen kegirati turu koja je bila na cold crashu 1 dan,da bih spasio zadnju turu,posto kvasca nisam imao,ustvari imao sam,cider i saflager.Cak je i saflager dolazio u obzir ali odlucio sam kegirati i iskoristiti kvasac.
Odradio sve i dodao kvassac,iz prijasnje us-05 u zadnju turu,te drzao prekrizene prste.Isti dan pred vecer proradio,eno ga jos brcka.Nitko sretniji!
Svaki čovjek ima svoj blues!
|
|
|