RE: Paracelsus Zwickl i Maredsous
Super da ti se svidjelo. Ova pivara Stigl zna praviti pivo.
Inace Zwickl je rijec koja bi u slobodnom prevodu znacila u ovom slucaju "odvoditi/sprovoditi" i odnosi se na komad drveta koji je bio se neka preteca fittinga/odnosno "pipe"
. U stvari preko tog komada drvata, pivo se, da bi se probalo da li je gotovo, pretakalo iz bacve u krcag. Iz toga je izveden termin za pivo prije filtracije.
Bitno je da se lageruje zasticeno od svijetlosti, najcesce u podrumima, pa ga negdje zovu i Kellerbier ("podrumsko pivo") (tako ga zovu u Koruskoj - radio sam jednom recenziju ovdje Mohrenbraü Kellerbier-a - super je), a takodje i Kübelbier (pivo iz krcaga/kante), jer se, da bi se probalo, tocilo u krcag. Ustvari je nekad ovo nefiltrirano pivo, bila privilegija samog pivara, jer bi ga konzumirao prvi.
Posto ovakvo pivo nema tako dug rok trajanja kao filtrirano, nazalost za mnoge pivare je "neisplativo".
Kao sto si spomenuo, prava izotonicko-vitaminsko-proteinska bomba (" 'ta ce Gatorade!"
).
Inace osjetljivo reaguje na promjene temeprature pri pravljenju. Ako se lageruje u bacvama, te bacve se drze "naglavacke" i onda se pri otvaranju okrecu , kako bi se svi ti sastojci koji plivaju u pivu ravnomjerno raspodijelili.
Belgijanca cu probati, hvala za preporuku.