galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
Medovina - divlja fermentacija
This post was last modified: 28.10.2017, 07:59 by galabl.
Nekidan sam dobio malu teglu meda sa bobicama aronije i kako mi se nije svidjela ta kombinacija za jedenje odlucio sam da napravim medovinu .
Tih 350 g meda sam razmutio sa nekih litar vode, nekih 100g bobica i ostavio u tegli.
Svaki dan sam miješao drvenom kutljačom po 4-5 puta dnevno i to onako jako, da zapjeni, da je dobro aeriram. Nakon 3-4 dana počelo se primjećivati nešto bjeličasto prvi površini i peti dan je krenula fermentacija (slika dole, tegla). Aktivno je fermentiralo oko dvije sedmice, sa puno balona po povrsini i finim krauzenom. Prekjuce sam pretocio u litarsku flasu i probao kod pretakanja. Jos je dosta slatko. Osjeti se taj smek koji su dale bobice, blaga trpkost aronije i slatkoca meda, prelijepo. Mogao sam ostaviti jos ali rekoh da probam. Sad necu dirati bar 2-3 mjeseca i onda pijem.
U buretu na slici je oko 1kg meda livadskog sa 4 litre vode. Uzeo sam 2 kasike bobica sa povrsine ove prve medovine da prenesem nesto tog kvasca da brze zapocne fermentaciju. Dodao sam i casu latica od nevena i pocelo je fermentirati vec nakon 2 dana. U oba slucaja nisam uopste zagrijavao vodu, samo pomijesao. Nema infekcije ili bilo cega cudnog samo prelijepi osjecaj gledanja divljeg kvasca kako pravi medovinu kao prije 5000 godina .
Eh da, nisam uopste koristio StarSan ili bilo kakve hemikalije u bilo kom dijelu procesa, samo cista voda.
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Medovina - divlja fermentacija
Prvo pretakanje. Mjesec dana odlezala. Probao sam i dosta je zanimljiv ukus. Oporo-slatkasto, blago kiselkasto, kao vino. Nema infekcije ili bilo cega loseg.
Sacuvao sam kvasac koji se istalozio na dnu pa cu sutra naliti na njega novu smjesu meda i vode.
Evo i fotka
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Medovina - divlja fermentacija
Koliko puta pretaces medovinu i kako cesto?
Imam nekih 15ak litara na fermentaciji trenutno, jednom sam pretocio (nakon 20ak dana u primarnom) prije 10ak dana, ali fermetacija se nastavila jos nekih 4-5 dana u sekundarnom fermentoru. Kad flasirati?
Thnx.
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Medovina - divlja fermentacija
Iz svega sto sam procitao i dosadasnjeg iskustva mogu reci da je to potpuno proizvoljno. Neko nakon mjesec dana vec pije medovinu. Flasira je i ona se blago i izgazira, ali mora biti na hladnom da se uspori fermentacija. Fermentacija kod medovine traje i vise mjeseci.
Ja pretacem 2-3 puta. Svako pretakanje nakon mjesec, mjesec i po dana, kako se sjetim. Nije lose izmjeriti FG hidrometrom prije flasiranja, ali nakon 3-4 mjeseca i 2-3 pretakanja u tom periodu ne bi trebalo biti rizika od pucanja boca. U flasama neka lezi bar 6 mjeseci ali ja sam pio i nakon 2 sedmice. U svakom slucaju odlezavanjem postaje bolja.
Elem, na kvasac koji se istalozio nakon pretakanja ove gore medovine sa nevenom u isto bure sam samo nalio vodu sa medom ponovo i vec je krenulo sa fermentacijom, nakon par sati. Dodao sam i sok jedne narandze (hranljivo za kvasac).
|
|
|
b62p
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Jan 2018
Reputation:
0
Location: doboj
|
RE: Medovina - divlja fermentacija
Koja hraniva za kvasce upotrebljavate i u kojim kolicinama ?
|
|
|