Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Green Flash - Palate Wrecker
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Green Flash - Palate Wrecker
Green Flash Brewing Co. (San Diego, California)
Stil: Imperial/Double IPA
IBU: 149, ABV: 9.5%

[Image: green-flash-palate-wrecker.jpg]

Nisam mogo odoliti a da nesto ne napisem o ovom pivu, diskutabilno najboljeg 2xIPA-a koji sam imo srece probati (bar sam takog dojma trenutno, mada sam takve izjave davo barem milion puta).

Inace ovo pivo sam pio vec jednom ali jako umoran i nisam ga skonto ni sekunde (mada sam vidio da se radi o ozbiljnom pivu). Preferiro sam neka druge njihove proizvode poput fantasticnog Le Freak-a (belgijski IPA).

Uglavnom, sve je, kao sto obicno i biva, pocelo slucajno. U nedelju krenem na piknik, provjeravam da li je sve sa spiska (pivo, vino, sir, suhovina, reketi za bagbinton, dvije rezervne loptice, frizbi, japanke, knjiga ...) spremljeno kad zove drugar (klasican zaplet). Uglavnom ljubavni jadi i treba mu pomoc. Negdje oko 13h smo vec bili u kafani.

Kako sam se vratio iz WC-a receno mi je da ostavim pivsku listu jer je vec naruceno za mene. Poslusno ostavljam listu i vidim poetski nastrojenog konobara kako nam prilazi sa 3 klasicne belgijske case na tacni objasnjavajuci kako se osjecao kao da hoda kroz borovu sumu, polja pokosene trave i plantaze grejpfruta (obicno umjetnici konobarisu po ovakvim lokalima). Sjetim se drugara koji je kad smo prije par godina ispijali odlicnu domacu kajsijevacu u Brckom izjavio da se osjeca kao da sjedi na krosnji drveta punoj zrelih kajsija i malo me uhvati nostalgija. Ispostavlja se da je konobar veliki poznavaoc piva i simpa lik.

Stvarno, mirisem pivo i nemrem vjerovati kako divno mirise. Osjeti se alkoholna nota (boozy sto bi ovde rekli), bobica borovine, grejpfruta, hmelja i lagana nota karamele. Ukus samo potvrduje sto se na nosu osjeti s tim da se osjete dodatne note tropskog voca (mozda mango, mozda nesto drugo). Gdje ovo pivo stvarno dolazi do izrazaja je taj neki "uljni" momenat (hmelj, grejpfrut) koji mu pored aromaticnosti daje i dodatnu gustocu ali i dalje zadrzava fantasticno tijelo i pitkost. I onda ispod svega se osjeti lagani elemenat karamele koji ne dominira nego se sasvim dovoljno uklopi u sve i pojaca utisak (ne volim kad se pretjera, postane preslatko i previse karamelasto, sto je slucaj sa dosta piva ove vrste). I u ukusu ima fantasticnu "boozy" notu koja stavlja tacku na "i".

Ispijamo po tri dosta brzo i osjetim alkohol poprilicno, jako pivo pravo. Sledecih 10ak sati upadamo u tzv. bar hoping (od bara do bara) isprobavamo piva po artsy barovima, poprilicno se oduzimamo. Moj drugar u ocaju kao napusta Atlantu, moja zena objasnjava prisutnima kako je Hercegovina barem 2 puta ljepsa od Bosne Big Grin, najnoviji drugar s kojim smo se usput pokupili (inace poeta) nam prica o socijalnim nepravdama unutar americkog drustva, meni sve izgleda kao u Lynch-ovom filmu. Drugar za sankom zapocinje svoju (odlicnu) poemu i prebacuje nam link koji cu da podijelim s vama:

Uglavnom, ludo pivo za lud provod. Ispratim drugara kuci i usput pokupim jos 6 piva (gladne oci), dodem kuci popijem gutljaj i tu negdje sudija Petrovic odsvira kraj u Nisu.

Sve u svemu TOTALNA PREPORUKA.

Cheers svima.

PS
@sarajevskopivo, obrati paznju na ovo, samo je u proljece na ponudi
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Green Flash - Palate Wrecker
hahahah do sada najbolja recenzija definitivno.
Hvala na preporuci, na putu prema kuci cu probati naci ovo pivo. Iako vec imam dosta zaliha.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Big Grin lud si shunju. svaka čast za ove bisere koje nam predstavljaš.

ps da li si probao pivo Zombie Dust?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

blagodarim obojici, trudim se

@sarajevsko pivo, zemi jedno cisto da vidis o cemu se radi
@pivskamusica, nisam ali je vec na listi piva za probati. si ti pio isto?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

sjajno shunj. baš mi je zadovoljstvo čitati tvoje recenzije. a i nije ti baš teško izabrati dobro pivo Big Grin

svaka čast beer
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

hvala mange, sto jest jest, nije tesko naci dobro pivo
uzivaj u oldbridz ale-u kad si vec u mostaru
nemrem prezaliti sto nisam znao za njih kad sam pretprosle godine bivo u mostaru u vise navrata; sledeci put obavezno svratim

zivio
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(16.04.2013, 10:38 )Shunj Wrote: hvala mange, sto jest jest, nije tesko naci dobro pivo
uzivaj u oldbridz ale-u kad si vec u mostaru
nemrem prezaliti sto nisam znao za njih kad sam pretprosle godine bivo u mostaru u vise navrata; sledeci put obavezno svratim

zivio

oldbridz ale su odlična piva. sljedeći put kada dođeš pit ćemo ih zajedno beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(16.04.2013, 09:52 )Shunj Wrote: @pivskamusica, nisam ali je vec na listi piva za probati. si ti pio isto?

nisam pio ali hoću da pokušam da skuham to. to je pivo sa samo jednom sortom hmelja i to Citrom. Kažu da je baš odlično. Dobit ću jednu bocu uskoro, ali ga svakako planiram skuhati prije toga....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(17.04.2013, 01:31 )mange_tout! Wrote: oldbridz ale su odlična piva. sljedeći put kada dođeš pit ćemo ih zajedno beer
to bi bilo super beer
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja sam poslao sebi na mail ima sa ovim pivom i kad sam dosao u prodavnicu da nadjem ovo pivo, baterija riknula i trazio sam po sjecanju etiketu ali medju svim onim pivima nije bilo sanse da ga nadjem. Kao zamjenu sam uzeo Sierra nevadu Ovila. Nisam je sinoc probao, tako da utiske ostavim za neki drugi put.
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 17.04.2013, 02:55 by Shunj.
(17.04.2013, 01:41 )pivska mušica Wrote: nisam pio ali hoću da pokušam da skuham to. to je pivo sa samo jednom sortom hmelja i to Citrom. Kažu da je baš odlično. Dobit ću jednu bocu uskoro, ali ga svakako planiram skuhati prije toga....

Malo sam pregledo recenzije istog piva na mrezi i po reakcijama se vidi da je u pitanju vrhunsko pivo. Pregledo sam i neke od lokalnih prrodavnica, na mrezi, i ne vidim da ga imaju. Lako je moguce da ga ne distribuiraju ovdje. Ima takoder onaj Pliny The Elder, americko pivo s najboljim rejtingom na beeradvocate, koji se takoder ne distribuira ovde.

Medutim sinoc sam pio odlicno (al bas odlicno) pivo takoder sa samo jednom sortom hmelja (mislio sam nesto opsirnije napisati al nista od mog slobodnog dana danas). Uz to je jos i razeno sto ja strasno volim, ima nesto svilenkasto u tim razenim pivima. Vjerujem da bi ti se jako svidjelo. Imam jos bocu pa sigurno napise jos nesto u vezi ovoga.

Terrapin Side Project #19 Mosaic (Single Hopped Red Rye Ale)
ABV 6.6%

Na boci stoji:
"Volume 19: Mosaic Single Hopped Rye Ale. Brewer “Spike” has an affinity towards rye malt, so this comes a no surprise. Freshly harvested from Hop Breeding Company, LLC in Yakima Valley, the hops used in Side Project 19 “Mosaic” came freshly picked from the fields of Perrault Farms, to our brewery, and into your glass. Known as hop HBC 369 before official naming in 2011, Mosaic is the daughter of Simcoe (YCR 14) and a Nugget-derived male. To get the best of all worlds from this new Humulus lupus, we used 100% Mosaic throughout the brewing process to utilize all the flavor and aroma that this world-class hop has to offer."

Sa njihove stranice:
Malts: 2-row Pale, Munich, Rye, Crystal 45, Crystal 65, Crystal 85
Hops: 100% Mosaic
OG: 15
ABV: 6.6%
IBU: 60
<http://terrapinbeer.com/brew/side-project/volume-19-mosaic/>

(17.04.2013, 02:33 )sarajevskopivo Wrote: Ja sam poslao sebi na mail ima sa ovim pivom i kad sam dosao u prodavnicu da nadjem ovo pivo, baterija riknula i trazio sam po sjecanju etiketu ali medju svim onim pivima nije bilo sanse da ga nadjem. Kao zamjenu sam uzeo Sierra nevadu Ovila. Nisam je sinoc probao, tako da utiske ostavim za neki drugi put.

Ovila je vise nego odlicna. Napisi nesto kad ga probas. Neces se razocarati ubijeden sam.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Zaboravio sam ranije napisati. Ovila je bila odlicna. Stvanro jako dobro pivo, koje ce se cesce piti. Jedina da kazem mana je sto ga nisam uspio naci u 12 oz bocama, vec kod mene je samo u velikim flasama.

Sinoc smo izletili u lokalni pub koji je nedavno otvoren u nedaleko od mene. Inace ja zivim u tzv. dry city-ju i nema obicnih pabova vec mora biti tipa restorana.
I oni su imali toceni Palate Wrecker. Odlicno mi je sjelo ovo pivo, mada moram priznati i meni kojem leze IPA piva ovo pivo je bilo bas gorko. Miris piva mi je bacao na narandzu. Alkohol nije zamaskiran i bas se osjeti poprilicno. Definitivno nije za one kojima su i obicni IPA gorki.

Nakon toga sam uzeo neko pivo kojem nisam zapamtio ime, ali bilo je lagano pivo na fazon blue moon-a. Nakon gore pomenutog IIPA kao da sma vodu pio.
Na kraju sam uzeo Lagunitas IPA koji je super balansiran IPA.

Evo i link beer menu:
http://warrensalehouse.com/beer-menus/
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools