Green Flash - Palate Wrecker
Green Flash Brewing Co. (San Diego, California)
Stil: Imperial/Double IPA
IBU: 149, ABV: 9.5%
Nisam mogo odoliti a da nesto ne napisem o ovom pivu, diskutabilno najboljeg 2xIPA-a koji sam imo srece probati (bar sam takog dojma trenutno, mada sam takve izjave davo barem milion puta).
Inace ovo pivo sam pio vec jednom ali jako umoran i nisam ga skonto ni sekunde (mada sam vidio da se radi o ozbiljnom pivu). Preferiro sam neka druge njihove proizvode poput fantasticnog Le Freak-a (belgijski IPA).
Uglavnom, sve je, kao sto obicno i biva, pocelo slucajno. U nedelju krenem na piknik, provjeravam da li je sve sa spiska (pivo, vino, sir, suhovina, reketi za bagbinton, dvije rezervne loptice, frizbi, japanke, knjiga ...) spremljeno kad zove drugar (klasican zaplet). Uglavnom ljubavni jadi i treba mu pomoc. Negdje oko 13h smo vec bili u kafani.
Kako sam se vratio iz WC-a receno mi je da ostavim pivsku listu jer je vec naruceno za mene. Poslusno ostavljam listu i vidim poetski nastrojenog konobara kako nam prilazi sa 3 klasicne belgijske case na tacni objasnjavajuci kako se osjecao kao da hoda kroz borovu sumu, polja pokosene trave i plantaze grejpfruta (obicno umjetnici konobarisu po ovakvim lokalima). Sjetim se drugara koji je kad smo prije par godina ispijali odlicnu domacu kajsijevacu u Brckom izjavio da se osjeca kao da sjedi na krosnji drveta punoj zrelih kajsija i malo me uhvati nostalgija. Ispostavlja se da je konobar veliki poznavaoc piva i simpa lik.
Stvarno, mirisem pivo i nemrem vjerovati kako divno mirise. Osjeti se alkoholna nota (boozy sto bi ovde rekli), bobica borovine, grejpfruta, hmelja i lagana nota karamele. Ukus samo potvrduje sto se na nosu osjeti s tim da se osjete dodatne note tropskog voca (mozda mango, mozda nesto drugo). Gdje ovo pivo stvarno dolazi do izrazaja je taj neki "uljni" momenat (hmelj, grejpfrut) koji mu pored aromaticnosti daje i dodatnu gustocu ali i dalje zadrzava fantasticno tijelo i pitkost. I onda ispod svega se osjeti lagani elemenat karamele koji ne dominira nego se sasvim dovoljno uklopi u sve i pojaca utisak (ne volim kad se pretjera, postane preslatko i previse karamelasto, sto je slucaj sa dosta piva ove vrste). I u ukusu ima fantasticnu "boozy" notu koja stavlja tacku na "i".
Ispijamo po tri dosta brzo i osjetim alkohol poprilicno, jako pivo pravo. Sledecih 10ak sati upadamo u tzv. bar hoping (od bara do bara) isprobavamo piva po artsy barovima, poprilicno se oduzimamo. Moj drugar u ocaju kao napusta Atlantu, moja zena objasnjava prisutnima kako je Hercegovina barem 2 puta ljepsa od Bosne
, najnoviji drugar s kojim smo se usput pokupili (inace poeta) nam prica o socijalnim nepravdama unutar americkog drustva, meni sve izgleda kao u Lynch-ovom filmu. Drugar za sankom zapocinje svoju (odlicnu) poemu i prebacuje nam link koji cu da podijelim s vama:
Uglavnom, ludo pivo za lud provod. Ispratim drugara kuci i usput pokupim jos 6 piva (gladne oci), dodem kuci popijem gutljaj i tu negdje sudija Petrovic odsvira kraj u Nisu.
Sve u svemu TOTALNA PREPORUKA.
Cheers svima.
PS
@sarajevskopivo, obrati paznju na ovo, samo je u proljece na ponudi