Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pozdrav svima!!!
zoke Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Pozdrav svima!!!
Pozdrav svima,
prije svega da pohvalim rad foruma i vaših članova, pošto ima stvarno mnoštvo informacija...

Potpuni sam početnik ali sa željom da pođem da kuham svoje pivo, sad sam u fazi čitanja i istraživanja, prvo sam mislio početi od onog "instant" piva što ga mnogi nude u kompletima, ali jedan od vaših članova je vrlo dobro napisao da je to gubljenje i vremena i para, pa sam odlučio da ga pravim kako treba...

Za neophodan materijal našao sam stranice u Srbiji i Hrvatskoj, da li ima ovdje kakva specijalizovana trgovina gdje bi se mogla uzeti neophodna oprema, i šta mi predlažete?
Da li je dovoljno opreme za prve dvije-tri ture (dok ne vidim hoće li mi ići ovaj sport) koju ste naveli u postu "Minimum opreme koju morate imati" ?

Zanima je da mi preporučite dobar početnički recept i naravno gdje sve sirovine mogu kupiti?

Hvala vam unaprijed i radujem se budućoj saradnji...
Zivjeli
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

dobro nam doso.

za opremu je malo teze, ali to ti je za pocetak najbolje u "do it yourself" varijanti. lonac, ukomljivac, serpice, burad, to, sve se moze kod nas nabaviti..

treba ti hidrometar kojeg je kod nas malo teze nabaviti, sve ostalo ima. iz teslica ti nije puno daleko ni do svezapivo u sl. brod.

imas mikropek iz banjaluke koji ima odlicnu ponudu sirovina za pocetak.

dobar recept za ulazak u svijet craft pive je snpa klon:

http://volimpivo.ba/thread-13.html
WWW Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav komšija i dobro nam došao.

Sve ti je zlimfur rekao, veoma jednostavno. Za početak ti ne treba ništa posebno, možeš krenuti sa kućnom opremom (šerpe, lonci).
Možeš krenuti sa BIAB metodom, kao jednostavnijom varijantom, za to je odlična ona vrećica za pranje veša iz dm-a. Imam ih ja 2 koje mi više ne trebaju, pa možeš dobiti. Treba ti jedna veća, za slad, i jedna manja, za hmelj.
Dok ne nabaviš mlin, iz Odlbridža možeš naručiti samljeven slad, a mogu ti i ja posuditi svoj mlin.
Mikropek ima dobar slad, ali za početak ti je najbolja opcija Oldbridž jer možeš naručiti sve od sirovina što ti treba, i u malim količinama.

Samo bez srkleta, hobi treba da je zabavan a ne stresan Big Grin

Ako šta treba, tu sam, u Tešnju, javi se Zivjeli
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
zoke Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala vam na savjetima, komšo nemoj dvaput nuditi pomoć Big Grin

Dosadjivat ću vam kad mi negdje zapne...
Zivjeli
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 16 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools