Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentor (zapremina)
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
Fermentor (zapremina)
Pozdrav, pivari. Ja sam u procesu prikupljanja opreme i trebao bih jedno pojašnjenje oko fermentora, Interesuje me koja je idealna zapremina fermentora u odnosu na količinu vode koju kuhamo? Čuo sam da u fermentoru ne bi smjelo biti previše praznog prostora zbog vazduha koji bi mogao loše uticati na fermentaciju, a isto tako da ne bi smjelo biti ni "pretijesno", kako bi se pjena imala gdje širiti.

Još uvijek nisam siguran koliku ću količinu tačno kuhati, ali će sigurno biti 35 ili 40 litara, pa mi treba mala pomoć oko izbora optimalnog fermentora.

Također, mogu li se pletare (staklenke) koristiti kao fermentori i da li bi ona od 34 litra mogla biti dovoljna i za jednu i za drugu količinu koju sam planirao kuhati?

Hvala.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Fermentor (zapremina)
Neće ti biti dovoljno 34 l. Za turu od 35-40 l može se koristiti fermentor zapremine 60 l.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentor (zapremina)
idealno je da imas jednu trecinu (minimalno jednu cetvrtinu) lufta.

znaci, ako je tura od 30 litara, fermentor ne bi trebo da je manji od 40l, a ni puno veci od 45l.
WWW Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
RE: Fermentor (zapremina)
(14.02.2018, 01:20 )zlimfur Wrote: idealno je da imas jednu trecinu (minimalno jednu cetvrtinu) lufta.

znaci, ako je tura od 30 litara, fermentor ne bi trebo da je manji od 40l, a ni puno veci od 45l.

Hvala puno, to je otprilike ono što sam tražio.

U mom slučaju, možda nisam bio najjasniji, ja bih počeo sa zagrijavanjem 35 ili 40 litara vode, a sladovine bi nakon ukomljavanja bilo naravno nešto manje, pošto najvjerovatnije neću raditi ispiranje, barem u prvoj turi.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentor (zapremina)
ja sa ca. 40 litara vode dobijem ca. 27-28 litara sladovine i za to koristim fermentor od 35 litara.. malo je problematicno kod aeracije i moras biti pazljiv, jer je to bas donja granica sto se velicine tice..
WWW Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Fermentor (zapremina)
Ja koristim trenutno fermentor od 40l za turu od 35l. Uz wlp300 i veliki krauzen mislim da je to bas u knap. Ako ture budu 40l idi na fermentor od 50.
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Fermentor (zapremina)
(14.02.2018, 02:14 )lakosta88 Wrote: Ja koristim trenutno fermentor od 40l za turu od 35l. Uz wlp300 i veliki krauzen mislim da je to bas u knap. Ako ture budu 40l idi na fermentor od 50.

dobar si. sve ti je do jednom. "pokipit" će ti, ali ni to nije ništa strašno Big Grin
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Fermentor (zapremina)
(14.02.2018, 04:30 )mange_tout! Wrote:
(14.02.2018, 02:14 )lakosta88 Wrote: Ja koristim trenutno fermentor od 40l za turu od 35l. Uz wlp300 i veliki krauzen mislim da je to bas u knap. Ako ture budu 40l idi na fermentor od 50.

dobar si. sve ti je do jednom. "pokipit" će ti, ali ni to nije ništa strašno Big Grin

Redovno se radi top croping da ne pokipi hehhee
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Fermentor (zapremina)
(14.02.2018, 05:20 )lakosta88 Wrote:
(14.02.2018, 04:30 )mange_tout! Wrote:
(14.02.2018, 02:14 )lakosta88 Wrote: Ja koristim trenutno fermentor od 40l za turu od 35l. Uz wlp300 i veliki krauzen mislim da je to bas u knap. Ako ture budu 40l idi na fermentor od 50.

dobar si. sve ti je do jednom. "pokipit" će ti, ali ni to nije ništa strašno Big Grin

Redovno se radi top croping da ne pokipi hehhee
Samo najzdravije i pravilno dozirano:thumbsup:
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Fermentor (zapremina)
Minimalno jedna trećina bi trebala da bude prazna.
Imaju u vidu da pojedini kvasci daju bogatu pjenu, stoga preporučujem blow of crijevo naprema klasičnoj vrenjači.
Stoga, bez obzira na stil piva, idi sa minimalno jednom trećinom slobodnog prostora.


Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools