Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
pozdrav svima
nije me bilo sto godina na forumu
ali nije se prestalo kuhat Big Grin
pa se javljam samo da sve pozdravim Big Grin
Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
Dobro jutro svima!

Sutra kuham jednu turu od 60 litara Aurore, pa sam mislio probati da nakon kuhanja posudu sa pivom podignem na jedan stol, zatim cu chiller (chiller bi dezinficirao star sanom) ubaciti u vodusa puno leda...pa sam mislio hladiti na nacin da pivo slobodnim padom tece kroz chiller koji je u ledenoj vodi i da odmah izlazi u fermentator gdje cu poslije aerizirati i staviti kvasac...zanima me sto mislite o ovome i da li je ovo u redu proces...jer bi volio brze ohladiti pivu?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 08:47 )joxxy Wrote: Dobro jutro svima!

Sutra kuham jednu turu od 60 litara Aurore, pa sam mislio probati da nakon kuhanja posudu sa pivom podignem na jedan stol, zatim cu chiller (chiller bi dezinficirao star sanom) ubaciti u vodusa puno leda...pa sam mislio hladiti na nacin da pivo slobodnim padom tece kroz chiller koji je u ledenoj vodi i da odmah izlazi u fermentator gdje cu poslije aerizirati i staviti kvasac...zanima me sto mislite o ovome i da li je ovo u redu proces...jer bi volio brze ohladiti pivu?
Mislim da to neće upaliti, led će se vrlo brzo otopiti i zagrijati vodu (led)
Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
Joxxy, da li ti je ovo prva tura? Kako si do sad hladio? Mozda da pokusas sa manjim kolicinama, 60 litara piva nije malo. Pitanje je koji je promjer crijeva za pretakanje, kojom brzinom bi istočio sladovinu, kojom kolicinom leda raspolazes...? Obzirom na lonac u kom kuhaš ima debele stjenke koje bi sigurno otezavale hlađenje immersion chilerom, tebi bi idealan bio cfc.

Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 09:40 by joxxy.
nije mi ovo prva tura...vec sam kuhao, ali mi je problem sa dugim hlađenjem...do sada sam hladio klasicno sa chilerom koji uronim u pivo i protice voda kroz chiler...promjer cijevi unutra je 12mm..brzina pretakanja kroz chiller bi mi bila brzina slobodnog pada...tako da bi islo polako pretakanje ali vjerujem da bi mi izlazila puno manja temperatura u fermentator. leda imam 30 litara koji bi bio u jednoj posudi od 100 litara...

Meni je samo bitno da li ovaj proces hlađenja (prolazak pive kroz chiler prirodnim padom, a chiler uronjen u vodu sa ledom) smeta pivi...
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 10:00 by danny_boy.
(02.03.2018, 09:37 )joxxy Wrote: nije mi ovo prva tura...vec sam kuhao, ali mi je problem sa dugim hlađenjem...do sada sam hladio klasicno sa chilerom koji uronim u pivo i protice voda kroz chiler...promjer cijevi unutra je 12mm..brzina pretakanja kroz chiller bi mi bila brzina slobodnog pada...tako da bi islo polako pretakanje ali vjerujem da bi mi izlazila puno manja temperatura u fermentator. leda imam 30 litara koji bi bio u jednoj posudi od 100 litara...

Meni je samo bitno da li ovaj proces hlađenja (prolazak pive kroz chiler prirodnim padom, a chiler uronjen u vodu sa ledom) smeta pivi...

Pa kako ćeš očistiti chiller? Mogu misliti kakve sve prljavštine ima unutar cijevi, a i sumnjam da ćeš uspjeti tako ohladiti iz razloga koji ti je naveo Stane.

Uglavnom, ja bih odustao od te ideje.
WWW Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 10:08 by joxxy.
chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...

(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Pocetnik
mislim da ce ti trebati mnoooooooogoooo leda za ovaj poduhvat.. jednom sam gledo popa iz sl. broda kako (doduse, silom prilike, jer nije imo dotok hladne vode) hladi pivu tako sto je u kazan u kojem se kuhalo ubacio plasticne flase sa zaledjenom vodom.. mozda tako mozes inicijalno oboriti temperaturu, i onda dokrajcis sa chillerom kako si i do sad radio.

sto se hladjenja tice, meni je plocasti izmjenjivac topline vrhunac. kako sam to nabavio, vise se ne zajebavam sa hladjenjem.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...

(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...

Pa ja mislim da cijevi nećeš moći očistiti kako treba bez neke "kiseline" tipa lužina. Limunska kiselina se dodaje nakon lužine, za pasivizaciju, a starsan je samo za sanitaciju "čistih" ili očišćenih površina.

Vidi, sumnjam da će te ovdje neko ohrabriti da tako radiš, jer to se u biti tako ne radi, ali ako si već odlučio ti odradi, ali podijeli iskustva...
WWW Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 11:55 by joxxy.
(02.03.2018, 10:37 )danny_boy Wrote:
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...

(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...

Pa ja mislim da cijevi nećeš moći očistiti kako treba bez neke "kiseline" tipa lužina. Limunska kiselina se dodaje nakon lužine, za pasivizaciju, a starsan je samo za sanitaciju "čistih" ili očišćenih površina.

Vidi, sumnjam da će te ovdje neko ohrabriti da tako radiš, jer to se u biti tako ne radi, ali ako si već odlučio ti odradi, ali podijeli iskustva...

kojom kiselinom bi mogao ocistiti chiller?

da li netko ima neko rijesenje da se ovako ohladi piva...sto bi sve trebao odraditi
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...

Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 22 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools