ljama
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation:
0
Location: Bizovac Croatia
|
RE: Pocetnik
pozdrav svima
nije me bilo sto godina na forumu
ali nije se prestalo kuhat
pa se javljam samo da sve pozdravim
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
Dobro jutro svima!
Sutra kuham jednu turu od 60 litara Aurore, pa sam mislio probati da nakon kuhanja posudu sa pivom podignem na jedan stol, zatim cu chiller (chiller bi dezinficirao star sanom) ubaciti u vodusa puno leda...pa sam mislio hladiti na nacin da pivo slobodnim padom tece kroz chiller koji je u ledenoj vodi i da odmah izlazi u fermentator gdje cu poslije aerizirati i staviti kvasac...zanima me sto mislite o ovome i da li je ovo u redu proces...jer bi volio brze ohladiti pivu?
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
|
|
|
Beerokrata
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Pale
|
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi... Joxxy, da li ti je ovo prva tura? Kako si do sad hladio? Mozda da pokusas sa manjim kolicinama, 60 litara piva nije malo. Pitanje je koji je promjer crijeva za pretakanje, kojom brzinom bi istočio sladovinu, kojom kolicinom leda raspolazes...? Obzirom na lonac u kom kuhaš ima debele stjenke koje bi sigurno otezavale hlađenje immersion chilerom, tebi bi idealan bio cfc.
Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 09:40 by joxxy.
nije mi ovo prva tura...vec sam kuhao, ali mi je problem sa dugim hlađenjem...do sada sam hladio klasicno sa chilerom koji uronim u pivo i protice voda kroz chiler...promjer cijevi unutra je 12mm..brzina pretakanja kroz chiller bi mi bila brzina slobodnog pada...tako da bi islo polako pretakanje ali vjerujem da bi mi izlazila puno manja temperatura u fermentator. leda imam 30 litara koji bi bio u jednoj posudi od 100 litara...
Meni je samo bitno da li ovaj proces hlađenja (prolazak pive kroz chiler prirodnim padom, a chiler uronjen u vodu sa ledom) smeta pivi...
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 10:08 by joxxy.
chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
Pa ja mislim da cijevi nećeš moći očistiti kako treba bez neke "kiseline" tipa lužina. Limunska kiselina se dodaje nakon lužine, za pasivizaciju, a starsan je samo za sanitaciju "čistih" ili očišćenih površina.
Vidi, sumnjam da će te ovdje neko ohrabriti da tako radiš, jer to se u biti tako ne radi, ali ako si već odlučio ti odradi, ali podijeli iskustva...
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
This post was last modified: 02.03.2018, 11:55 by joxxy.
(02.03.2018, 10:37 )danny_boy Wrote: (02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
(02.03.2018, 10:06 )joxxy Wrote: chiler bi prije ocistio sa jakim protokom vode pomocu puumpe zatim sa limuskom kiselinom a na kraju sa star sanom...
Kako se cisti counterflow wort chiller...
Pa ja mislim da cijevi nećeš moći očistiti kako treba bez neke "kiseline" tipa lužina. Limunska kiselina se dodaje nakon lužine, za pasivizaciju, a starsan je samo za sanitaciju "čistih" ili očišćenih površina.
Vidi, sumnjam da će te ovdje neko ohrabriti da tako radiš, jer to se u biti tako ne radi, ali ako si već odlučio ti odradi, ali podijeli iskustva...
kojom kiselinom bi mogao ocistiti chiller?
da li netko ima neko rijesenje da se ovako ohladi piva...sto bi sve trebao odraditi
|
|
|