joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:12 )antares Wrote: (02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.
posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san...
|
|
|
Beerokrata
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Pale
|
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:14 )joxxy Wrote: (02.03.2018, 12:12 )antares Wrote: (02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.
posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san... Ne znam, bojim se da ćeš vrijeme hlađenja u takvim uslovima mjeriti kalendarom. Možda da razmislis jos jednom o manjoj kolicini... U svakom slucaju, srecno!
Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
|
|
|
joxxy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation:
0
Location: ljubuš
|
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:30 )Beerokrata Wrote: (02.03.2018, 12:14 )joxxy Wrote: (02.03.2018, 12:12 )antares Wrote: (02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...
Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.
posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san... Ne znam, bojim se da ćeš vrijeme hlađenja u takvim uslovima mjeriti kalendarom. Možda da razmislis jos jednom o manjoj kolicini... U svakom slucaju, srecno!
Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
Javim kako je prošlo...hvala na informacijama...nadam se da necu inficiratu pivu...drzite mi fige
|
|
|
Matic2202
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation:
1
Location: Ljubuski
|
RE: Pocetnik
pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema?
|
|
|
Skemba
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation:
0
Location: Bihac, BiH
|
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 04:38 )Matic2202 Wrote: pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema? Koliko dugo ti je pivo bilo u fermentoru prije flasiranja? Jesi li mjerio FG i koliko puta? Koji šećer si koristio za karbonizaciju? 8 grama običnog šećera moze karbonizirati pivo malo više ali ne bi trebali izazvati pucanje boca. 8 grama dekstroze je taman za ape i ipe.
Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
|
|
|
Matic2202
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation:
1
Location: Ljubuski
|
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 05:27 )Skemba Wrote: (24.03.2018, 04:38 )Matic2202 Wrote: pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema? Koliko dugo ti je pivo bilo u fermentoru prije flasiranja? Jesi li mjerio FG i koliko puta? Koji šećer si koristio za karbonizaciju? 8 grama običnog šećera moze karbonizirati pivo malo više ali ne bi trebali izazvati pucanje boca. 8 grama dekstroze je taman za ape i ipe.
Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
21 dan je bilo u fermentatoru 3 dana za redom FG je bio isti (19, 20, 21 dan) koristio sam obicni secer
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
Pocetnik
Kako si pomijeso secer I pivo?
Zna se desit da se ne izmijesa dobro. Probajneku flasu iz druge gajbe.
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
Matic2202
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation:
1
Location: Ljubuski
|
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 05:48 )zlimfur Wrote: Kako si pomijeso secer I pivo?
Zna se desit da se ne izmijesa dobro. Probajneku flasu iz druge gajbe.
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Otopio secer u vodi ulio u bacvu i preko toha ulio pivo,pa promjesao
|
|
|