Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:12 )antares Wrote:
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...

Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.

posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san...
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:14 )joxxy Wrote:
(02.03.2018, 12:12 )antares Wrote:
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...

Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.

posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san...
Ne znam, bojim se da ćeš vrijeme hlađenja u takvim uslovima mjeriti kalendarom. Možda da razmislis jos jednom o manjoj kolicini... U svakom slucaju, srecno!

Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
Find Odgovori
joxxy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2015
Reputation: 0 Location: ljubuš
RE: Pocetnik
(02.03.2018, 12:30 )Beerokrata Wrote:
(02.03.2018, 12:14 )joxxy Wrote:
(02.03.2018, 12:12 )antares Wrote:
(02.03.2018, 09:10 )joxxy Wrote: posuda u kojoj kuham je jako debela...stjenka je debela 5mm a dno 2cm...tako da mi treba preko dva sata da ohladim pivu...pa sam mislio ovako da se prije ohladi...vise me zanima je li ovaj proces siguran sto se tice infekcije...jer imam veliku kolicinu leda koju mogu koristiti tako da mi nije bitno hoce li se brzo otopiti led...ako mi se ne ohladi nakon prvog pretakanja onda bi ponovio proces iz jednog fermentatora u drugi...

Bolje ti je, da ubaciš tu posudu u kojoj kuhaš u veču posudu punu leda, da je hladiš izvana, a u nju ubaciš chiler pa hladiš i iznutra. Tako češ sigurno brže ohladiti pivo.

posuda u kojoj kuham je od 100 litara i prazna je teska 40 kg...tako da mi je to jako nezgodno raditi...a chiller bi ocistio sa alkoholnim octom pa limunskom kiselinom a zatim star san...
Ne znam, bojim se da ćeš vrijeme hlađenja u takvim uslovima mjeriti kalendarom. Možda da razmislis jos jednom o manjoj kolicini... U svakom slucaju, srecno!

Послато са F3311 уз помоћ Тапатока

Javim kako je prošlo...hvala na informacijama...nadam se da necu inficiratu pivu...drzite mi fige SmileSmile
Find Odgovori
Matic2202 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation: 1 Location: Ljubuski
RE: Pocetnik
pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema?
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 04:38 )Matic2202 Wrote: pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema?
Koliko dugo ti je pivo bilo u fermentoru prije flasiranja? Jesi li mjerio FG i koliko puta? Koji šećer si koristio za karbonizaciju? 8 grama običnog šećera moze karbonizirati pivo malo više ali ne bi trebali izazvati pucanje boca. 8 grama dekstroze je taman za ape i ipe.

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
Find Odgovori
Matic2202 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation: 1 Location: Ljubuski
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 05:27 )Skemba Wrote:
(24.03.2018, 04:38 )Matic2202 Wrote: pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema?
Koliko dugo ti je pivo bilo u fermentoru prije flasiranja? Jesi li mjerio FG i koliko puta? Koji šećer si koristio za karbonizaciju? 8 grama običnog šećera moze karbonizirati pivo malo više ali ne bi trebali izazvati pucanje boca. 8 grama dekstroze je taman za ape i ipe.

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

21 dan je bilo u fermentatoru 3 dana za redom FG je bio isti (19, 20, 21 dan) koristio sam obicni secer
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Pocetnik
Kako si pomijeso secer I pivo?

Zna se desit da se ne izmijesa dobro. Probajneku flasu iz druge gajbe.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Matic2202 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Apr 2017
Reputation: 1 Location: Ljubuski
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 05:48 )zlimfur Wrote: Kako si pomijeso secer I pivo?

Zna se desit da se ne izmijesa dobro. Probajneku flasu iz druge gajbe.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Otopio secer u vodi ulio u bacvu i preko toha ulio pivo,pa promjesao
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pocetnik
(24.03.2018, 04:38 )Matic2202 Wrote: pozdrav, pocetnika sam i imam jedno pitanje. kuhao sam ovaj aurora ale, sve ok proslo kad sam radio karbonizaciju nadjem neki kalkulator i utipkam sve sto je trazio i izbaci 8g secera po litri. Tako odradim i nakon 7 dana otvorim jednu bocu kad ono pjene kao u prici. Strah me da mi nije prekarbonizirano da mi boce ne pocmu pucati. Jel ima neko rijesenje tog problema?



kakvog ti je okusa pivo? Do previše pjene može doći i ako je pivo inficirano
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
Pocetnik
Inače 8 g. Šećera je previše

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik
(28.03.2018, 08:57 )spageti Wrote: Inače 8 g. Šećera je previše

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk

:thumbsup:
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools