I ja odlučih da se okušam u ovom sportu. Ali kao početnika me zabrinjava ne toliko nabavka opreme već nabavka sirovina. Da li je moguće nabaviti sve što je potrebno kod nas u Banjaluci ili u BiH bez nabavki tipa ima jedan na piku pouzdan ali ne uvijek ...
Ako ima neko iskusan iz Banja Luke ili bliže da mi kaže! Hvala unaprijed!
RE: Početnik Banjaluka
Dobrodosao. Citaj,uci,slusaj,gledaj prikupljaj polako opremu. Za sirovine trenutno imas oldbridz iz mostara. Ima u podforumu "prodajem". Uskoro bi trebalo biti i u sarajevu.
Sretno
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
u banjaluci imas dosta dobru scenu kucnih pivara, ali i drugova koji su se otisnuli u komercijalne vode.
raspitaj se malo. ima i udruzenje krafter koje djeluje bas u banjaluci. osim oldbridza (oni su ti za pocetak super, jer mozes kupiti sirovine tacno koliko ti treba za turu, samljeveno, pripremljeno), u banjaluci ima firma mikropek, od kojih se moze kupiti sirovina, ali na vise (npr. vreca od 25 kg jecma). oni ce ti poslije biti zanimljivi, ako odlucis da "zagrizes" u ovaj nas plemeniti hobi.
inace, slijedi ti dosta citanja, pitanja, citanja.. a ovdje je sva raja spremna pomoci, tako da se ne ustrucavas. ali vecinu toga sto te zanima mozes naci na forumu.
Ovaj oldbridz ti je dobar za početak. Popuniš ovu excel tabelu pošalješ im na mail i oni ti pošalju sastojke, poštarina oko 10-ak KM.
Nabavi negdje ili ovdje naruči obavezno i dezinfekciju. Nakon što skuvaš pivu ama baš sve moraš dezinfikovati.
Početnik Banjaluka
Dobro dosao. U Banja Luci se moze nabaviti vecina sirovina putem grupnih nabavki. Sirivine se mogu nabaviti I u Mikropeku u BL. Organizovani smo u udruzenje kucnih pivara "Krafter". Jednom mjesecno je druzenje,a par dva puta godisnje organizujemo festival zanatskog piva.
Ako si zainteresivan javi se,dodji na druzenje,objasnicemo ti sve.
Ne znam za šta ćeš to tačno koristiti ali da te napomenem pivo se ne smije kuvati u bojleru i loncima od veša i drzati u kantama od boje. Mora samo u stvarima predviđenim za hranu inače ćeš se otrovati. Hidrometar i termometar imaš na pik.ba
Auhhh nije sve na prvu kako izgleda.
Razmišljao sam da izvadim emajliran kazan iz bojlera (kao nov je) odsječem mu vrh brusilicom. Ugradnjom šarke moze da se napravi i poklopac, navarim noge na kazan i kuvam grejačem od bojlera na kazanu (možda i dva grejača). Pivo bi istako na slavinu.
Rezervna varijanta mi je popravka starog šporeta (koji i nije tako star).