Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aeracija sladovine
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(24.02.2018, 05:02 )danny_boy Wrote:
(24.02.2018, 04:39 )adisrebrenik Wrote: jedno pitanje za kisik,ko vam puni boce? jel ima nekih opcija kod kupovine medicinski/ industrijski kisik il sve pune iz jednog tanka? i koja je cijena 1kg? posto kompletiram sistem za aeraciju...I imal belaja sa ovim kisikom? posto potpomaze samozapaljivanje
Ja punim u Messer-u u Sarajevu. Cijena je cini mi se oko 4km/1kg...tako nesto. Rekli su mi da medicinski kisik moze samo uz doktorski nalaz, a da prakticno sto se tice cistoce nema tu neke razlike. Ne mislim da je opasno, samo rukovati oprezno.
ok hvala ti
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aeracija sladovine
Adi, u mom kraju možeš dobiti bocu na revers (džaba) Messer, koju god kilažu hoces, možeš medicinski a možeš i obični (isto je to ali kako kaže kolega oprezno), cijena je neka bagatelna u odnosu koliko može trajati i koliko je lakše u odnosu na bušilicu a tek koliko je očigledno bolja fermentacijabeer
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(24.02.2018, 08:47 )Stane Wrote: Adi, u mom kraju možeš dobiti bocu na revers (džaba) Messer, koju god kilažu hoces, možeš medicinski a možeš i obični (isto je to ali kako kaže kolega oprezno), cijena je neka bagatelna u odnosu koliko može trajati i koliko je lakše u odnosu na bušilicu a tek koliko je očigledno bolja fermentacijabeer

koja je procedura za revers?avans/ugovor .Ovde kod nas nisam siguran da ima ta opcija, naso sam neku da kupim polovni bocu,al samo ventil na njoj ima-pa bi se dalje snalazio do difuzora ( njega vec imam inox-ni).Ako je u Orasju procedura jednostavna dosao bi dole pokupit bocu, a i idem dole cesto pa mi nebi bilo problem i za zamjeniti kad se isprazni.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aeracija sladovine
Procedura je jednostavna skoro da je i nema, samo osobnu ponesi.
Nadam se da nisu ništa mijenjali, provjerim sutra pa ti javim
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: aeracija sladovine
mislim da je na revers, da moraš ostaviti kaparu za bocu. i onda kasnije samo plaćaš punjenje. Tako je bar u Messer u Mostaru. Mi kod njih i CO2 za točionik i zrak za aeraciju uzimamo. Moram priznati da se osjeti ogromna razlika u okusu piva otkako smo počeli aerirati sa zrakom
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(25.02.2018, 06:58 )Pivdzija Wrote: mislim da je na revers, da moraš ostaviti kaparu za bocu. i onda kasnije samo plaćaš punjenje. Tako je bar u Messer u Mostaru. Mi kod njih i CO2 za točionik i zrak za aeraciju uzimamo. Moram priznati da se osjeti ogromna razlika u okusu piva otkako smo počeli aerirati sa zrakom
Citao sam negdje podavno da je Sierra Nevada imala problema sa kvalitetom piva kada je nabavila novu pivnicu i nikako nisu mogli skontati sta je u pitanju dok se neko nije sjetio da izmjeri ppm uvucenog zraka, nakon cega su otkrili da sladovina nije aerirana kako treba. Cim su taj dio zamijenili prva tura je ispala kako treba.
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(25.02.2018, 08:16 )danny_boy Wrote:
(25.02.2018, 06:58 )Pivdzija Wrote: mislim da je na revers, da moraš ostaviti kaparu za bocu. i onda kasnije samo plaćaš punjenje. Tako je bar u Messer u Mostaru. Mi kod njih i CO2 za točionik i zrak za aeraciju uzimamo. Moram priznati da se osjeti ogromna razlika u okusu piva otkako smo počeli aerirati sa zrakom
Citao sam negdje podavno da je Sierra Nevada imala problema sa kvalitetom piva kada je nabavila novu pivnicu i nikako nisu mogli skontati sta je u pitanju dok se neko nije sjetio da izmjeri ppm uvucenog zraka, nakon cega su otkrili da sladovina nije aerirana kako treba. Cim su taj dio zamijenili prva tura je ispala kako treba.

ma i mene sve to malo zeza kod razmisljanja-npr kod busilice kolko se uspije aerirati pravilno, e sad i kod boce sa kisikom ova mjera 2 minute na 25 l pive, kolko tu jos ima faktora koji mogu uticati na konacni rezultat npr dimenzija i promjer otvora dofuzora...Smile dosta je stvari u smislu one stare zidarske kako maistore pravis beton kaze "tri nasprama jedan" troja kolica sljunka naspram vrece cementa-omjeri kaki god da su bitan je rezultat. Wink ...Ja sam citao i to da velike pivare imaju probleme i sa karbonizacijom co2 zbog necistoce u obliku slobodnog o2 indirektno dovodi do blage oksidacije piva - al ko to u nasim pivima moze primijetiti i koga briga za tim .
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
aeracija sladovine
Pozdrav, pivari. Interesuje me je li neko probao raditi aeraciju preko venturi efekta? Vidio sam da je mušica govorio o ovome na pocetku threada, ali nisam vidio da je neko koristio ili podijelio iskustva - koliko je efikasno, koliko vremena uzima (citao sam da uduplava duzinu trajanja pretakanja) i slicno. Ispod je link na kojem su detalji:

https://www.homebrewtalk.com/venturi-aer...iment.html
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: aeracija sladovine
(22.03.2018, 09:42 )mirren Wrote: Pozdrav, pivari. Interesuje me je li neko probao raditi aeraciju preko venturi efekta? Vidio sam da je mušica govorio o ovome na pocetku threada, ali nisam vidio da je neko koristio ili podijelio iskustva - koliko je efikasno, koliko vremena uzima (citao sam da uduplava duzinu trajanja pretakanja) i slicno. Ispod je link na kojem su detalji:

https://www.homebrewtalk.com/venturi-aer...iment.html

Pravo je pitanje da li itko zna koliku zasićenost kisikom dobijemo određenim metodama aeracije. Uglavnom idemo od oka kako bi se reklo.
Želimo za piva manje gustoće 6-8ppm, a veće oko 10-12ppm.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
aeracija sladovine
This post was last modified: 23.03.2018, 08:36 by spageti.
Splashing & Shaking 8 ppm/40sec.

Aquarium Pump w/ stone 8 ppm/5 min.

Pure Oxygen w/ stone 0-26ppm/60 sec (12ppm)
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: aeracija sladovine
(25.02.2018, 08:16 )danny_boy Wrote:
(25.02.2018, 06:58 )Pivdzija Wrote: mislim da je na revers, da moraš ostaviti kaparu za bocu. i onda kasnije samo plaćaš punjenje. Tako je bar u Messer u Mostaru. Mi kod njih i CO2 za točionik i zrak za aeraciju uzimamo. Moram priznati da se osjeti ogromna razlika u okusu piva otkako smo počeli aerirati sa zrakom
Citao sam negdje podavno da je Sierra Nevada imala problema sa kvalitetom piva kada je nabavila novu pivnicu i nikako nisu mogli skontati sta je u pitanju dok se neko nije sjetio da izmjeri ppm uvucenog zraka, nakon cega su otkrili da sladovina nije aerirana kako treba. Cim su taj dio zamijenili prva tura je ispala kako treba.

Može li se "preaerirati" sladovina?
Kod mene je linijska aeracija a ne radi mi na manometru protok kisika.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(25.03.2018, 08:42 )rafter Wrote:
(25.02.2018, 08:16 )danny_boy Wrote:
(25.02.2018, 06:58 )Pivdzija Wrote: mislim da je na revers, da moraš ostaviti kaparu za bocu. i onda kasnije samo plaćaš punjenje. Tako je bar u Messer u Mostaru. Mi kod njih i CO2 za točionik i zrak za aeraciju uzimamo. Moram priznati da se osjeti ogromna razlika u okusu piva otkako smo počeli aerirati sa zrakom
Citao sam negdje podavno da je Sierra Nevada imala problema sa kvalitetom piva kada je nabavila novu pivnicu i nikako nisu mogli skontati sta je u pitanju dok se neko nije sjetio da izmjeri ppm uvucenog zraka, nakon cega su otkrili da sladovina nije aerirana kako treba. Cim su taj dio zamijenili prva tura je ispala kako treba.

Može li se "preaerirati" sladovina?
Kod mene je linijska aeracija a ne radi mi na manometru protok kisika.
Pa moze, ali to nije toliki problem kao kada nije dovoljno aerirano (neki min je oko 10ppm). Kisik je bitan za pocetak fermentacije, a kada vec jednom ona zapocne onda ce on svakako sav brzo napustiti sladovinu.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools