Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvi koraci pivara pocetnika
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
Prvi koraci pivara pocetnika
Ako neko ima vremena da mi napravi recept od sirovina koje imam plz
Ovo mi je prvo kuvanje
Rucni frizider 32 l deklarisan
Posuda za kuvanje 40l
Fermentator 30l
E sad imam samleveno slada
6kg pilsner
1kg munich
0.4kg przenog
Magnum 100g
East kent goldings 100g
Safale us-05
Imam i komoru za fermentaciju od starog frizidera tako da cu moci da koliko toliko odrzavam temp. sa zaledjenim flasama.
Nemam vremena da proucavam beersmith jer bih danas kuvao od sutra sam poprilicno zauzet a slad je samleven pa da ne stoji do sledece nedelje
Hvala unapred
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation: 1 Location: gradiska
RE: Pomoc oko recepta
   


evo recepta za 30 litara. Ja ne bih ni stavljao taj pečeni slad jer nisi napisao ništa o njemu, ako je to npr roasted barley onda pogotovo nemoj stavljati jer dobićeš neko braon pivo koje će se samo osjetiti na kafu. A premalo ga imaš da napraviš neki stout. A ako ti baš hoćeš ubaci 100 g pa nek se malo pivo osjeti na pečeno. I mnogo je bitan pH vode, pošto vjerovatno ne sređuješ vodu ubaci u ukomljavanje neke limunske kiseline, iscijedi jedno 2 limuna ili jedan limuntos, on će smanjiti pH a nema šanse da se osjeti okus na količini od 30 litara.

Postupak ukratko:
1.Ukomljavanje: drži slad u 18 l vode na 66 stepeni.
2.Ispiranje: zagrij 24 l vode na 80 C u onoj serpi od 40 l i tu ubaci slad ocijeđen i onda to zagrij ako treba i drzi 10 min na 75 C. To sve ocijedi i stavi kuvati.
3. doda hmeljeve kako pise u receptu
4. kad prođe sat vremena skini sa vatre izvadi one prve hmeljeve i ubaci 70 g EKG i 15 g Magnuma i drzi 10 min i izvadi i njih i onda kreni da hladiš pivo.
5. Ohladi sladovinu koliko mozes oko 20 stepeni pa onda stavi u komoru i ohladi ispod 17 stepeni i tek onda dodaj kvas. Nije zurba i sutradan se moze staviti kvas, a ako ne ispoštujes ovaj korak zeznućeš i kvas i fermentaciju.
Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
This post was last modified: 14.07.2018, 11:58 by Swup.
Vodu sa cesme stavljam nemam pojma koji je ph. Slad je przeni upravo taj koji si naveo. Hvala puno na pomoci nadam se da cu do sledeceg kuvanja savladati beersmith i da cu imati neke podatke o vodi pa da je malo doteram. Ovo prvo je samo za probu. Hvala jos jednom.
Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
This post was last modified: 14.07.2018, 02:12 by Swup.
Nadam se da ce moci da se pije drinking-beer
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Pomoc oko recepta
Ako nemas druge vode, naspi cesmovacu dan ranije neka odstoji. A dobro bi bilo barem da koristis neku izvorsku

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Gotovo hladim sladovinu. Sledece kuvanje ide ozbiljnije uz vasu pomoc naravno i toliko toga sto je napisano. Danas mi je bio merak da napravim prvo pivo. Nadam se da ce biti kako treba. Pisem kasnije kako sam se izborio.
Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Kvasac je stavljen tako da ostaje samo da cekam rezultate.
Ispratio sam sve kako mi je dandrug rekao dodao 2 limuna i sipao vodu zagrejanu kako stoji u receptu ali mi je pocetna posle mesanja bila 67.5, posle 30 min. 66.5 75 min kada sam cedio 66. Ispratio sve do kraja
Pre kuvanja gustina je bila 1046
Posle 1052
U fermentir sam sipao tacno 29 l
Imao sam malo problema sa hladjenjem jer nemam ciler ali planiram da ga nabavim za sledece kuvanje.
Sladovina je bila na 16c kada sam dodao kvasac posle pola sata stajanja u prokuvanoj vodi ohladjenoj na 22c spustio temp. na 17 i sipao.
Ipak sam dodao przenog 45g zbog boje nadam se da se nece mnogo osecati na kafu.
Hvala puno na pomoci. Javljam kako ide dalje
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation: 1 Location: gradiska
RE: Pomoc oko recepta
To je i više nego dovoljno dobrih postupaka za prvo kuvanje piva.
Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Krenulo je vrenje i to bas jako
Ali mi je pre sat vremena pena prosla kroz vrenjacu i isterala vodu. Izaslo je poprilicno pene. Da li je to zbog kolicine piva u fermentoru ili se pivo pokvarilo ?Huh
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Pomoc oko recepta
Oko jedne trecine zapremine fermentora ostavi slobodno I to se nece desavati.

Ako je u vrenjaci bila sterilna tecnost, nemas se cega bojati. Ako nije, nadaj se da nije povuklo nazad..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Bila je sterilna tecnost. Da li je pametno da sad ispustim malo piva i da bacim.
Bolje nego da mi izbija na vrenjacu pena
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko recepta
(18.07.2018, 06:58 )Swup Wrote: Bila je sterilna tecnost. Da li je pametno da sad ispustim malo piva i da bacim.
Bolje nego da mi izbija na vrenjacu pena
Pa jel' jos uvijek izbacuje ili je prestalo?
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools