Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Sta se kuha, komsija?"
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: "Sta se kuha, komsija?"
Dzaba sve kad nema Pilsner malt u oldbridzu.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 04.07.2018, 09:25 by svestenik.
Pogledao sam Oldbridge cjenovnik najnoviji, ponuda jeste trenutno siromasna, ali imas 2 premium pilsner slada na stanju sa kojima mozes da privremeno zamijenis pilsner ili pale ale slad i skuhas SNPA klon bez straha. Razlika nece biti nesto strasna u odnosu na originalni recept.

1. Best Heidelberg Pilsner
2. Weyermann Bohemian Pilsner

Takodje imas opciju da kupis vrecu od 25 kg iz Mikropeka (zastupnik IREX sladova) u Banjaluci ili zamolis nekog od blizih craftera da ti pozajmi/proda par kg pilsner ili pale ale slada.
Find Odgovori
Trigger Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Javi se na pm; poslat cu ti sve u kompletu za prvo pivo.snpa
Alright Dave?
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 05.07.2018, 09:45 by prokrustMd.
Već sam naručio duplu turu iz oldbridza, nadam se samo da neće biti ogroman problem.
-Best heidelberg malt - 10,5kg;
-Best carramel hell malt - 1kg;
-Citra - 0,300gr (u šišarkama)
-Safale us-05 - 2x8gr

Mislili smo Zombie dust zakuvati.
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(05.07.2018, 09:31 )prokrustMd Wrote: Već sam naručio duplu turu iz oldbridza, nadam se samo da neće biti ogroman problem.
-Best heidelberg malt - 10,5kg;
-Best carramel hell malt - 1kg;
-Citra - 0,300gr (u šišarkama)
-Safale us-05 - 2x8gr

Mislili smo Zombie dust zakuvati.

Hoće li se moći od ovoga šta skuvati?
Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav, ljubitelji hmelja i jecma. Skuhao sam novu, drugu turu prije 14 dana (nazalost, komsija nije bio tu da pita sta se kuha). Nemam mogucnost da uradim cold crash, pa reko da pitam da li bi bilo rano flasirati nakon nekih recimo 16 dana fermentacije? Naravno, mjerio bih dva/tri dana FG, pa kontam ako je ustaljen, valjda bi se moglo flasirati... Ili da ipak ispostujem tradiciju, ostaviti 21 dan u fermentoru...
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(20.08.2018, 10:28 )Darioza Wrote: Pozdrav, ljubitelji hmelja i jecma. Skuhao sam novu, drugu turu prije 14 dana (nazalost, komsija nije bio tu da pita sta se kuha). Nemam mogucnost da uradim cold crash, pa reko da pitam da li bi bilo rano flasirati nakon nekih recimo 16 dana fermentacije? Naravno, mjerio bih dva/tri dana FG, pa kontam ako je ustaljen, valjda bi se moglo flasirati... Ili da ipak ispostujem tradiciju, ostaviti 21 dan u fermentoru...
Slobodno flasiraj. Samo je bitno da je FG stabilan, a piva ce dozrijevati u boci isto kao sto bi i u fermentoru.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

ovo što danny reče. Ako je FG stalan 3 dana za redom i relativno je blizu očekivanoj vrijednosti, možeš flaširati i nakon 10 dana...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav, pivari. Posljednji balkonski pivarski pokusaj je bila RED IPA, a za slijedece kuhanje planiram pokušat napraviti Black IPA-u. Svaki savjet je dobrodosao. Citao sam o razlicitim varijantama upotrebe tamnog slada za ovaj stil piva, ali ja sam se za ovaj prvi pokušaj ipak odlucio za cold steep metodu. Grain bill bi bio Pale Ale, Munich, Caramunich II, i jecmene pahuljice. Pre-boil size je 30 litara. Odokativno sam razmisljao o 300 grama Carafa Special III i mozda 200 grama Chocolate Malt koje bi ''potopio'' u 2 litra vode dan prije kuhanja, i onda dodao 5 ili 10 minuta prije kraja kuhanja? Kontam da ovo moje odokativno zapravo nije ''pravo'' puno? Ili mozda cak malo... Nisam pametan

Od hmelja na raspolaganju su Chinook, Simcoe i Mosaic, mozda u ovom rasporedu:
20g each 20min
40g Simcoe 5 min
40g Chinook 3 min
40g Mosaic 0 min

Kvasac je US-05. Do dana kuhanja bi trebao nadam se savladati i poglavlje prilagođavanja vode.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools