Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Muntins ekstrakt IPA
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
Muntins ekstrakt IPA
Pozdrav, novi sam na forumu. Dolazim iz Zagreba i tu se desio mali boom po pitanju crafta pa sam tako dobio Pulferov i zmajski Pale ale u ruke i zaljubio se. Zadnjih mjesec dana citam sve moguće domaće i strane forume i konačno sam odlučio prvi put kuhati iz ekstrakta da se za prvu ruku upoznam sa opremom i sa jednim dijelom procesa. E sad sto mene zanima. Htio bi odmah za pocetak malo izeksperimentirati. Imam fermentator od 30l i imam bacvicu od 10l sa pipom. Na kitu pise da se dobije 23l. Dali bi ja mogao nakon fermentacije izliti cca 8 l u manju bacvicu i dryhoppati(dobio sam na poklon vrećicu granula Citre) samo taj dio da vidim odmah koja bi razlika bila. Hvala unaprijed i ispričavam se ako je na pitanje vec odgovoreno. Živili
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Muntins ekstrakt IPA
Prije svega, dobrodoso..

Ti bi odmah precice da hvatas u hobiju koji zahtijeva mnogo strpljenja.

Teoretski moze to sto zelis, ali imaj na umu da je svaki novi sud, dodatno izlaganje mogucoj infekciji.. svako dodatno pretakanje moguci uzrok oksidacije.

Moj ti je savjet da ides uvijek korak po korak.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
This post was last modified: 09.12.2018, 02:52 by FrendPero.
Da, taj dio(oksidacija) još mi je nepoznanica. Imam iskustva sa uzgojem bukovaca i šampinjona gdje su,meni osobno, najbolji rezultati dolazili u paru tek sa strogom sterilizacijom apsolutno svega, pa recimo da sam vrlo pedantan sto se higijene tice.

Znaci tu riskiram oksidaciju/infekciju samo tog manjeg dijela od 8l?

Edit: Još jedno pitanje, dali se kod ekstrakta (Muntons IPA, sa stranice Sve za pivo) stvara talog nakon fermentacije?
Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Muntins ekstrakt IPA
Konzerva slada ti je zamjena za cijeli proces ukomljavanja.Na kraju u taj gotovi slad stavljaš kvasac.Kvasac odradi svoje i dobivaš isto talog na dnu fermentora.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
Znaci li to da takvu kominu ne moram prokuhati? U uputama Pise da se sve mijesa direktno u fermentatoru.
Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
Takodjer u receptu pise da se, nakon sto zagrijem limenku te ju dodam u fermentor sa 3 litre vode, stavlja 1kg dekstroze. Dali postoji neka alternativa koja bi eventualno bolje utjecala na rezultat. Kila dekstroze mi se kao laiku cini samo kao puno secera. Hvala vam i nadam se da ne smaram sa banalnim pitanjima.
Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Muntins ekstrakt IPA
This post was last modified: 13.12.2018, 11:55 by dreamy.
Upute:

1. Dezinficirajte fermentor i lopaticu za miješanje.
2. Stavite limenku u vruću vodu 5 minuta da omekša sadržaj.
3. Otvorite limenku i ulijte sadržaj u fermentor.
Isprati limenku od ekstrakta sa 1L tople vode i također dodati u fermentor.
4. Dodajte 2l kipuće vode u fermentor i 1 kg šećera (po mogućnosti dekstrozu).
5. Temeljito miješati sadržaj da se otopio šećer i ekstrakt slada.
6. Dodajte hladne vode kako bi dobili zapreminu od 23l i dobro promiješajte.
7. Pospite kvasac na površinu piva (ne treba miješati).
8. Zaklopite fermentor, smjestiti ga u topli prostor na 18-21 °C i ostaviti da fermentira.
9. Proces fermentacije je završen kada mjehurići prestanu da izlaze,
odnosno kada se nivo vode u vrenjači ne mijenja(obično nakon 6-10 dana), ili ako koristite hidrometar,
kad vrijednost završne gustoće ostaje konstantna na 1008.
10. Nakon ovog procesa sadržaj je moguće odmah pretakati u boce.
11. Dodati sekundarnu količinu šećera(u boce čiste i dezinficirane), u prosjeku oko 3g po boci od 0,5l.
12. Boce zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 7-10 dana.
13. Konačno, premjestiti boce na hladno mjesto(10°C), 14 dana, odnosno dok se pivo ne izbistri.

Uz komplet se dobije kvasac i korisničke upute.

Mislim da je tu sve jasno!
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
Da, upravo sam te upute dobio, no citajuci po forumu naisao sam na komentare da su te upute krnje, da bi nakon dodavanja hladne vode kominu trebalo prokuhati,da se ne preporučuje koristiti kvasac koji se dobije, te da dekstroza i nije najbolji izbor.
Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Muntins ekstrakt IPA
Sa konzervom dobiješ što dobiješ dalje od toga ne ide.Probao sam ih dosta i izvodio svakakve gluposti ali nisam nikada uspio bitnije popraviti okus.Shvati da je to početak jednog hobija koji kasnije moraš razvijati da bi dobio ono što želiš.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
This post was last modified: 22.12.2018, 09:51 by FrendPero.
Na kraju sam strogo pratio upute. Fermentira 3 dan na 20.5°C. U međuvremenu pripremam sve za prvo all grain kuhanje. Napravio sam jos jedan fermentor od 32l od kante za med, a ovih dana bi trebao uloviti vremena da kupim i preradim hladnjak za ukomljavanje od isto 32 l. Imam 5 kg marris otter slada, i po 100g Cascade I citre za odabrat a kvasac safale-05. Planiram za prvi put raditi smash pa trenutno tražim i neki smash IPA recept Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Muntins ekstrakt IPA
(22.12.2018, 09:37 )FrendPero Wrote: Na kraju sam strogo pratio upute. Fermentira 3 dan na 20.5°C. U međuvremenu pripremam sve za prvo all grain kuhanje. Napravio sam jos jedan fermentor od 32l od kante za med, a ovih dana bi trebao uloviti vremena da kupim i preradim hladnjak za ukomljavanje od isto 32 l. Imam 5 kg marris otter slada, i po 100g Cascade I citre za odabrat a kvasac safale-05. Planiram za prvi put raditi smash pa trenutno tražim i neki smash IPA recept Smile
Jupi, zombie dust clone, ima recept na forumu
Find Odgovori
FrendPero Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Dec 2018
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Muntins ekstrakt IPA
This post was last modified: 26.12.2018, 08:32 by FrendPero.
Pozdrav ekipa.Ekstrakt bi ovih dana trebao na punjenje u boce. Sa jednim dijelom (10l) cu se poigrati pa ce dobiti ekstrakt hmelja. No da prijedem na stvar. Kroz sljedeći tjedan bi trebao doći prvi pravi Brew day. Koristio sam BrewR aplikaciju za pomoć pri izračunu.


Recipe specifics:

Style: American IPA
Batch size: 20,0 l
Boil volume: 32,0 l
OG: 1,059
FG: 1,015
Bitterness (IBU): 42,3
Color (SRM): 6,4
ABV: 5,9%

Grain/Sugars:

5,00 kg Maris Otter Malt, 100,0%

Hops:

5,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) 60 min, 7,8 IBU
10,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) 30 min, 11,9 IBU
20,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) 15 min, 15,4 IBU
20,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) 5 min, 6,2 IBU
15,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) 1 min, 1,0 IBU
30,00 g Citra (AA 12,0%, Pellet) dry hop

Yeast/Misc:

American Ale yeast, 1,0 unit(s), Yeast

E sad, Dali mi postava hmelja ima smisla. Vodio sam se po zobie clonu

I zaboravio sam napisati da bi po uzoru na kolegu s foruma izvadio litru komine i kuhao ju sat vremena te bi ju dodao pred kraj kuhanja
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools