Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PRVO MODRIČKO PIVO
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(07.03.2019, 08:00 )prokrustMd Wrote: Sinoć smo otvorili prve boce i sve je uredno osim sto nekontrolisano pjeni. Jedna je flaša komplet izašla prilikom otvaranja,a ostale lagano ali dugo pjene nakon skidanja cepa.
Da li je previše šećera ubačeno u flašice? Kupili smo dozator u svezapivo racunajuci da je to to.
Da li je moguce da se sredi pritisak hladjenjem ili nekim drugim procesom?
Inače,pivo je dobro,nije previše gazirano,pjena je postojana,aroma vrhunska,samo sto se mora otvarati u tuš kabini Smile
probaj ohladiti dobro pa onda otvarati i točiti...
a što se tiče dozatora/vage il kako ko već mjeri količinu šećera za karbonizaciju koju dodaje dobro je vagati 1g manje po litri ja npr idem na 6-7 i bude sve ok...a u početku sam imao problema sa 7-8g/l ...
(kad su grame u pitanju pretpostavka je da niko od nas nema zlatarsku vagu )
i veoma bitna stvar je određivanje kraja primarne fermentacije i kada flaširati,,, a to se vremenom ˝skuži˝ na svojoj opremi i sa količinama, temperaturama receptima i kvascima sa kojima radimo uz naravno konstatantan fg u zadnja dva mjerenja.
Ovo gore je sve laički rečeno riječima jednog amatera , ako želiš profesionalno odraditi poso onda bi morao početi računati zapreminu co2 u pivu i na osnovu određenog stila piva kalkulisati i ganjati co2 volumes
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 08.03.2019, 08:43 by prokrustMd.
Dobro je Smile
Vjerovatno se malo i izmućkalo dok sam dovezao od pivarskoj saborca.
Sad kad je hladno,vrh!

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 13.04.2019, 02:12 by prokrustMd.
Posle prvobitnih turica od 18l i 40l apetiti i potrebe su nam narasle kao planine Smile pa smo odlučili povecati proizvodne kapacitete srazmjerno potrošnji. U planu nam je napraviti HERMS za 80l piva. Naslli smo lonac od 100l sa duplim dnom za kuvanje u Hrvatskoj,zanima nas da li se ostale dvije posude sistema mogu napraviti od inox bacvi?
Cijena je dosta niza od lonaca,a posto bi se voda u njima zagrijavala pomocu električnih grijaca,ne bi smetalo to sto su im stijenke tanke.Koji kapacitet bi trebao biti kod tih bacvi?

Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(13.04.2019, 02:01 )prokrustMd Wrote: Posle prvobitnih turica od 18l i 40l apetiti i potrebe su nam narasle kao planine Smile pa smo odlučili povecati proizvodne kapacitete srazmjerno potrošnji. U planu nam je napraviti HERMS za 80l piva. Naslli smo lonac od 100l sa duplim dnom za kuvanje u Hrvatskoj,zanima nas da li se ostale dvije posude sistema mogu napraviti od inox bacvi?
Cijena je dosta niza od lonaca,a posto bi se voda u njima zagrijavala pomocu električnih grijaca,ne bi smetalo to sto su im stijenke tanke.Koji kapacitet bi trebao biti kod tih bacvi?

Količinu skuhanog piva ti određuje veličina BK (boil ketle) i Mash tuna (posuda za ukomljavanje). Ako hoćeš 80 litara kuhanje onda ti MT treba biti istog volumena ili malo manji. Mogao bi koristiti posudu manju za 10 litara ali to je donja granica. Kod ukomljavanja većih piva falilo bi ti prostora u MT. MT mozeš napraviti od inox lonca iz firme ezio inox, zagrijavati vodu za ukomljavanje u BK. 100 litara BK ti je taman za 75-80 litara gotovog piva, kod mene je isti sistem tako da znam šta te čeka. Bez kvalitetne pumpe će ti biti problem za kuhanje tolike količine. Pitaj šta te još intersuje. Pivili beer-chugger
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ovakav je plan (sve sugestije za ispravku dobrodošle):
*HLT- inox bačva 100l, grijač 2,5kW,stc100 za regulaciju temperature,dva termometra,inox spirala 50sst,slavina,slavina,spojnice,izolacija bačve;
*MLT- inox bačva 100l, lažno dno, bazuka, inox tuš,dva termometra na različitim visinama, slavina, spojnice, izolacija bačve;
*BK- inox lonac 100l sa debelim dnom, termometar, izolacija lonca.
*Pumpa, silikonska crijeva, brze spojke, bakarni kuler, plinski plamenik.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

PRVO MODRIČKO PIVO
Malo ti je taj grijac za 100 litara.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 14.04.2019, 03:19 by prokrustMd.
(14.04.2019, 03:01 )zlimfur Wrote: Malo ti je taj grijac za 100 litara.

Koliko bi mi kW bilo dovoljno?
Kontao sam ugrijati vodu do nekih 65*C u loncu na plin i onda dogrijati na el.grijač za potrebe ukomljavanje.

,,Bez kvalitetne pumpe će ti biti problem za kuhanje tolike količine."

Koju pumpu/pumpe da ganjamo?
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(14.04.2019, 03:18 )prokrustMd Wrote:

Kontao sam ugrijati vodu do nekih 65*C u loncu na plin i onda dogrijati na el.grijač za potrebe ukomljavanje.

Rover 20B
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(14.04.2019, 03:18 )prokrustMd Wrote:

ako ćeš koristiti plin za da ugriješ do recimo 65-70 vodu koju ćeš koristiti za ukomljavanje, odnosno posle drugu vodu za ispiranje onda možda ovo 2,5 kw može i proći.
Ja imam kazan od 110 litara izolovana vanjska strana (Znači kad kuha sa vanjskog zida komotno možeš držati ruku na njemu ) unutra je termol ulje i tri grijača od po 1,66 KW (značu ukupno 5 kw-kao dva tvoja) i otprilike na nekih 73 c podigne temperaturu vode za ukomljavanje za 1h-vodu koju sipam je nekih 10-15c,...Posle ukomljavanja i ispiranja treba mu 1-1,5 h da prokuha...ovo pišem samo da se možeš orjentisati...
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

ja sam na hlt od 60 litara stavio grijac od 3kw.. na klarstein mundschenk xxl (50 litara max) je isto tako grijac od 3kw..

na tvom mjestu ja bi stavio minimalno dva ta tvoja od 2.5kw.. snagu mozes uvijek smanjit, a tesko ces dodat jednom kad sve bude gotovo.. Wink
WWW Find Odgovori
pemac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ovdje imate zgodne okvirne računice da vidite gdje ste sa vremenom i kW

http://processheatingservices.com/water-...alculator/
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Valja li ovo?

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools