Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Temperature fermentacije
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Temperature fermentacije
(19.04.2019, 09:51 )euro207 Wrote: Da li je neko pratio temperaturu fermentacije tako što je na fermentor (pvc) zalijepio akvarijumski trakasti termometar?
Dobro radi
Find Odgovori
ninoid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation: 0 Location: Zadar
RE: Temperature fermentacije
Evo da osvježim i vratim temu na mamurluk, prvenstveno glavobolju.

Ja nemam kontrolu fermentacije ni cold crash i ljetos sam pravio dobra piva sa US-05 na 27'C (temperatura fermentera). Istina, moja piva su do 5,5% ABV i uvijek su Ale, ali glavobolje je znalo biti samo kod neodrađenog piva koje nije barem pet dana prije toga odležalo u hladnjaku. Mislim da hlađenje u bocama znatno smanji aktivnost kvasca i time vjerojatno i acetaldehid.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Temperature fermentacije
kontrola fermentacije je veliki skok u kvaliteti piva svakog kucnog pivara. gledaj da to sto prije uvedes. sam ces primijetiti razliku.

za us-05 na 27°C ti samo mogu reci da je tu bilo visih alkohola i estera koliko hoces.. sad, ako se to tebi svidja, to je ok, ali vidjeces kad jednom budes kontroliso fermentaciju da to nije bilo to.. Wink
WWW Find Odgovori
ninoid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation: 0 Location: Zadar
RE: Temperature fermentacije
(20.05.2019, 09:14 )zlimfur Wrote: kontrola fermentacije je veliki skok u kvaliteti piva svakog kucnog pivara. gledaj da to sto prije uvedes. sam ces primijetiti razliku.

za us-05 na 27°C ti samo mogu reci da je tu bilo visih alkohola i estera koliko hoces.. sad, ako se to tebi svidja, to je ok, ali vidjeces kad jednom budes kontroliso fermentaciju da to nije bilo to.. Wink

Pravio sam ja sa tim kvascem i na 18'C pa znam o čemu govoriš, ali trenutno nemam gdje smjestiti hladnjak za kontrolu fermentacije, a vjerojatno još duže vrijeme neču imati gdje. Probati ću ovo ljeto sa majicom, lavorom vode i ventilatorom, ali sam ćuo da to ne može spustiti više od par stupnjeva.

Osuđen sam na Saison ljeti, ali ne bunim se.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Temperature fermentacije
probaj nabaviti kveik kvasac. njemu stima i 35 stepeni.. Wink
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools