ninoid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation:
0
Location: Zadar
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(25.05.2019, 12:12 )Stane Wrote: Tko priča o sofisticiranoj opremi? ( kod mene su email lonci za kuhanje, ima i inox ali kada kuham ture od 23 litre onda kuham u email loncu, plastični fermentori i najjednostavnija oprema, čitaj najjeftinija a da zadovoljava standarde)
Kakva vojnička disciplina?, svi mi eksperimentiramo i to svakako podržavamo ali nikako ne da Us-05 fermentira na 35c, može ali sigurno neće biti
Ako odredim dan za kuhanje onda mi je potpuno svejedno da li ću ostati na kuhanju 4 ili 9 sati.
Svi imaju pravo izbora a ti ako ne želiš skuhati bolje pivo onda kuhaj što god hoćeš
Zapravo ne radim ni ja puno drugačije nego ti samo što ja radim BIAB bez ispiranja (60 minuta + 10 minuta mash out), kuham 20 minuta (+ 20 minuta hopstanda i da se ohladi ispod 80'C da ga mogu preliti u plastični fermenter) i hladim prirodnim putem (no chill) u zatvorenom fermenteru pa sutradan uspem kvasac i stavim vrenjaču.
Nije US-05 radio na 35'C (BE-134 je na 33'C) nego na 27'C što unutar najnovijih fermentisovih preporuka da taj kvasac radi do 28'C. I nije bilo nikakvih estera (upoznao sam estere sa S-04 na 22'C) niti je pivo bilo drugačije nego kada sam ga radio na 20'C.
Znam da bi bilo bolje da mogu regulirati temperaturu fermentacije (kod mene je već sada 25'C preko dana), ali u stanu jednostavno nema mjesta za frižider pa čak niti za neku banjicu da ga vodom hladim. Ali, sada će BE-134 i M29 doći na red do jeseni.
|
|
|
ninoid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation:
0
Location: Zadar
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
Izgleda da sam nepravedno optužio dry hop za nered u fermenteru.
Danas točim drugu turu i slićna stvar kao i kod ove, možda malo bolja. I onda se sjetim da sam kod ove dvije ture prvi put koristio irsku mahovinu i da su to što vidim nakupine proteina koje nisam zalijepio za dno pomoću cold crasha ili želatine. Dry hop je samo dao neki zelenkasti ton kod prošle ture.
Eto, čovjek se uči dok je živ.
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(26.05.2019, 04:11 )ninoid Wrote: Izgleda da sam nepravedno optužio dry hop za nered u fermenteru.
Danas točim drugu turu i slićna stvar kao i kod ove, možda malo bolja. I onda se sjetim da sam kod ove dvije ture prvi put koristio irsku mahovinu i da su to što vidim nakupine proteina koje nisam zalijepio za dno pomoću cold crasha ili želatine. Dry hop je samo dao neki zelenkasti ton kod prošle ture.
Eto, čovjek se uči dok je živ.
Za nisi izvadio nakupine proteina na pola cold crasha iz bureta?
Uzmeš neku rukavicu, da ti se ne zavuku proteini ispod noktiju, pa sastruzes sa dna bureta te proteine, najbolje je nekom čarapom. Da ne bi inficirao pivo i da ne bi bilo dlaka u flašama, obavezno depiliraj ruku koju umočiš u pivo. Možeš depilirati i drugu ruku, da te ne gledaju čudno kada nosiš kratke rukave...
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(26.05.2019, 09:23 )bhgr1 Wrote: (26.05.2019, 04:11 )ninoid Wrote: Izgleda da sam nepravedno optužio dry hop za nered u fermenteru.
Danas točim drugu turu i slićna stvar kao i kod ove, možda malo bolja. I onda se sjetim da sam kod ove dvije ture prvi put koristio irsku mahovinu i da su to što vidim nakupine proteina koje nisam zalijepio za dno pomoću cold crasha ili želatine. Dry hop je samo dao neki zelenkasti ton kod prošle ture.
Eto, čovjek se uči dok je živ.
Za nisi izvadio nakupine proteina na pola cold crasha iz bureta?
Uzmeš neku rukavicu, da ti se ne zavuku proteini ispod noktiju, pa sastruzes sa dna bureta te proteine, najbolje je nekom čarapom. Da ne bi inficirao pivo i da ne bi bilo dlaka u flašama, obavezno depiliraj ruku koju umočiš u pivo. Možeš depilirati i drugu ruku, da te ne gledaju čudno kada nosiš kratke rukave...
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
https://www.homebrewtalk.com/forum/threa...ce.666342/
Omg. Ninoide, objasni ljudima prvo kako kuhas, da imas svoju teoriju I procedure, pa onda trazi pomoc i savjete..
Kad si reko da mislis da je zbog mahovine, ja sam skonto da ti ukomljavas, kuhas I fermentiras u istom sudu bez ijednog pretakanja.
Ako je to tako, to ti je diletantski dibidus. Ima ljudi koji ispod kuhinjskog prozora na pola kvadrata naprave vrhunsko pivo. Nedostatak prostora nije izgovorza neznanje..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
ninoid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation:
0
Location: Zadar
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
Iz nekog razloga je ova priča otišla u nekom čudnom smjeru.
Ni u jednom trenutku nisam rekao da ja ili bilo tko drugi tko je pio moje pivo nije zadovoljan njime i kakve ja to posebne teorije i principe imam nije mi baš jasno. To su sve varijacije na temu i to je največa prednost ovog hobija što se rezultati mogu postići na različite načine.
U par postova prije sam objasnio svoj način rada.
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
Dry Hop - loše iskustvo
Nisi nigdje objasnio kako kuhas.
Sori, ali neko ko poslije 30 tura ubacuje pelet po pelet hmelja kroz otvor za vrenjacu da bi suho hmeljio pivo ne bi trebo raditi "varijacije na temu" nego se zadati u citanje I ovog I svih drugih foruma na kojima se provaljujes.
Ako ubacis mahovinu u kazan u kojem kljuca sladovina, mahovina veze vecinu smeca koje ne zelis u svom fermentoru. Ali, kod tebe sve ostane u kazanu I tako fermentiras (nadam se da mi je pretpostavka tacna, jer u slucaju da mahovinu ubacujes u fermentor nakon sto si pretocio pivo, nema nade za tebe I predlozio bi ti da se bavis aviomodelarstvom, registrujes na njihov forum I odes njih zajebavat) I na kraju se cudis odakle silni talog od kojeg ti se jos I povraca..
Volio bih vidjeti sliku tvoje opreme, piva u pripremi I gotovog proizvoda.. zbilja me zanima..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 08:42 )zis Wrote: ovdje se neko zajebava sa kuhanjem piva a neko se upalio kao kandilj. Popustite ga očito se pravi najpametniji, imao sam takvih par koji su počeli od početka pametovati što to tako, što nije ovako, može li bez boil-a od sat vremena itd.. Na kraju svi odustali ili su došli na kuhanje da vide kako to ispravno treba raditi. Pivili vi meni
tema je "dry hop - lose iskustvo", ali je u ovom slucaju dry hop samo vrh ledenog brijega.
vecina ljudi ovdje koji suho hmelje imaju vise nego odlicna iskustva, tako da je bitno zbog ljudi koji ce poslije doci na ovu temu, da se zna zbog cega ovo "lose iskustvo"..
ninoid je ocigledno otporan na savjete i u velikoj zabludi.
|
|
|
Mater
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation:
2
Location: S
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 09:48 )zlimfur Wrote: (27.05.2019, 08:42 )zis Wrote: ovdje se neko zajebava sa kuhanjem piva a neko se upalio kao kandilj. Popustite ga očito se pravi najpametniji, imao sam takvih par koji su počeli od početka pametovati što to tako, što nije ovako, može li bez boil-a od sat vremena itd.. Na kraju svi odustali ili su došli na kuhanje da vide kako to ispravno treba raditi. Pivili vi meni
tema je "dry hop - lose iskustvo", ali je u ovom slucaju dry hop samo vrh ledenog brijega.
vecina ljudi ovdje koji suho hmelje imaju vise nego odlicna iskustva, tako da je bitno zbog ljudi koji ce poslije doci na ovu temu, da se zna zbog cega ovo "lose iskustvo"..
ninoid je ocigledno otporan na savjete i u velikoj zabludi.
Sram me je kada se sjetim kakve sam sve gluposti radio u pocetku,Uzas zivi!
Ali i dalje sam citao vas i druge forume,kopao trazio,skidao PDF knjige,gledao/citao,zalijepio se za brulosophyja i naravno kuhao.
Bojim se da ninoid u zivotu nije skuhao pivo,niti zna kako se to radi.
Svaki čovjek ima svoj blues!
|
|
|