Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dry Hop - loše iskustvo
ninoid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation: 0 Location: Zadar
RE: Dry Hop - loše iskustvo
OK.
Završimo ovu temu jer je otišla u sasvim pogrešnom smjeru, a izvorni problem je riješen (nije ga ni bilo, ali sam se prenaglio pa dobio po ušima. Tu sam si sam kriv.).

Vaš je način sigurno bolji pa nema potrebe da se zamarate mojim (iako ja ne vidim neke bitne razlike).
Popijmo pivo.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Dry Hop - loše iskustvo
iščito sam veliki broj tvojih postova na pivarstvo.info. u jednom postu sam sebe ubijediš kako je to što si napravio odlično, pa kroz par dana kažeš nećeš to nikad više raditi. i uporno se pitaš zašto ti ovo ili ono ne valja, a nijednom nisi skuho pivo kako treba.

razumijem kad neko voli eksperimentisati, ali koji đavo onda tražiš pomoć i pitaš se šta ti nije ispalo ok, ako si svjestan da radiš nešto naopako po tom nekom tvom načinu iako kažeš da je naš bolji, ali opet kažeš ti ne vidiš neke bitne razlike?

ili možda nisi? ili nas samo zajebavaš?

prije sljedećeg posta probaj skuhati pivo. znači ukomljavanje minimalno 60 minuta. kuhanje minimalno 60 minuta. pokušaj riješiti aktivno hlađenje. ubaci kvasac kad sladovina bude na 18°C. iskontroliši temperaturu fermentacije. sačekaj 10ak dana. uradi cold crash najmanje 3-4 dana. sačekaj refermentaciju u flašama barem 10 dana. i dođi na forum i ispričaj kakvo je pivo.

sve mimo toga, ne jebi nas džaba.

------------------------

ovo ti je jedan od primjera kako radiš kako ne treba:

"..Nakon dva tjedna fermentacije sa W-34/70 na 26'C i 11 dana u bocama (od čega jedan u hladnjaku), danas sam probao prvu bocu mog Dark Lagera (inače, No Boil / No Chill) i mogu reći da sam ugodno iznenađen koliko je miris i okus čist. .."

a onda poslije dvije sedmice pišeš:
"..Moj lager koji je fermentirao na 26'C od prvog dana nije bio tako loš na početku, ali je postao puno gori. Okus je loš, ali smrad je još gori. Esteri su nabujali ili se pokvarilo na ovoj vručini.
Izlio sam ga odvod.

Nikada više lager kvasac na visoku temperaturu. Držati ću se ja ale. Pošto je vruče (kod mene u stanu već preko 30'C) na red dolaze Saisoni..."

da si bilo koga od nas pito ili ovdje na forumu (ili na pivarstvo.info) uložio pet minuta i provjerio kako se ponaša W34/70 na preko 15 stepeni, ne bi kuho tu turu i poslije je prolio u odvod.

jedino ako nisi neki mazohista, pa baš želiš svaku pivarsku grešku lično da isprobaš, onda samo žeži.
WWW Find Odgovori
ninoid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation: 0 Location: Zadar
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 01:39 )zlimfur Wrote: iščito sam veliki broj tvojih postova na pivarstvo.info. u jednom postu sam sebe ubijediš kako je to što si napravio odlično, pa kroz par dana kažeš nećeš to nikad više raditi. i uporno se pitaš zašto ti ovo ili ono ne valja, a nijednom nisi skuho pivo kako treba.

razumijem kad neko voli eksperimentisati, ali koji đavo onda tražiš pomoć i pitaš se šta ti nije ispalo ok, ako si svjestan da radiš nešto naopako po tom nekom tvom načinu iako kažeš da je naš bolji, ali opet kažeš ti ne vidiš neke bitne razlike?

ili možda nisi? ili nas samo zajebavaš?

prije sljedećeg posta probaj skuhati pivo. znači ukomljavanje minimalno 60 minuta. kuhanje minimalno 60 minuta. pokušaj riješiti aktivno hlađenje. ubaci kvasac kad sladovina bude na 18°C. iskontroliši temperaturu fermentacije. sačekaj 10ak dana. uradi cold crash najmanje 3-4 dana. sačekaj refermentaciju u flašama barem 10 dana. i dođi na forum i ispričaj kakvo je pivo.

sve mimo toga, ne jebi nas džaba.

------------------------

ovo ti je jedan od primjera kako radiš kako ne treba:

"..Nakon dva tjedna fermentacije sa W-34/70 na 26'C i 11 dana u bocama (od čega jedan u hladnjaku), danas sam probao prvu bocu mog Dark Lagera (inače, No Boil / No Chill) i mogu reći da sam ugodno iznenađen koliko je miris i okus čist. .."

a onda poslije dvije sedmice pišeš:
"..Moj lager koji je fermentirao na 26'C od prvog dana nije bio tako loš na početku, ali je postao puno gori. Okus je loš, ali smrad je još gori. Esteri su nabujali ili se pokvarilo na ovoj vručini.
Izlio sam ga odvod.

Nikada više lager kvasac na visoku temperaturu. Držati ću se ja ale. Pošto je vruče (kod mene u stanu već preko 30'C) na red dolaze Saisoni..."

da si bilo koga od nas pito ili ovdje na forumu (ili na pivarstvo.info) uložio pet minuta i provjerio kako se ponaša W34/70 na preko 15 stepeni, ne bi kuho tu turu i poslije je prolio u odvod.

jedino ako nisi neki mazohista, pa baš želiš svaku pivarsku grešku lično da isprobaš, onda samo žeži.

Ajde kada nastavljamo mimo teme.
Meni ti je ovaj tip i njegovi pivska biblija. Ponovio sam nekoliko njegovih eksperimenata, između ostalog i ovaj. Iako je u početku izgledalo da mi je uspio, na kraju nije ispalo dobro. Fora je u tome da to sa tim lager kvascem radi na 28'C samo sam ja zeznuo jer sam stavio jednu umjesto dvije vrećice kvasca i, vjerojatno, radi toga što nisam odradio lagering period na niskoj temperaturi (to nemam kako). Sada radim po njegovom Short & Shoddy načinu i, iako ime ne ulijeva povjerenje, napravio sam desetak tura tako i sve su bila dobra piva. Neču reći odlična da se netko ne uvrijedi.

Ovo što ti savjetuješ teško mogu ispuniti jer nemam uvjete. Posebno cold crash. Radio sam ja pivo sa US-05 zimi na 19'C i ljeti na 27'C i garantiram da je razlika bila minimalna.

Inače, postoji tehnika kod koje se kuha i fermentira u istom loncu (One Pot Brewing), ali ja ne radim tako. Kuham BIAB u plastičnom loncu u koji sam ugradio grijač (nešto ovakvo) u kupatilu (nažalost, bez prozora), a fermenter mi stoji kod ormarića za cipele u predsoblju.

Što se tiče No Boil, ima ljudi koji se hvale da često tako rade i da im je pivo super. I meni je to uspijevalo, ali već nakon mjesec dana od flaširanja bi se stalo kvariti, a i nisam bio zadovoljan sa gorčinom. Tu tehniku više ne prakticirima od kada sam ugradio jači ventilator u kupatilu. Moji ukućani nisu baš presretni sa mirisom i isparavanjem kod kuhanja pa se moram tome prilagoditi. Kada počnem kuhati kod prijatelja (pitanje kada jer i tamo ima problema sa strujom i vodom) to bi trebalo biti riješeno, a možda uspijem naći mjesto i za hladnjak pa ću moći kontrolirati fermentaciju i raditi cold crash.
Iskreno, nisam nezadovoljan i ovime što imam.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 03:50 )ninoid Wrote:
(27.05.2019, 01:39 )zlimfur Wrote: iščito sam veliki broj tvojih postova na pivarstvo.info. u jednom postu sam sebe ubijediš kako je to što si napravio odlično, pa kroz par dana kažeš nećeš to nikad više raditi. i uporno se pitaš zašto ti ovo ili ono ne valja, a nijednom nisi skuho pivo kako treba.

razumijem kad neko voli eksperimentisati, ali koji đavo onda tražiš pomoć i pitaš se šta ti nije ispalo ok, ako si svjestan da radiš nešto naopako po tom nekom tvom načinu iako kažeš da je naš bolji, ali opet kažeš ti ne vidiš neke bitne razlike?

ili možda nisi? ili nas samo zajebavaš?

prije sljedećeg posta probaj skuhati pivo. znači ukomljavanje minimalno 60 minuta. kuhanje minimalno 60 minuta. pokušaj riješiti aktivno hlađenje. ubaci kvasac kad sladovina bude na 18°C. iskontroliši temperaturu fermentacije. sačekaj 10ak dana. uradi cold crash najmanje 3-4 dana. sačekaj refermentaciju u flašama barem 10 dana. i dođi na forum i ispričaj kakvo je pivo.

sve mimo toga, ne jebi nas džaba.

------------------------

ovo ti je jedan od primjera kako radiš kako ne treba:

"..Nakon dva tjedna fermentacije sa W-34/70 na 26'C i 11 dana u bocama (od čega jedan u hladnjaku), danas sam probao prvu bocu mog Dark Lagera (inače, No Boil / No Chill) i mogu reći da sam ugodno iznenađen koliko je miris i okus čist. .."

a onda poslije dvije sedmice pišeš:
"..Moj lager koji je fermentirao na 26'C od prvog dana nije bio tako loš na početku, ali je postao puno gori. Okus je loš, ali smrad je još gori. Esteri su nabujali ili se pokvarilo na ovoj vručini.
Izlio sam ga odvod.

Nikada više lager kvasac na visoku temperaturu. Držati ću se ja ale. Pošto je vruče (kod mene u stanu već preko 30'C) na red dolaze Saisoni..."

da si bilo koga od nas pito ili ovdje na forumu (ili na pivarstvo.info) uložio pet minuta i provjerio kako se ponaša W34/70 na preko 15 stepeni, ne bi kuho tu turu i poslije je prolio u odvod.

jedino ako nisi neki mazohista, pa baš želiš svaku pivarsku grešku lično da isprobaš, onda samo žeži.

Ajde kada nastavljamo mimo teme.
Meni ti je ovaj tip i njegovi pivska biblija. Ponovio sam nekoliko njegovih eksperimenata, između ostalog i ovaj. Iako je u početku izgledalo da mi je uspio, na kraju nije ispalo dobro. Fora je u tome da to sa tim lager kvascem radi na 28'C samo sam ja zeznuo jer sam stavio jednu umjesto dvije vrećice kvasca i, vjerojatno, radi toga što nisam odradio lagering period na niskoj temperaturi (to nemam kako). Sada radim po njegovom Short & Shoddy načinu i, iako ime ne ulijeva povjerenje, napravio sam desetak tura tako i sve su bila dobra piva. Neču reći odlična da se netko ne uvrijedi.

Ovo što ti savjetuješ teško mogu ispuniti jer nemam uvjete. Posebno cold crash. Radio sam ja pivo sa US-05 zimi na 19'C i ljeti na 27'C i garantiram da je razlika bila minimalna.

Inače, postoji tehnika kod koje se kuha i fermentira u istom loncu (One Pot Brewing), ali ja ne radim tako. Kuham BIAB u plastičnom loncu u koji sam ugradio grijač (nešto ovakvo) u kupatilu (nažalost, bez prozora), a fermenter mi stoji kod ormarića za cipele u predsoblju.

Što se tiče No Boil, ima ljudi koji se hvale da često tako rade i da im je pivo super. I meni je to uspijevalo, ali već nakon mjesec dana od flaširanja bi se stalo kvariti, a i nisam bio zadovoljan sa gorčinom. Tu tehniku više ne prakticirima od kada sam ugradio jači ventilator u kupatilu. Moji ukućani nisu baš presretni sa mirisom i isparavanjem kod kuhanja pa se moram tome prilagoditi. Kada počnem kuhati kod prijatelja (pitanje kada jer i tamo ima problema sa strujom i vodom) to bi trebalo biti riješeno, a možda uspijem naći mjesto i za hladnjak pa ću moći kontrolirati fermentaciju i raditi cold crash.
Iskreno, nisam nezadovoljan i ovime što imam.
Ja kada kuham (a vjerujem i kod drugih )sladovinu je nezaboravan doživljaj.Ja čak sada zatvorim garažu da se "ugušim"u mirisu !Nemoj samo podrigivati u društvu poslije tog piva jer mislim da ne poštuješ pravilne procedure.Ja kuham 6-7god i volio bi da me neko nasavjetuje
Find Odgovori
Poljo Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Aug 2016
Reputation: 1 Location: Zagreb
RE: Dry Hop - loše iskustvo
[Image: zC3yxb4.png]
Zadnji put ikad da koristim dry hop.. pa ovo je užas. Jadni ti ljudi sljedeći vikend koji će to morat pit.. a i oni tjedan iza na majevici.. njih mi je posebno žao.
neki ne baš normalan lik iz križevaca mi uvalio neke vrečice, piše nešto citra, al piše i nešto cryo, kao citra se sakrio? dodao ja idaho, svih sedam, i el dorado, pa ga možda nađemo, živjeli Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 10:59 )Poljo Wrote: [Image: zC3yxb4.png]
Zadnji put ikad da koristim dry hop.. pa ovo je užas. Jadni ti ljudi sljedeći vikend koji će to morat pit.. a i oni tjedan iza na majevici.. njih mi je posebno žao.
neki ne baš normalan lik iz križevaca mi uvalio neke vrečice, piše nešto citra, al piše i nešto cryo, kao citra se sakrio? dodao ja idaho, svih sedam, i el dorado, pa ga možda nađemo, živjeli Big Grin
Em pivo bude gotovo za pet dana em vrhunsko a baš izgleda najmanje 10x više za povraćanja a još i neka žica viriSad
Kako to postižeš sa željezom u pivu, koje je kuhano u stanu i fermentirano u istom tom stanu????
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Dry Hop - loše iskustvo
Preporučujem enterofuril. Pomaže.. Wink

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Poljo Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Aug 2016
Reputation: 1 Location: Zagreb
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(27.05.2019, 11:17 )Stane Wrote: Kako to postižeš sa željezom u pivu, koje je kuhano u stanu i fermentirano u istom tom stanu????
To ti je nova tehnika, single apartment brewing.
Najbolje je kad se i popije u istom tom stanu.
Find Odgovori
VladaNS Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Serbia
RE: Dry Hop - loše iskustvo
Tema koja se cita uz pivo drinking-beer Big Grin
Find Odgovori
Poljo Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Aug 2016
Reputation: 1 Location: Zagreb
RE: Dry Hop - loše iskustvo
Žao mi je što ovo morate vidjet, eto meni došlo malo mučno, skoro sam povratio.
[Image: EfiJutr.png]
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Dry Hop - loše iskustvo
jel komoda rucni rad ili je oriolik serijska proizvodnja?
WWW Find Odgovori
Poljo Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Aug 2016
Reputation: 1 Location: Zagreb
RE: Dry Hop - loše iskustvo
This post was last modified: 29.05.2019, 12:42 by Poljo.
Uz ovakve probleme u pivu ti uspjevaš vidjet komodu?!
[Image: iIAhEth.png]

Bacam sad neku matematiku, ako se na 15g dry hopa izgubi litra piva, znači li to da ću na 200g izgubit 13 litara? HuhHuhHuh
Ostat će mi jedva 7 litara od 20 Sad
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 13 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools