Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnićki problemi
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Početnićki problemi
Mozda jos jednom da ga protjeras, bice bolje. Ovako bi mogao imati slabu iskoristivost (oko 50 do 60%).
WWW Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
Početnićki problemi
Slažem se, proćeraj još jednom jer je ovo pregrubo.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
Ekipo

molio bih vas za pomoć.

Flaširao sam Porter i dešava se sljedeća situacija. Kada otvorim pivo (sobna temperatura), dakle, pivo nije ohlađeno, iz flaše odmah nakon što je otvorim kao vulkan izbija pjena. Zatim kada pivo uspem u čašu pjena je dobra i postojana (vidi sliku).

Ukoliko pivo ohladim, tj. ostavim ga preko noći u frižideru, sutradan ono postane doooobro gazirano a balončići CO2 za tren oka ubiju pjenu u čaši. Nema pjene ni na vidiku!!!

Šta sam pogrešno uradio? Da li sam pregazirao pivo ili isto nije dovoljno odležalo (u flašama je nekih 15-tak dana)?

Unaprijed hvala na odgovoru!


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
definitvno zvuci ko da je pregazirano. kako si gaziro?
WWW Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
(06.10.2019, 09:12 )zlimfur Wrote: definitvno zvuci ko da je pregazirano. kako si gaziro?

Radio sam krausening. Po nekoj tablici koju imam to je nekih oko 3,4% gaziranosti.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
(06.10.2019, 10:01 )PejaPivopija Wrote:
(06.10.2019, 09:12 )zlimfur Wrote: definitvno zvuci ko da je pregazirano. kako si gaziro?

Radio sam krausening. Po nekoj tablici koju imam to je nekih oko 3,4% gaziranosti.

ako mislis na crausen priming ta metoda nije nikako preporucljiva za flase, posebno ne, ako je radis prvi put. budi oprezan s tim flasama.

ovu sam metodu zapratio kod svaba, jer se oni drze svog reinheitsgebota, ali to uglavnom rade sa kegovima.
WWW Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
[/quote]
ako mislis na crausen priming ta metoda nije nikako preporucljiva za flase, posebno ne, ako je radis prvi put. budi oprezan s tim flasama.
[/quote]

Hvala ti, svakako ću pripazit. Treći put radim na taj način , da to je crausen priming.
Žalili se kolege na prošloj turi da bi trebalo biti više gazirano, te da ne osvježava dovoljno. Ovo osvježava ko Sarajevski kiseljak. Ako flaše prežive sledeća tura bi trebala biti OK.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Početnićki problemi
This post was last modified: 07.10.2019, 07:09 by Dola.
Tople preporuke da batališ to sa gaziranjem šećerom/sladovinom. Force carbonation je mnogo bolja opcija. Brz i tačan način. Možda neka belgijska piva podrazumijevaju refermentaciju u boci - sve ostalo može na fors karb. Šećer promjeni svu matematiku - pojača alkohol i stanji tijelo pivu, taloga je znatno više.
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
(07.10.2019, 07:05 )Dola Wrote: Tople preporuke da batališ to sa gaziranjem šećerom/sladovinom. Force carbonation je mnogo bolja opcija. Brz i tačan način. Možda neka belgijska piva podrazumijevaju refermentaciju u boci - sve ostalo može na fors karb. Šećer promjeni svu matematiku - pojača alkohol i stanji tijelo pivu, taloga je znatno više.

Ma znam, ali još nisam kompletirao sistem. Do sada sam uspio nabaviti kegove, bocu i manometar. Skupa je ovo rabota Smile))))
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
Planiram za vikend praviti vanilla porter sa burbonom.

Molio bih iskusnije za pomoć. Koliki FG je idealan da pivo ne bude preslatko, konkretno porter? Znam da je to stvar percepcije ali vi ste bili na milion fešti i takmičenja, kakvi su vaši zaključci?
[/align]
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Početnićki problemi
(17.10.2019, 07:20 )PejaPivopija Wrote: Planiram za vikend praviti vanilla porter sa burbonom.

Molio bih iskusnije za pomoć. Koliki FG je idealan da pivo ne bude preslatko, konkretno porter? Znam da je to stvar percepcije ali vi ste bili na milion fešti i takmičenja, kakvi su vaši zaključci?
[/align]
OG-1,048-50, Fg-1,012, manje više je najbitnije da tinktura bude dobra, od svih vanilla portera što sam probao samo dva su bila baš vrhunska, svim ostalim je većinom falilo arome vanilije.
Kolega Akurto je skuhao vrhunski vanilla porter i postavio je recept na forumubeer
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Početnićki problemi
(17.10.2019, 08:53 )Stane Wrote:
(17.10.2019, 07:20 )PejaPivopija Wrote: Planiram za vikend praviti vanilla porter sa burbonom.

Molio bih iskusnije za pomoć. Koliki FG je idealan da pivo ne bude preslatko, konkretno porter? Znam da je to stvar percepcije ali vi ste bili na milion fešti i takmičenja, kakvi su vaši zaključci?
[/align]
OG-1,048-50, Fg-1,012, manje više je najbitnije da tinktura bude dobra, od svih vanilla portera što sam probao samo dva su bila baš vrhunska, svim ostalim je većinom falilo arome vanilije.
Kolega Akurto je skuhao vrhunski vanilla porter i postavio je recept na forumubeer
Hvala Stane,
čitao sam njegov recept i tu je FG oko 1,017 pa baš zato i pitam, da to neće biti preslatko, to ne kopka. Takođe na pivarstvo.info ima jedan recept tamo je FG 1.018...
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools