Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Hladnjak za brzo hlađenje vruće sladovine
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće sladovine
This post was last modified: 14.01.2021, 08:58 by raka.
Pozdrav,

U konkretnom primjeru sa jedne strane ulazi hladna voda, prolazi kroz spiralu i na drugom kraju izlazi topla voda. Sa vodom mozes raditi sta hoces. Prvih nekoliko minuta izlazi vruca voda koju mozes iskoristiti za pranje opreme. Kako se temp sladovine spusta, logicno, spusta se i temp vode na izlazu iz spirale.
Postoje razlicite nacini da ohladis sladovinu, ovo je jedan od nacina.
Da li je ekonomican ili ne to zavisi koliko kuvas. Meni za kucnu varijantu ovo je skroz OK. Ako kuvas svaki drugi dan po 100-200l, vjerovatno nije ekonomicno.
Na tebi je da odlucis. S obzirom da se radi o DIY varijanti, samo tvoja masta i znanje su granica.

Ja planiram kupovinu AllInOne BrewMonk 52l i za njega cu napraviti spiralu jer mi radi posao, a zauzima malo prostara. Razmisljao sam i o plate chilleru ali mi je mrsko baratati sa puno crijeva a i higijena je komplikovanija.

Zaboravih dodati za potrosnju vode...da bi imao sto manju potrosnju vode, a pritom sto bolji prenos toplote sa cijevi na vodu, protok treba da bude sto manji, a da na izlazu izlazi pun presjek cijevi, da nemas mjehurice vazduha.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools