Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Windsor ale kvasac - iskustva pivara
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Windsor ale kvasac - iskustva pivara
This post was last modified: 05.06.2013, 05:34 by Sile.
Ovu temu otvorio sam ponukan čitanjem o ovom kvascu na raznoraznim stranim forumima. Mišljenja su podjeljena oko ovog kvasca i na stranim forumima navodi se kako poneki pivari nisu baš do kraja zadovoljni performansama ovog kvasca. Kako sam ga samo u jednoj šarži koristio, koja je još u fermentoru, osobno ne mogu dati neki pravi sud.

[Image: 4ntgd456xe8wzxucp5c_thumb.jpg]

da ne duljim ovakav angliskij opis za windsor kaže:

Windsor ale yeast originated in the United Kingdom and is used by a number of commercial breweries to produce different types of ale. This is a quick to start strain, which can complete fermentation in as little as three days when brewed above 17c. This has a moderate attenuation with beers reaching a final gravity near 1012. It also has a moderate flocculation making this strain particularly suitable for kegging. The aroma is estery to both palate and nose, and is often described as a full bodied, fruity British ale. Windsor yeast has found great acceptance in producing strong-tasting bitters, stouts, weizen and hefe weizen. It is always advisable to rehydrate the yeast in some cooled, boiled water in the usual manner.

Kad sam rehidrirao ovaj kvasac imao je čudan miris, onako intenzivan kao na satu kemije kad smo radili neki pokus što vidim da je, ako je vjerovati referencama, sasvim uobičajena stvar za ovaj kvasac. Valjda, ponavljam, stajao je u frižideru pa mislim da je mala šansa da je pokupio nešto tko će ga znati. Zicer bi bio da sam koristio S04, međutim, u tom nije poanta ako sam išao na staroengleski ESB kakav sam radio.

Inače, kvasac kažu, u suhoj verziji, relativno uspješno zamjenjuje london ale i pogodan je za engleske stilove piva (esb,ordinary,brown..itd). Također neke engleske verzije pšeničnog piva su rađene upravo Windsorom.

Problem koji navode pivari jest taj da ovaj kvasac jednostavno stane sa radom na oko 1.02x (i nešta) i da tu pravi problem. Kao drugu stvar navode to što se vrlo teško taloži i ostavlja vrlo vrlo mutno pivo (kome smeta) te da radije pribjegavaju nottinghamu jer se brže taloži i stvara bistrije pivo. U manjoj mjeri su se žalili na okus i miris, gotovo zanemarivo jer većinom su problemi koji su navedeni gore.

Drugi pak kvasac hvale jer je brz, brza reakcija te vrlo brzo završi posao i ako je temperatura ukomljavanja oko 65-66C (kako piše na uputama) vrlo je zahvalan i staje sa fermentacijom kako i piše oko srednje vrijednosti 1.012. Također navode kako daje taj 'big malty profile' što je izrazito povoljno za pravljenje recimo ESB-ova i sličnih piva. Isto tako kažu da daje i vrlo čisto i izbalansirano pivo.

I jedni i drugi se slažu sa se osjeti 'awful' što bi na balkanu preveli sa 'ogavno' Smile

Zanimaju me iskustva pivara koji su koristili ovaj kvasac, kakva su piva dobili i kako im je teklo bistrenje pive?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Windsor ale kvasac - iskustva pivara
Ja sam radio sa ovim kvascem vise puta i nikad mi nije ostao tako visoko. Da je nesto i nije ali moze napraviti ok pivo. Ja sam ga talozio sa zelatinom i imao sam full bistro pivo. Ako si ikad pio pivo u UK ili bilo koji njihov bitter ili slicno onda znas kakvu malty aromu ta piva imaju. Kod njih je hmelj samo za balans. E to ces tesko postici bez Marris Ottera i tekuceg kvasca. Ajde MO jos nekako ali tekuci kvasac je kljucan. Barem po onome sto sam ja probao. I jos nesto, kod flasiranja promjeni okus. Postane drugaciji, vodenastiji. Barem WLP002 (fullerov kvasac). Imas jednu veliku temu na HBT pa procitaj tamo. Ja sam prosao to od prve do zadnje stranice Smile
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Windsor ale kvasac - iskustva pivara
This post was last modified: 05.06.2013, 07:02 by Sile.
Ma super si izelaborirao svaka cast,ali kad od suhih kvasaca i nema neke alternative. Jos nisam radio sa tekucim kvascima. A cemu ih onda te windsore tako nahvale osim da ih prodaju jel Smile
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Windsor ale kvasac - iskustva pivara
Dobri su to kvasci. Ja u svakom drugom pivu koristim US05 ali neka piva jednostavno budu bolja ako koristis tekuci. Psenicno nikad neces napraviti dobro sa suhim kvascem. Kao ni belgijsko. Jednostavno piva u kojima ima estere trebaju odredjeni tekuci kvasac. Mada opet, vrhunsko pivo mozes raditi sa suhim kvascem i to je neupitno.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Windsor ale kvasac - iskustva pivara
This post was last modified: 19.08.2013, 01:16 by Sile.
Evo samo da se odrazim nakon malo više od 2 mjeseca. Windsor je izvrstan kvasac, poprilično dobar za engleske tipove piva. ESB sa njim postaje sve bolji mislim da mu je sada vrhunac.

Očekujte okus voćnih žvakačih guma, zaista fantastično. Smile

Mislim da ovo što Copperkettle prodaje su Windsori od Lallemanda koje prepakiraju u male vrećice.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools