Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Sjetio sam se da imam specifikaciju koju sam dobio direktno iz sladare, a dosta nas ovdje ima koji koriste ovaj slad, posebno kolege iz Srbije, pa da stavim ovdje, da ga možete prilagoditi u softverima.

Ja sam dugo koristio ovaj slad i bio sam jako zadovoljan. Index Kolbach je jako bitan i pokazuje stepen modifikacije slada a dobija se mjerenjem količine topivog dušika u sladu. Ovaj slad ima Kolbach index od 36,9% što znači da s njim nije potrebno raditi step mashing nego je sasvim dovoljan single infusion na jednoj temperaturi zbog visokog stepena modifikacije.

imate i ostale podatke kao što su EBC, viskoznost, pH vrijednost (također jako bitno) itd...

nadam se da će nekome biti od koristi.

[Image: analiza%20slada.PNG]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Hvala na ovome!
Planiram da ih zovem u Ponedeljak da se dogovorimo oko porucivanja.
Samo nije mi jasno, koji od ponudjenih sladova da stavim u programu kada budem pravio recept. Pale ale malt ili mozda Lager malt ili neki treci.
Mozda je pitanje apasolutno bez osnove, ali sta drugo da ocekujete od pocetnika... Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
pilsner malt stavljas i kad udjes u edit dodas ove podatke iz ove specifikacije.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
je li se mogu naći gdje spec za NG slad?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
ja nisam do sad nigdje naišao na ovako detaljnu specifikaciju, ali mislim da ako bi im se poslao upit, da bi najvjerovatnije odgovorili.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Ako sam dobro shvatio kao pocetnik:slad iz B.Palanke je dovoljno samo ukomljavati,nije potrebno ispirati?
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
(08.06.2013, 12:17 )spajder76 Wrote: Ako sam dobro shvatio kao pocetnik:slad iz B.Palanke je dovoljno samo ukomljavati,nije potrebno ispirati?
Nisi dobro shvatio, svaki slad je potrebno ispirati da se dobije veca iskoristivost. U ostalom sutra kuham pivo pa dodji da ponovis lekciju.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Ok sutra sam slobodan
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
This post was last modified: 24.09.2013, 12:37 by Svarrogh.
Ovako bi podatke iz Maltinexa trebalo upisati u beersmith

[Image: h9r25rzcvkvsrd2a91ov.jpg]

Na ovom linku sam citao o konverzijama i objasnjenja za svaku specifikaciju

http://byo.com/recipes-tag/item/1544-und...ed-brewing
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Diastatic power treba prepraviti u 49 Lintner
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
(03.10.2013, 12:21 )Svarrogh Wrote: Diastatic power treba prepraviti u 49 Lintner

Pošto u svojim receptima koristim ovaj slad, a imam ga za još tri do četri ture piva. Jako sam zainteresovan za ovaj podatak, obzirom da od njega zavisi, koliko neslađenih žitarica mogu koristiti u svojim receptima. Čitajući ovo sa postavljenog linka nikako, nisam uspeo da dobijem izračun od 49 Lintner. Pa me zanima u koliko si u mogućnosti, da postaviš formulu i način kako si dobio taj rezultat. Po meni ta vrednost je jako mala, obzirom da jedan moj poznanik i ja dobijamo jako dobre rezultate sa njim. Slad guta i pretvara u monosaharid, šta god mu kao dodatak ubacite.
Prijatelj je eksperimentisao i sa pirinčem, a ja sam išao do razmere 1 - 3 sa pšenicom i kukuruzom.
U razgovoru sa njihovom laboratorijom, nisu mogli da mi pomognu oko ovog konvertovanja. Ali su mi rekli sledeće. Ova tabela koja je okačena ovde, nije i nemože biti merodavna. Obzirom da se ona izbacuje kao specifikacija na dnevnoj bazi, a u direktnoj je zavisnosti od kupca kojem se trenutno slad isporučuje. Kako u Srbiji postoji dosta pivara, a svi su kupci Bačkog slada čak i Carlsberg, ovaj podatak možete dobiti samo ako ga zatražite prilikom preuzimanja slada koji kupujete u tom periodu i važiće samo za tu isporuku.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
shone, naravno, podaci se mijenjaju, ali diastatska snaga ima minimum ispod kojeg ne bi smjela ići. sve velike pivare koriste neslađene žitarice i to u velikim količinama. vrijednosti u tabeli jesu okvirne i istina je da se mijenjaju od berbe do berbe i od slađenja do slađenja, ali ne bi smjelo biti drastičnih promjena. mi homebreweri ne možemo sebi priuštiti analizu svaki put za slad tako da se moramo osloniti na ovakve podatke.

možeš vrlo jednostavno napraviti test - ukomi 5 uzoraka od 0,5l ili čak manje i u svakom diži količinu neslađenih žitarica za 10%. jodnom probom bi trebao vidjeti kada, odnosno s kojom količinom neslađenih žitarica prestaje i/ili slabi konverzija.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools