Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(21.11.2012, 03:56 )rale Wrote: 18. Da,ali ako nemamo valjkasti mlin ili corona mlin možemo li iskoristiti mlin za mak? Čitao sam da su pivari i s tim uspjeli dobiti rezultate?

nisam baš siguran kako izgleda mlin za mak. ako misliš na nešto ovako http://static.kupindoslike.com/Mlin-za-m...545819.jpg

da, ja sam na početku možda jedno pivo skuhao s ovim. sjećam se da sam 5-6 dana svaki dan vrtio po sat vremena da bi samljeo 5 kila slada Big Grin

uglavnom, jako je bitno da se razmak između ove dvije trljajuće površine može podesiti na nekih 1,00 mm ako to ne možeš onda ti mlin ništa ne vrijedi.

ovo bi ja preporučio samo kao privremeno rješenje i najbolje bi bilo da neko ko stvarno zna uzme i da ti podesi razmak. ne bi smio mljeti ni prekrupno, ni presitno....

mogao bi samljeti koju šaku pa nam poslati close-up sliku. sa slike bi se moglo nešto vidjeti, pa te možemo navoditi šta dalje da radiš, da li da smanjuješ ili povećavaš razmak....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

ovako to nekako izgleda: http://www.zaslike.com/files/ojx777qgt0c5k64ax2mm.jpg
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ovo je jako slično coroni, mada mislim da bi se kao prelazno rješenje moglo koristiti. sve zavisi od mogućnosti podešavanja razmaka između trljajućih površina.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

e ovako opet ja pa da pitam još nešto. kako na postotak alkohola i na boju utječe dodavanje ječmenih pahuljica i pšeničnih pahuljica? koje unijeti vrijednosti u beersmith za njih?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

na ekstrakciju šećera skoro jednako kao pilsnerski slad, posebno ako pahuljice još malo samelješ (ne presitno!), znači možeš postići istu ekstrakciju šećera kao i sa pilsnerskim sladom, a to znači da ima isti značaj za alkoholni sadržaj kao i pilsnerski slad, osim što sadrži više nefermentabilnih elemenata, ali to su sad stvarno zanemarljive vrijednosti. što se boje tiče to je najvjerovatnije najsvijetliji fermentabilni dodatak (osim bijelog šećera) koji možeš dodati u pivo. njegova boja je 1°L što je svijetlije čak i od pilsnerskog slada. znači neće ti imati neki značajniji utjecaj na pivo.

što se beersmitha tiče, već imaš sve te podatke unesene, samo odaberi ječmene ili pšenične pahuljice i dodaj ih u recept
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

E a kakav je utjecaj na pivo samih pahuljica, dakle ječmene su za bolju pjenu, a pšenične?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pahuljice predstavljaju neslađene žitarice koje su industrijski želatinizirane. to znači da sadrže nešto više proteina koji su zaslužni (između ostalog) za dobru i kvalitetnu pjenu na pivu. što se tiče konačnog proizvoda pšenične i ječmene pahuljice daju određeni karakter pivu. s obzirom da se rijetko dodaju u više od 10% ukupnog usipka, ne bih rekao da značajnije mijenjaju okus piva, ali doprinose punoći okusa, odnosno mouthfeel-u i mogu ostaviti pivo s nešto višom završnom gustoćom.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 25.11.2012, 01:07 by Sile.
(25.11.2012, 12:43 )Pivska Mušica Wrote: žitarice koje su industrijski ŽELATINIZIRANE.

znači li to nužno da sudjeluju i u tzv. bistrenju piva ili pak nemaju utjecaj na to?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne, nema to nikakve veze sa bistrenjem želatinom Smile to je nešto sasvim drugo. ti pahuljice ne moraš naručivati s interneta nego ih imaš kupiti u svim supermarketima kod nas. obično na odjelima zdrave hrane. ja uzimam u DM-u jer imaju organski proizvedene pahuljice.

pahuljice, čak naprotiv, mogu doprinijeti mutnoći u pivu radi velike količine proteina.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

vidio sam neke u billi, pola kile 9.99kn pa sam mislio za probu u koelsch za neko 3-4 kuhanje.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

možeš, mada u kolsch ne idu pahuljice. kolsch bi trebao biti suho pivo, a pahuljice mu sigurno neće pomoći u tome. možeš dodati malo (3%) pšeničnih pahuljica da bi malo poboljšao pjenu i to je to.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 25.11.2012, 01:16 by Sile.
aha,dakle u original ne ide zbog suhoće. čitao sam dosta o tom pivu i vidim da u pravilu ide jedan hmelj na kuhanje. dakle neki hmelj tipa pearle i slično.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools