Novi SLAVONAC
Pozdrav svim članovima a posebno Gospodinu ,mnogima mentoru „pivskoj mušici“
Javljam se iz Požege, srca Slavonije iz vinarskog kraja za koji postoje podaci o proizvodnji piva u komercijalne svrhe još u drugoj polovici 18 stoljeća. Danas je od toga ostala samo uspješna proizvodnja pivarskog ječma za potrebe sladorane u N.Gradiški. Zahvaljujući gore spomenutom mentoru i njegovom Klix-u počeo sam pratiti ovu temu poslije desetak započetih stranica. Pojednostavljeno i slikovito opisivanje tehnologije proizvodnje ovog
plemenitog napitka zvanog pivo privuklo je moju pažnju a kako vidim i još mnogo drugih.
Kako se forum razvijao i saznanja prezentirala pokušavao sam sve pratiti ,nabavljati sirovine, pomoćne alatke(instrumente i slično) kako je prezentirano i pri tome izbjegavati bilo kakvu improvizaciju. Držeći se upustava da je za pivo higijena i temperatura prvi uslov uspjeha
nastojao sam to i ispoštivati do maksimuma. Mislim da sam u tome i uspio,opremu sam kompletira ,od kvalitetnog mlina za mljevenje slada preko frižidera( ručnog )za ukomljavanje, fermentatora(imam dva a pravim i treći)do flaširanja i ostaloga. Neka ču rješenja koja sam primjenio a daju dobre rezultate prezentirati drugom prilikom. Do sada sam napravio šest tura (1 tura cca 20 l piva ) piva tamno i svijetlo sa zadovoljavajućom kvalitetom iako imam još nepoznanica oko nekih parametara koje bi htio unaprediti.
Ovom forumu želim dug život i uspješnu edukaciju novih ljubitelja ovog hobija.
Radi kvalitetnije edukacije i jasnije prezentacije pojedinih tema bilo bi poželjno manje upotrebljavati englesku terminologiju i riječi gdje nije neophodno i dati naš prevod pa makar imao deset riječi. Kolege koje dobro govore engleski (ja nisam taj)ponekad citirajo tekstove sa engleskog govornog područja i daju ih u izvornom obliku, bilo bi prhvatljivije da ga makar
prepričaju i postave na našim jezicima. Kod pojedinih recepata količine se daju u galonima
bez naznake o kojem se galonu radi(agll ili gll).Za nas početnike je vrlo važno kvalitetno
prezentirati svoja znanja pogotovo kad su ovakve nepoznate tehnologije u pitanju. Metodičari
imaju tri osnovna pravila kod predavanja ,opisati - što radim,kako radim,i zašto to tako radim,
držeći se ovog nejasnoća će biti vrlo malo. Moje primjedbe su dobronamjerne u cilju što bolje edukacije početnika i širenja kulture pravljenje i konzumacije ovog plemenitog pića.
S poštovanjem
Branko20