Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Specijalni sladovi
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
Specijalni sladovi
Za koje vrste piva koristis melano slad, aroma 100, bisvit, i wiena.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specijalni sladovi
melanoidni se može koristiti u dosta različitih piva ali se najčešće koristi za imitaciju dekokcije jer dodavanjem u single infusion mash ovog slada stvara dojam da je rađena dekokcija. još ga zovu munich na steroidima, pa eto otprilike to ti je to. jak je i lako je pretjerati s njim.

aroma 100 je belgijski aromatski slad koji je sušen, odnosno pržen na visokim temperaturama (preko 100°C) i daje snažnu sladnu aromu u pivima. koristi se najčešće u tamnijim pivima.

biscuit ide u engleske ale-ove najčešće i daje šmek tostiranosti, biscuit je jednostavno napraviti kod kuće prženjem, odnosno pečenjem baznog slada.

a vienna je samo malo tamniji pilsnerski slad (oko 7 EBC). koristi se najčešće u lagerima, može ići kao 100% recepta, daje malo jaču aromu i karamelast okus.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Specijalni sladovi
Htio bih pitati recimo, da li postoji i gdje (vjerovatno da) se može vidjeti u koje stilove piva idu koji sladovi i hmeljevi, ili recimo, gdje se može vidjeti npr. gdje American IPA objašnjava šta se mora u njega ubaciti, kakav on mora biti, kakvu aromu mora imati, okus...itd.
Postoji li to negdje na forumima ili na netu - ja tražih, al se izgubih!
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specijalni sladovi
Procitaj kako i zasto...

http://beersmith.com/blog/2009/09/13/bre...er-styles/
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specijalni sladovi
možeš pogledati i BJCP guidelines tamo imaš okvirno i sastojke za svaki pivski stil http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf

oni daju najdetaljnije opise okusa, mirisa i konačnog dojma koje bi svaki stil trebao ostavljati...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Specijalni sladovi
E pa to vas ja pitam!
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Specijalni sladovi
treba mi caraaroma, da li bi ovaj slad aroma 100 iz beershopa mogao zamjeniti cararomu?
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Specijalni sladovi
(14.05.2013, 10:08 )rale Wrote: treba mi caraaroma, da li bi ovaj slad aroma 100 iz beershopa mogao zamjeniti cararomu?

Cara 50 i Cara 120 su ustvari sladovi caraaroma u beershop-u.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Specijalni sladovi
Hvala Zis...ionako sam mislio kilu cara 120 uzeti da vidim kakva je alternativa crystalu...cara120 je valjda pogodnija za engleska piva..ili sam krivo pohvatao..kako bilo hvala Wink
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Specijalni sladovi
Opet ja.

Htio bih u jedan recept ubaciti black slada za crvenskastu boju. Dakle, blacka će ići do 2.1%. Mene zanima hoće li imati ikakvog utjecaja na okus piva (zagoren okus, okus kave i sl) ?
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Specijalni sladovi
da, imace uticaja na ukus. malo ali hoce.

Black malt

Black malt, also called patent malt or black patent malt, is barley malt that has been kilned to the point of carbonizing, around 200 °C. The term "patent malt" comes from its invention in England in 1817, late enough that the inventor of the process for its manufacture, Daniel Wheeler, was awarded a patent. Black malt provides the color and some of the flavor in black porter, contributing an acrid, ashy undertone to the taste. In small quantities, black malt can also be used to darken beer to a desired color, sometimes as a substitute for caramel color. Due to its high kilning temperature, it contains no enzymes. ASBC 500-600/EBC >1300.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specijalni sladovi
najbolju crvenkastu boju će ti dati 1-1,5% prženog ječma... on baš daje tu nijansu crvene i u irish red ale-u se stavlja baš radi toga.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools