Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

pitanja oko nabavke "aparature"
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: pitanja oko nabavke "aparature"
Da, to je ta procedura. Tako ja radim.

Ono sto je Musica napisao jeste isti postupak ali koji bi
napravio dva puta. Znaci, napravis sve kako si napisao
onda zamijenis jecmenu slad sa novom i sa istim kolicinama
sve ponovis. Tako dobijes duplo vise sladovine ali sve traje
nekih 1,5h duze. Svu sladovinu zatim spojis u jednu i onda
kuhas. Ovo se radi kada imas lonac duplo vece zapremine
nego sto mozes dobiti slada po jednom ukomljavanju.

Savjetujem da za prvu turu testiras koliko mozes izvuci
skadovine sa samo jednim ukomljavanjem i jednim ispiranjem.
Poslije ces vec skontati sta trebas podesiti.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

This post was last modified: 14.08.2013, 11:06 by Pivdzija.
koji termometar je bolje za uzeti
ovaj
ili ovaj
ili nam trebaju oba?

koliko vidim, ovo je dobar hidrometar?

p.s. za one koji će kupovati lonce. u kiseljaku ima neka radnja ima inoksnih lonaca od 45 i 60l
45l - 93 KM
60l - 103 KM

edit: radnja sa loncima u kiseljaku se zove guja trade
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja bi ti ipak preporučio neki malo kvalitetniji termometar od ta dva koja si stavio. nije samo u pitanju koliko su precizni, nego je u pitanju i to da ces ako kupis jedan od ova dva brzo morati da kupujes novi. imao sam isti ovakav homebrew termometar i jako brzo je poludio na displeju, pokazivao 500°C i slično. Smile

ne znam da li imate firmu conrad u mostaru (cini mi se da si ti iz mostara?) ali tamo ima kvalitetnih termometara za 20-ak KM bez kabla za sondu, ali to nije toliki problem. ako hoces termometar sa kablom da sondu ubaciš u kominu a sa strane da možeš cijelo vrijeme pratiti temperaturu, onda je to nešto skuplje, nisam siguran koliko.

sto se ove firme tice ko joj ime dade Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(14.08.2013, 11:19 )pivska mušica Wrote: ja bi ti ipak preporučio neki malo kvalitetniji termometar od ta dva koja si stavio. nije samo u pitanju koliko su precizni, nego je u pitanju i to da ces ako kupis jedan od ova dva brzo morati da kupujes novi. imao sam isti ovakav homebrew termometar i jako brzo je poludio na displeju, pokazivao 500°C i slično. Smile

ne znam da li imate firmu conrad u mostaru (cini mi se da si ti iz mostara?) ali tamo ima kvalitetnih termometara za 20-ak KM bez kabla za sondu, ali to nije toliki problem. ako hoces termometar sa kablom da sondu ubaciš u kominu a sa strane da možeš cijelo vrijeme pratiti temperaturu, onda je to nešto skuplje, nisam siguran koliko.

sto se ove firme tice ko joj ime dade Smile

conrad nema u mostaru koliko vidim, samo u sarajevu, ali nije problem, kolega radi u sarajevu pa vikendom dolazi i može dopremiti uvijek ovamo
koji od ovih onda da uzmemo, da je pristupačan cijenom a koristan?
conrad shop
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja bih preporučio ovaj http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=109986 jest malo skuplji ali sigurno je precizan i neces se muciti s njim u smislu da će ti otkazivati i to....znači ovo kad kupiš imaš baš dugo. a mislim da ima i garancija na njega, ne znam to se raspitaj

ako neces toliko da trosis onda uzmi neki jeftiniji sa ebaya. ali ako namjeravas da se ovim bavis u buducnosti, skuplje ce te izaci jeftini termometri, nego jedan skupi. mene jesu sigurno Smile ja sam zadnji put kupio ovaj termometar http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=101352 i prezadovoljan sam. preciznost mu je +/- 0,5°C, vodootporan, kvalitetna sonda, izdržljiv i mislim da će mi trajati godinama.

na primjer ovaj sa prvog linka koji sam dao ima preciznost +/-5% i bilo bi dobro da ga baždariš u ledu ako se odlučiš da uzmeš taj.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

ovaj prvi bi se za početak mogao uzeti. kasnije kad uznapredujemo, onda se i prešaltamo na ovaj drugi Smile
kolega me zvao, upravo je uzeo lonce kod guje (stvarno, ko mu ime dade), tako da sada nema natrag.
@mange_tout! nadam se da ćemo moći dogovoriti datum jedan vikend kad si slobodan, prije kraja ovoga mjeseca, da odradiš prvo kuhanje sa nama
Find Odgovori
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Guja trade je firma iz Kiseljaka, a dobila je ime po vlasniku koji se preziva GUJA, inace je rodom iz Fojnice. :-)
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(14.08.2013, 01:54 )Pivdzija Wrote: ovaj prvi bi se za početak mogao uzeti. kasnije kad uznapredujemo, onda se i prešaltamo na ovaj drugi Smile
kolega me zvao, upravo je uzeo lonce kod guje (stvarno, ko mu ime dade), tako da sada nema natrag.
@mange_tout! nadam se da ćemo moći dogovoriti datum jedan vikend kad si slobodan, prije kraja ovoga mjeseca, da odradiš prvo kuhanje sa nama

može beer
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

dakleM, od opreme imamo:

Lonac za kuhanje, 60L
[Image: 16tYuWp.jpg]

3 plastična bureta od 60l. dva bureta će biti za fermentaciju, a jedno ćemo preurediti da bude posuda za ukomljavanje.
[Image: W2smJ41.jpg]

česma, za posudu za ukomljavanje
[Image: bs02eYM.jpg]

30m duct tape-a (samo toliko smo našli Smile
[Image: DC15iPh.jpg]

ona mrežica koju ćemo koristiti za posudu za ukomljavanje. (malo me strah da težina ipak ne slijepi ovu mrežicu, pa da se ne začepi, jer ipak planiramo kuhati veće ture od 50tak litara) nisam još razrezao i povadio viškove iz ove mrežice, a samim time nisam ni onu spiralu od žice umetnuo
[Image: O9z3jVu.jpg]

digitalni termometar, i precizna vaga
[Image: kv4qM74.jpg]

šelna i ovaj limeni "kolut" za napraviti hop spider (još mi fali metar navojne šipke koju ću razrezati u 3 jednaka dijela i umetnuti u "kolut")
[Image: WGCsWjg.jpg]

ono šta znam da nam sigurno fali je:
  • 4-5 metara termoizolacijske spužve kojom ćemo omotati bačvu koju preuređujemo za ukomljavanje
  • stiropor za dno i poklopac
  • 10 metara bakrene cijevi, kojoj je fi 10, za immersion chiller

šta nam još treba da znamo uzeti, sigurno nam fali ovih nekih sitnih dijelova kojima neznam ime ("spojnica" između ove inoxne mrežice i česme u posudi za ukomljavanje, i takve stvari.
ako neko može da pregleda i kaže šta nam još nedostaje bilo bi izvrsno. također ako ima nekih primjedbi na ovo dosada uzeto, fire away...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

na šta ćete kuhati? što se mrežica tiče, ove su vodovodne i fi im je manji od onih za plin. ako nađete onu mrežicu za plin koja je ja mislim 3/4'' ona vam je puno bolja. unutar mrežice se namota spirala od bakrene žice koja ne dopušta da slad pritisne mrežicu i da je spljošti.

ja mrežicu vežem za česmu s unutrašnje strane onim plastičnim vezicama za struju. a možete i klasičnim metalnim šelnama. navoj na ulazu u česmu vam je veći od promjera mrežice pa morate na to da mislite. ako kupite ovu širu mrežicu, odnosno cijev za plin onda će vam biti taman.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

This post was last modified: 21.08.2013, 04:09 by Pivdzija.
e, da, zaboravio sam i plinsko kuhalo. to smo isto našli, treba otići po njega samo Smile

a šta stavim "oko" česme. kako nju učvrstim u bure?

a ovo što smo uzeli je znači dobro? i česma isto?
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

posredstvom dobrih ljudi ovog foruma, ljudi iz oldbridž pivovare, i mange_tout-a ekipa pivdžija sutra pravi svoje prvo pivo.
oprema je tu, ostale su još neke sitnice za dotjerati i srediti i može se početi.
pravimo neki lagani American Pale Ale, za koji nam je recept smućkao mange_tout i koji će nam pomoći pri prvom kuhanju.
sutra očekujte kratki izvještaj Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools